Kocaeli'de Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı müzik kurslarında uygulanan başlangıç keman eğitiminin incelenmesi
An examination of introductory violin education in music courses affiliated with the Ministry of National Education in Kocaeli
- Tez No: 950571
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEŞE GRANÇER OKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Özengen müzik eğitimi, çalgı eğitimi, keman eğitimi, özengen keman eğitimi, başlangıç keman eğitimi, Non-formal music education, instrument education, violin education, non-formal violin education, beginner violin education
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Performans Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışma, Kocaeli ilinde Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı özel müzik kurslarında yürütülen başlangıç düzeyindeki keman eğitiminin mevcut durumunu incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın problem durumu; bu kurslarda başlangıç keman eğitiminde kullanılan öğretim metotlarının, öğretim yöntemlerinin ve öğretilen keman tekniklerinin neler olduğunun belirlenmesidir. Çalışmada, başlangıç düzeyinde keman eğitimi veren öğretmenlerin hangi metotları kullandıkları, hangi öğretim yöntemlerini benimsedikleri ve öğretmeyi hedefledikleri tekniklere ilişkin görüşleri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu amaç doğrultusunda, Kocaeli ilinde Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı özel müzik kurslarında görev yapan 26 keman öğretmenine anket uygulanmıştır. Araştırma, tarama modeli esas alınarak yürütülmüş ve veriler araştırmacı tarafından geliştirilen kişisel bilgi formu ile toplam 40 sorudan oluşan bir anket aracılığıyla toplanmıştır. Elde edilen veriler betimsel istatistik yöntemleriyle analiz edilmiştir. Araştırma bulguları, öğretmenlerin başlangıç seviyesinde yabancı metotlar arasında Suzuki Violin School 1, yerli metotlar arasında ise Ömer Can – Keman Eğitimi 1 metodunu yaygın olarak kullandıklarını göstermektedir. Öğretim yöntemleri açısından, kolaydan zora ve anlatım yöntemi ön plana çıkarken; teknik öğretim sürecinde ise vibrato tekniği hariç diğer temel keman tekniklerinin büyük ölçüde öğretildiği tespit edilmiştir. Araştırmanın sonucunda, yerli kaynakların geliştirilmesinin teşvik edilmesi ve mevcut yerli keman metotlarının eğitim süreçlerinde daha yaygın kullanılmasının sağlanması önerilmektedir. Özellikle küçük yaş gruplarına yönelik olarak hazırlanmış metotların tercih edilmesi, öğrenme sürecinin verimliliğini artıracaktır. Ayrıca, kolaydan zora ve anlatım yöntemi gibi yaklaşımların yanı sıra, oyun temelli öğrenme gibi öğrenci merkezli ve aktif öğretim yöntemlerinin de eğitimde daha fazla yer bulması önerilmektedir. Teknik öğretim sürecinde öğrencilerin yaşları, fiziksel özellikleri ve bireysel gelişim düzeyleri göz önünde bulundurularak bireyselleştirilmiş öğretim stratejileri geliştirilmesi, eğitimin kalitesini artırıcı önemli bir unsur olarak değerlendirilmektedir. Bu bağlamda, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı özel müzik kurslarında başlangıç düzeyindeki keman eğitiminin daha nitelikli, etkili ve sürdürülebilir biçimde yürütülmesine katkı sağlanabileceği öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the current state of beginner-level violin education offered at private music courses affiliated with the Ministry of National Education in the province of Kocaeli. The research problem focuses on identifying the instructional methods, teaching strategies, and violin techniques employed in these beginner-level violin classes. The study seeks to reveal the perspectives of instructors who teach beginner violin lessons, including the methods they use, the teaching strategies they adopt, and the techniques they aim to convey. To achieve this goal, a survey was conducted with 26 violin instructors working at private music courses under the Ministry of National Education in Kocaeli. The research was carried out using a descriptive survey model, and data were collected through a personal information form and a 40-item questionnaire developed by the researcher. The obtained data were analyzed using descriptive statistical methods. The findings indicate that among foreign methods, Suzuki Violin School 1, and among domestic methods, Ömer Can – Keman Eğitimi 1, are most frequently used by instructors at the beginner level. Regarding teaching strategies, the approaches of“from simple to complex”and“expository teaching”were found to be the most prominent. In the realm of technical instruction, it was determined that all fundamental violin techniques—except for vibrato—are largely taught. Based on the results, it is recommended to encourage the development of domestic instructional resources and to promote the wider use of existing local violin methods in music education. In particular, methods designed for younger learners should be prioritized to enhance the effectiveness of the learning process. Additionally, beyond the commonly used traditional approaches such as“from simple to complex”and expository instruction, game-based learning and other student-centered, active teaching methods should be more widely incorporated. Considering students' age, physical capabilities, and individual developmental levels, it is advised that personalized instructional strategies be developed as a key factor in improving the quality of education. In this context, it is anticipated that beginner-level violin education in private music courses affiliated with the Ministry of National Education can be conducted in a more qualified, effective, and sustainable manner.