Kocaeli'de özengen davul eğitiminde kullanılan metotların içerik ve teknik açıdan incelenmesi
Content and technical examination of the methods used in diligent drum education in Kocaeli
  1. Tez No: 949854
  2. Yazar: SERGEN EFE TUNAHAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEŞE GRANÇER OKAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Amateur Music Education, Instrument Education, Drum Education, Amateur Drum Education, Drum Instruction Methods
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Performans Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırma, özengen (amatör) müzik eğitimi veren kurslarda görev yapan davul öğretmenlerinin kullandıkları öğretim metotlarını ve bu metotların içerdiği teknik unsurlar hakkındaki görüşlerini incelemeyi amaçlamaktadır. Özellikle öğretmenlerin hangi davul metotlarını ne sıklıkla kullandıkları ve bu metotların teknik becerilere katkı düzeyi bu araştırmanın problem durumunu oluşturmaktadır. Bu amaç doğrultusunda, Kocaeli ili'nde Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı özel müzik kurslarında görev yapan 15 davul öğretmenine iki ayrı anket uygulanmıştır. Tarama modeliyle yürütülen bu araştırmadaki veriler, araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu ve toplamda iki anket yoluyla toplanmıştır. İlk ankette eğitim metotlarının kullanım sıklığına yönelik 5 dereceli (“hiçbir zaman”dan“her zaman”a) anket kullanılmış, ikinci ankette ise metotların teknik içeriklerine ilişkin 3 dereceli anket (“katılmıyorum”,“kararsızım”,“katılıyorum”) kullanılmıştır. Toplanan veriler betimsel istatistik yöntemiyle analiz edilmiştir. Bulgular, davul öğretmenlerinin en sık kullandığı metotların sırasıyla Stick Control, Syncopation, 4-Way Coordination, D52, Accent and Rebounds ve Rudimental Drumming olduğunu göstermektedir. Ayrıca öğretmenler, bu metotların teknik beceriler üzerinde farklı alanlarda katkı sunduğunu belirtmişlerdir. Sonuç olarak, bu çalışmanın verileri, özengen davul eğitiminde uygulanan öğretim metotlarının çeşitliliği ve teknik kazanımlar açısından farklılaştığını; sistemli ve amaca yönelik metot kullanımının eğitim sürecini desteklediğini ortaya koymaktadır. Bu araştırmanın sonucunda, öğretim sürecinde teknik gelişimi hedefleyen bilinçli metot seçiminin önem kazandığı anlaşılmaktadır. Bu bağlamda, özengen müzik kurslarındaki davul eğitiminin daha etkili ve nitelikli biçimde yürütülebileceği öngörülmektedir. Anahtar Kelimeler : Özengen Müzik Eğitimi, Çalgı Eğitimi, Davul Eğitimi, Özengen Davul Eğitimi, Davul Eğitim Metotları
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the views of drum instructors working in amateur (non-formal) music education institutions regarding the instructional methods they use and the technical components these methods contain. In particular, the frequency of use of certain drum methods by instructors and the extent to which these methods contribute to the development of technical skills constitute the main problem of this research. For this purpose, two separate questionnaires were administered to 15 drum instructors working in private music courses affiliated with the Ministry of National Education in the province of Kocaeli. The data were collected through a personal information form and two structured questionnaires prepared by the researcher, within the scope of a descriptive survey model. In the first questionnaire, the frequency of instructional method use was measured using a 5-point Likert scale (ranging from“never”to“always”). In the second questionnaire, a 3-point Likert scale (“disagree”,“neutral”,“agree”) was used to evaluate the technical aspects of the methods. The collected data were analyzed using descriptive statistical methods. The findings show that the most frequently used methods by drum instructors are Stick Control, followed by Syncopation, 4-Way Coordination, D52, Accent and Rebounds, and Rudimental Drumming. Instructors also reported that these methods contribute to different areas of technical development. In conclusion, the data obtained from this study reveal that instructional methods used in amateur drum education vary in terms of content and technical contribution; and that the conscious and goal-oriented use of these methods supports the educational process. Accordingly, it is foreseen that drum education in non- formal music courses can be carried out more effectively and with higher quality.