Elit adölesan yüzücülerde yeme tutum ve beslenme bilgi düzeyi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between eating attitudes and nutritional awareness levels of elite adolescent swimmers
  1. Tez No: 950602
  2. Yazar: EBRU KARDELEN KOVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DUYGU SAĞLAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Adölesan, Yeme Tutum, Beslenme Bilgisi, Yüzme, Yeme Bozukluğu, Adolescent, Eating Attitude, Nutrition Knowledge, Swimming, Eating Disorder
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Adölesan sporcularda, büyüme gelişmenin sağlanması, sakatlık riskinin azalması ve toparlanma için yeterli ve dengeli beslenme önemlidir. Çalışma, ENKA Spor Kulübü yüzme şubesinde, 14-17 yaş grubundaki gönüllü 30 erkek (%61.2) ve 19 kız (%38.8) olmak üzere 49 yüzücünün katılımıyla gerçekleştirildi. Katılımcılara Yeme Tutum Testi (EAT-40), Adölesanlarda Beslenme Bilgi Düzeyi Testi ve Kişisel Bilgiler Formu uygulandı. Sporcuların yaş ortalaması 15.18±0.97 yıldı. Katılımcıların %32.7'si sporcu beslenmesi ile ilgili eğitim almışken, %67.3'ü almamıştı. Sporcuların yeme tutum testi toplam puanları 3 ile 46 arasında değişmekte olup, ortalaması 14.49±7.90 'dı. Sadece 3 (%6.1) sporcunun toplam puanı 30 ve üzerinde olup, bu sporcular yeme davranış bozukluğu geliştirmeye yakındı. Sadece 1 (%2) sporcunun beslenme bilgi düzeyi kötü iken, %40.8'inin iyi, %57.1'inin çok iyiydi. Sporcuların beslenme bilgi düzeyi toplam puanları ile EAT-40 puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır (p>0.05). Sporcuların beslenme bilgi düzeyi toplam puanları ile boy uzunluğu, vücut ağırlığı ve Beden Kütle İndeksi (BKİ) düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (p>0.05). EAT-40 puanları ile boy uzunluğu, vücut ağırlığı ve BKİ düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır (p>0.05). Sporcu beslenmesi ile ilgili eğitim alan öğrenciler ile eğitim almayan öğrenciler arasında Beslenme Bilgi Düzeyi puanları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. (p>0.05). Sporcu beslenmesi ile ilgili eğitim alan öğrencilerin EAT-40 puanları, eğitim almayan öğrencilerin puanlarından daha yüksek olmakla birlikte, istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. (p>0.05). Sonuç olarak, adölesan yüzücülerin beslenme bilgisinin iyi düzeyde, Yeme Tutum Testi puanlarının düşük olduğu saptanmıştır. Fakat kullanılan ölçeklerin farklılıkları ve yüzücülerle ilgili kısıtlı çalışma olması nedeniyle daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
In adolescent athletes, adequate and balanced nutrition is important for ensuring growth and development, reducing the risk of injury, and recovery. The study was conducted at the ENKA Sports Club swimming branch with the participation of 49 volunteer swimmers, 30 male (61.2%) and 19 female (38.8%) in the 14-17 age group. The Eating Attitudes Test (EAT-40), Nutrition Knowledge Level Test for Adolescents, and Personal Information Form were applied to the participants. The mean age of the athletes was 15.18±0.97 years. While 32.7% of the participants had received training on sports nutrition, 67.3% had not. The total eating attitudes test scores of the athletes ranged from 3 to 46, with an average of 14.49±7.90. Only 3 (6.1%) athletes had a total score of 30 and above, and these athletes were close to developing an eating behavior disorder. While only 1 (2%) athlete had poor nutritional knowledge, 40.8% had good and 57.1% had very good knowledge. No statistically significant relationship was found between the total scores of the athletes' nutritional knowledge level and the Eating Attitude Test scores (p>0.05). No statistically significant relationship was found between the total scores of the athletes' nutrition knowledge level and their height, weight and BMI levels (p>0.05). No statistically significant relationship was found between the eating attitude test scores and their height, weight and BMI levels (p>0.05). No statistically significant relationship was found between the total scores of the athletes' nutrition knowledge level and their EAT-40 scores (p>0.05). No statistically significant relationship was found between the total scores of the athletes' nutrition knowledge level and their height, body weight and Body Mass Index (BMI) levels (p>0.05). No statistically significant relationship was found between the EAT-40 scores and their height, body weight and BMI levels (p>0.05). No statistically significant difference was found between the students who received education on sports nutrition and the students who did not receive education in terms of Nutrition Knowledge Level scores. (p>0.05). The EAT-40 scores of the students who received education on sports nutrition were higher than the scores of the students who did not receive education, but this was not found to be statistically significant. (p>0.05). As a result, it was found that the nutritional knowledge of the adolescent swimmers was at a good level, and their Eating Attitudes Test scores were low. However, due to the differences in the scales used and the limited number of studies on swimmers, more research is needed.