Matlabla D.C.motorunun simülasyonu
Simulation of D.C.motor control with using matlab
  1. Tez No: 95066
  2. Yazar: TOLGA TUTUM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HACI BODUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Güç elektroniği, MATLAB, Simülasyon IV TC YÜKSEKÖĞRETİM Kbtibu, Power electronics, MATLAB, Simulation
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET Modem çağımızın hızla gelişen teknolojilerinde maliyet ve zaman kavramları ön plana çıkmaya başlamıştır. Her ikisininde azaltılarak verimin arttırılmasına çalışılmıştır. Bunun sonucu olarak birçok simülasyon paketleri geliştirilmiştir. Bu tezde ilk olarak temel güç elektroniği sistemleri incelenmiştir. Daha sonra serbest uyartımlı DC motorun yapısı incelenmiş, bu motora ait eşitlikler verilmiştir. Üçüncü kısımda güç elektroniği sistemlerinin simülasyonu ve analizinde kullanılan simülatörler incelenmiş ve birbirleriyle mukayese edilmiştir. Bilgisayar simülasyonlarmın avantaj ve dezavantajları ifade edilmiştir. Dördüncü kısımda bu tezde kullanılan MATLAB programı tanıtılmış ve güç elektroniği sistemlerine ait uygulama örnekleri verilmiştir. Son kısımda ise serbest uyartımlı DC motor matematiksel olarak modellenmiş ve MATLAB'la simüle edilmiştir. Pratikteki değerlerle simülasyon sonuçlan karşılaştınlmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In the recent technologies of our modern age cost and time concepts have become considirable than ever. It has been tried to increase the level of profit by decreasing both of them. As a result many simulation packages have been improved. First of all, basic power electronics systems are studied in this article. Then, the structure of direct current motor is examined and the equations belonging to these motor have been given. In the third section the simulators which are used in the simulations and analyzes of power electronics systems are studied. That simulators are compared with eachothers. The advantages and the disadvantages are also explained. In the fourth section software called MATLAB which takes place in this article has been introduced and the practicle examples of power electronics systems are given. In the last section, direct current motors are patterned and simulated with MATLAB. Outputs of the practical sessions are compared with simulation results.