Geleneksel sivil mimarinin sosyo-kültürel ve işlevsellik bağlamında tarihsel sürekliliği için planlama/finans modeli
A Planning/finance model for the historical continuality of traditional civil architecture in terms of socio-culture and functionalism
- Tez No: 95067
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYFER AYTUĞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Koruma, Konut, Geleneksellik, Finans, Süreklilik
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 232
Özet
GELENEKSEL SİVİL MİMARİNİN SOSYO-KÜLTÜREL VE İŞLEVSELLİK BAĞLAMINDA TARİHSEL SÜREKLİLİĞİ İÇİN PLANLAMA/FİNANS MODELİ Nazlı Ferah AKINCI Mimari Tasarım, Doktora tezi Çalışma, Giriş ve Genel Değerlendirme bölümleri ile birlikte sekiz bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; tez çalışmasının amacı ve kapsamı tanımlanmış, çalışma yönteminde izlenecek yaklaşım sistematiği irdelenmiştir. Bina-koruma-finans arakesitinde bir problem alanı üzerinde geliştirilen tezin amacı, geleneksel sivil mimarinin sosyo-kültürel ve mekansal işlevsellik bağlamında sürekliliğinin sağlanarak korunması İçin alt ve üst yapı planlama kararlan, örgütlenme ve finansmanı kapsayan bir model oluşturmaktır. Tez; veri toplama, analiz, sentez, değerlendirme, sonuç aşamalarına göre oluşturulmuştur. İkinci bölümde; konutun tarihsel gelişimi ve bu gelişim içinde mekansal değişimi literatür araştırması ile incelenmiş, konut fonksiyonlarının zamanla geliştiği ve değiştiği belirlenmiştir. Geleneksel sivil mimari ürünlerin oluşum ve değişim süreci irdelenmiştir. Üçüncü bölümde; Türkiye'deki geleneksel konut dokusunun eskime nedenleri araştırılmış, geleneksel dokuların yokoluşunu hızlandıran değişim kriterleri; sosyal, foksiyonel ve fiziksel değişim ile ekonomik eskime olarak saptanmış ve bu değişim dinamikleri, kullamcı-konut özelinde incelenmiştir. Dördüncü bölümde; koruma anlayışının Avrupa' daki tarihsel gelişimi ve seçilen yedi Avrupa ülkesinde izlenen koruma modelleri incelenmiştir. İncelenen ülkelerdeki korumaya ilişkin organizasyon şemaları oluşturulmuştur. Beşinci bölümde; mevcut koruma mevzuatına göre Türkiye'de koruma anlayışı, devlet politikası, rol alanlar ve finans bağlamında incelenerek eleştirisi yapılmış ve organizasyon şeması oluşturulmuştur. Altıncı bölümde; Türkiye'deki koruma anlayışının uygulamadaki örneklerini araştırmak amacıyla; İstanbul Tarihi Yanmadası'nda, Fener ve Zeyrek Bölgelerinde, kırsal yerleşim alanı olarak da Safranbolu Bölgesi'nde alan çalışması yapılmıştır. İlk beş bölümde literatür araştırmalarına dayanarak yapılan analizlerin tezin koruma modeli oluşturma amacına yönelik olarak alan çalışması ile irdelenmesine çalışılmıştır. Planlama kararlan, örgütlenme ve finans bağlanımda mevcut sistemdeki aksaklıklar belirlenmiştir. Yedinci bölümde; literatür çahşmalan ve alan çalışmalarının değerlendirilmesi sonucunda, Türkiye için yeni bir koruma modeli oluşturulmuştur. Model, problemin; ölçek, içerik, davranış, zaman boyutu irdelenerek planlama ve sürece ilişkin olarak oluşturulmuştur. Modelde yer alacak kurum ve kuruluşlar ile finansmanın organizasyonuna ilişkin veriler de tanımlanmıştır. Sekizinci bölümde; çalışmanın önemi belirtilerek genel değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
A PLANNING/FINANCE MODEL FOR THE HISTORICAL CONİTNUALITY OF TRADITIONAL CIVIL ARCHITECTURE IN TERMS OF SOCİO-CÜLTURE AND FUNCTIONALISM Nazlı Ferah AKINCI Architectural Design, Ph.D. Thesis This study is composed of 8 chapters including the introduction and general evaluation chapters. In the first chapter, the objective and the extent of this thesis study are defined; the systematic approach that will be applied in the method of this study is examined. This thesis is developed on a problem area in the building-conservation-finance intersection. The objective of the study is, to form a model that includes conservation, decisions, to be organized and finance. The thesis is constituted according to datum gathering, analyses, synthesis, evaluation and conclusion steps. In the second chapter, the historical progress of dwelling and the area differences in this progress is examined by written source researches. And it is designated that by the time the dwelling functions are progressed and changed. The formation and changing process of traditional civil architecture materials are investigated. In the third chapter, the reason traditional dwelling texture in turkey aged is searched. And changing criteria that accelerate the vanishing of traditional texture are determined as; social and functional changes, economical aging. And these all change dynamics are examined on the“user-house”specialty. In the fourth chapter, the historical progress of conservation in Europe, and the conservation models in the seven European countries that are chosen are examined. The organization diagrams of conservation in examined countries are formed. In the fifth chapter, by examining the conservation perceptiveness in Turkey according to the existing conservation regulation, the political policy of government, characters and financial are criticized and the organization diagrams of conservation are formed. In the sixth chapter, the aim is to search the applied examples of the conservation perceptiveness in Turkey. Area studies are applied in the historical peninsula of Istanbul, Fener and Zeyrek areas, Safranbolu area as a rural settlement. In the first five chapter, the analyses which is based on the written source studies, examined with area studies due to the conservation model of the thesis. The decisions of planning, organizational structure and financial studies are determined the faults in the existing system. In the seventh chapter, a new conservation model for Turkey is formed at the end of the written source and area studies. The model is formed by considering scale, content, deportment, time dimension of the problem and related to the planning and progression. The datum related to the financial organization with the association and institutions that will be in the model are defined. In the eighth chapter, general evaluation is made by stating the importance of the study.