Yetişkin kadınlarda sürdürülebilir beslenme davranışlarının yaşam doyumu ve mental iyi oluşa etkisi
The effect of sustainable nutrition behaviors on life satisfaction and mental well-being in adult women
  1. Tez No: 950791
  2. Yazar: ÖZNUR ERCAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KADRİYE TOPRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir beslenme, beslenme örüntüleri, mental iyi oluş, yaşam doyumu, bitki bazlı diyet indeksi, diyet inflamatuar indeksi, Sustainable nutrition, dietary patterns, mental well-being, life satisfaction, plant-based diet index, dietary inflammatory index
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Günümüzde sürdürülebilir beslenme, yalnızca bir beslenme modeli olmanın ötesinde, bireylerin yaşam doyumu ve psikolojik iyi oluşlarıyla yakından ilişkili bir kavram olarak önem kazanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, kadın bireylerde sürdürülebilir ve sağlıklı beslenme davranışları ile yaşam doyumu, mental iyi oluş düzeyi ve beslenme örüntüsüne ilişkin bazı indeksler (PDI ve Dİİ) arasındaki ilişkileri değerlendirmektir. Bu kapsamda çalışma, Ankara ili Etimesgut İlçe Sağlık Müdürlüğü'ne başvuran, 20-65 yaş aralığında 209 kadın ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların sosyodemografik özellikleri, sağlık durumu, beslenme alışkanlıkları, sürdürülebilir beslenmeye dair bilgi düzeyleri, antropometrik ve biyokimyasal bulguları değerlendirilmiştir. Veri toplama araçları arasında; 24 saatlik geriye dönük besin tüketim kaydı formu, Sürdürülebilir ve Sağlıklı Beslenme Davranışları Ölçeği, Gıda Temelli Yaşam Doyumu Ölçeği, Warwick-Edinburgh Mental İyi Oluş Ölçeği, Diyet İnflamatuar İndeksi (Dİİ) ve Bitki Bazlı Diyet İndeksi (PDI) yer almıştır. Analiz sonuçlarına göre, sürdürülebilir ve sağlıklı beslenme davranışları, yaşam doyumu ve mental iyi oluş ile pozitif ve anlamlı ilişkiler göstermiştir (sırasıyla r=0,257, r=0,313, p0,05). Elde edilen veriler, çalışmaya katılan kadınlarda sürdürülebilir beslenme davranışlarının yaşam doyumu ve mental iyi oluş ile anlamlı şekilde ilişkili olabileceğini ortaya koymakta ve söz konusu davranışların bireylerin iyi oluş düzeyini destekleme potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Today, sustainable nutrition has gained importance not only as a dietary model but also as a concept closely associated with individuals' life satisfaction and psychological well-being. This study aimed to evaluate the relationships between sustainable and healthy eating behaviors and life satisfaction, mental well-being, and selected dietary pattern indices (PDI and DII) among women. In this context, the study was conducted with 209 women aged between 20 and 65 who applied to the Etimesgut District Health Directorate in Ankara. Participants' sociodemographic characteristics, health status, dietary habits, knowledge levels regarding sustainable nutrition, anthropometric, and biochemical findings were assessed. Data collection tools included a 24-hour dietary recall form, the Sustainable and Healthy Eating Behaviors Scale, the Food-Based Life Satisfaction Scale, the Warwick-Edinburgh Mental Well-being Scale, the Dietary Inflammatory Index (DII), and the Plant-Based Diet Index (PDI). According to the analysis results, sustainable and healthy eating behaviors were positively and significantly associated with life satisfaction and mental well-being (r=0.257 and r=0.313, respectively, p0.05). The findings suggest that sustainable eating behaviors among the women in this study may be significantly associated with life satisfaction and mental well-being, indicating their potential to support overall well-being.