Semavi dinlerde Kudüs: İnanç bağlamında
Jerusalem in the Abrahamic religions: In the context of faith
- Tez No: 950809
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEKERYA SARIBULAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kelam, Kudüs, Mescid-i Aksâ, İnanç, Theology, Jerusalem, Al-Aqsa Mosque, Faith
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hakkari Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Kudüs, tarih boyunca üç semavi dinin mensupları tarafından kutsal kabul edilen kıymetli bir şehirdir. Semitik din inananlarının iman ettiği birçok değerli Peygamberin, yaşadığı ve tebliğde bulunduğu yerdir. Dünya nüfusunun çoğunluğu tarafından ciddi bir önem atfedilen nadir şehirlerdendir. Kudüs'ün tarihi göz önünde bulundurulduğu zaman birçok dönemde paylaşılamaz olduğu görülmüştür. Tarihi de bugünü gibi olan şehir, çok kez savaşlara sahne olmuş, uğruna kıyımlar ve sürgünler yapılmıştır. Yaşanan savaşlara rağmen geçmiş birçok süreçte üç semavi din inananlarının, Kudüs'te bir arada ve özgürce yaşayabilmeleri gelecek için de bir umut niteliğindedir. Bu durum asırlarca süregelen ve çözümü oldukça zor görünen uluslararası sorun haline gelmiş bir problemin çözümünün göründüğü kadar uzak olmadığının göstergesidir. Yapılan çalışmada Yahudi, Hristiyan ve Müslümanların başta kutsal kitapları olmak üzere ilgili konuda literatür incelenmiş ve bu dinler açısından Kudüs'ün kutsallık derecesi araştırılmıştır. Yaşanan sorunların alt yapısına etkilerinin olup olmadığı incelenmiştir. Böylece Kudüs'e hâkim olma isteğinin üç semavi dinde inanç açısından bağlayıcılığı ele alınmıştır. Yahudilikte bu kutsiyetin kutsal kitaplarına dayanmadığı, zaman içinde yaşadıkları trajedilerin etkisiyle ulaşılmaz gördükleri toprakları kutsallaştırdıkları görülmüştür. Atalarının Kudüs'te yaşamış olması sıkı ilişkiler kurmalarını sağlamıştır. Hristiyanlık kutsal kitaplarında, Kudüs'ten mekânsal olarak söz edildiği ancak şehrin Hristiyanlığı yayma sürecinde daha çok siyasal bir önemde olduğu görülmüştür. İslâm'da ise Kudüs'ün ilk dönemlerden itibaren Müslümanların hayatına girdiği ve kutsal kitaplarında da övüldüğü görülmektedir. Kelam alanında, inanç bağlamında Kudüs meselesini ele alan çalışmaların kısıtlı olması, yapılan çalışmada Kudüs'ün semavi dinlerdeki inançlar özelinde değerlendirilmiş olması çalışmaya özgün bir değer katmaktadır.
Özet (Çeviri)
Jerusalem is a city of great significance that has been regarded as sacred throughout history by followers of the three Abrahamic religions. It is the place where many revered prophets, believed in by adherents of Semitic faiths, lived and conveyed their divine messages. As one of the few cities considered vitally important by the majority of the global population, Jerusalem has often been a focal point of contention across different historical periods. The city, whose past mirrors its present in many ways, has repeatedly witnessed wars, massacres, and exiles fought in its name. Despite the conflicts, the periods in which Jews, Christians, and Muslims were able to coexist peacefully in Jerusalem serve as a beacon of hope for the future. This coexistence suggests that resolving the deeply rooted and seemingly intractable international dispute surrounding the city may not be as unattainable as it appears. In this study, the sacredness of Jerusalem from the perspectives of Judaism, Christianity, and Islam is examined through a review of relevant literature, with a primary focus on their holy scriptures. The research explores whether the religious significance attributed to Jerusalem contributes to the underlying causes of ongoing tensions. In doing so, the study also investigates the theological imperatives within each religion that may drive the desire to claim sovereignty over the city. The findings indicate that in Judaism, the sanctity attributed to Jerusalem is not explicitly based on their holy texts; rather, it has emerged over time, influenced by historical tragedies and the perception of the city as an unattainable homeland. The fact that their ancestors lived in Jerusalem has also reinforced their emotional and historical ties to it. In Christianity, while Jerusalem is referenced in the scriptures in a spatial context, its importance appears to be more political in nature, especially during the process of spreading the faith. In Islam, Jerusalem has been integrated into the religious life of Muslims since the earliest periods and is directly praised in the Qur'an and other religious texts. The limited number of theological studies addressing the issue of Jerusalem from a faith-based perspective adds a unique value to this research, which focuses on the city's religious significance within the three Abrahamic traditions.