Ön koşullandırma ile eğitilmiş insan Warton jeli kökenli mezenkimal kök hücrelerin immunoterapötik yeteneklerinin araştırılması
Investigation of immunotherapeutic capabilities of preconditioned human Wharton jelly derived mesenchymal stem cells
- Tez No: 950860
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİBEL GÜNEŞ BAĞIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Tıbbi Biyoloji, Allergy and Immunology, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: İnsan göbek kordonu kök hücreler, interferon gama, ön koşullandırma, hücresel tedavi, immünosüpresif tedavi, Human umbilical cord stem cells, ınterferon gamma, preconditioning, cell therapy, immunosuppressive therapy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kök Hücre Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Başlık: Ön Kоşullandırma ile Eğitilmiş İnsan Whartоn Jeli Kökenli Mezenkimal Kök Hücrelerin İmmunоterapötik Yeteneklerinin Araştırılması Amaç: Bu tez çalışmasının amacı, immünmodülatif özellikleri bakımından diğer mezenkimal kök hücre (MKH) kaynaklarına göre belirgin avantajlara sahip olan insan göbek kordonu bağ dokusundan elde edilen Wharton jeli MKH'lerinin (iWJ-MKH), önemli bir pro-inflamatuar sitokin olan interferon gama (IFN-γ) ile önkoşullandırılarak immünosupresif etkinliğinin artırılmasını sağlamak ve bu etkinin in vitro bağışıklık sistemi modeli olarak kullanılan insan T hücreleri üzerinde detaylı biçimde değerlendirilmesidir. Yöntem: Periferik kandan izole edilen ve in vitro bağışıklık sistemi modeli olarak kullanılmak üzere PHA ile aktive edilen T hücreleri, IFN-γ ile önkoşullandırılmış iWJ-MKH'ler ile kokültür edildi. Önkoşullandırma sonrası iWJ-MKH'lerde IDO ve PGE2 düzeyleri ELISA yöntemiyle kantitatif olarak analiz edildi. IFN-γ'nın iWJ-MKH'lerin T lenfositler üzerindeki immünosupresif etkisine katkısını değerlendirmek amacıyla kokültür sonrası; hücre canlılığı ve proliferasyonu (CCK-8), apoptoz oranı (Annexin V/PI boyama), hücre döngüsü dağılımı (flow sitometri ile hücre döngüsü analizi), anti ve pro-inflamatuar sitokin düzeyleri (TGF-β1, IFN-γ), regülatör T hücre (Treg; CD4⁺CD25⁺Foxp3⁺) oranı, T-bet düzeyi ve T hücrelerine özgü yüzey belirteçleri/gen ekspresyonları (CD3, CD4, CD25, CD45, CD4⁺CD8 ve CD69) analiz edildi. Bulgular: IFN-γ ile önkoşullandırılan iWJ-MKH'lerde IDO ve PGE2 düzeylerinde anlamlı bir artış tespit edildi. Kokültür uygulaması sonrasında ise T hücrelerinde proliferasyonun azaldığı, apoptoz oranının arttığı ve Treg hücre oranında belirgin bir yükseliş olduğu gözlemlendi. Sonuç: Elde edilen bulgular, IFN-γ ile önkoşullandırılan iWJ-MKH'lerinin immünomodülatör kapasitesinin arttığını ve T lenfosit yanıtlarını baskılama yeteneklerinin güçlendiğini göstermiştir. Ayrıca, bu immünosupresif etkinin uygulanan doz ve maruziyet süresine bağlı olarak artış gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Title: Investigation of the Immunotherapeutic Potential of Preconditioned Human Wharton's Jelly-Derived Mesenchymal Stem Cells Objective: The aim of this thesis study is to enhance the immunosuppressive efficacy of Wharton's jelly-derived mesenchymal stem cells (iWJ-MSCs), which possess distinct advantages over other mesenchymal stem cell (MSC) sources in terms of immunomodulatory properties, through preconditioning with interferon-gamma (IFN-γ), a key pro-inflammatory cytokine, and to comprehensively evaluate this effect on human T cells, which serve as an in vitro immune system model. Methods: T cells isolated from peripheral blood and activated with phytohemagglutinin (PHA) to mimic an in vitro immune response were co-cultured with IFN-γ preconditioned iWJ-MSCs. Following preconditioning, the levels of IDO and PGE2 in iWJ-MSCs were quantitatively analyzed using ELISA. To investigate whether IFN-γ contributes to the immunosuppressive effects of iWJ-MSCs on T lymphocytes, various analyses were performed after co-culture, including cell viability and proliferation (CCK-8 assay), apoptosis (Annexin V/PI staining), cell cycle distribution (flow cytometric cell cycle analysis), anti- and pro-inflammatory cytokine levels (TGF-β1, IFN-γ), regulatory T cell (Treg; CD4⁺CD25⁺Foxp3⁺) ratio, T-bet expression, and surface marker/gene expression profiling of T cells (CD3, CD4, CD25, CD45, CD4⁺CD8, and CD69). Results: A significant increase in IDO and PGE2 levels was detected in iWJ-MSCs following IFN-γ preconditioning. After co-culture, T cells exhibited reduced proliferation, an increased rate of apoptosis, and a marked elevation in the proportion of Treg cells. Conclusion: The findings of this study demonstrate that IFN-γ preconditioning enhances the immunomodulatory capacity of iWJ-MSCs and strengthens their ability to suppress T lymphocyte responses. Furthermore, it was observed that this immunosuppressive effect is dependent on both the applied dose and the duration of exposure.