Kuru incir üreticilerinin iklim değişikliği algısı ve uyum stratejilerinin belirlenmesi
Assessing dried fig producers' perceptions of climate change and their adaptation strategies
  1. Tez No: 950948
  2. Yazar: GÜVEN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERİT ÇOBANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Benimseme, İklim değişikliği, Kuru incir, Uyum stratejisi, Üretici algısı, Adoption, Climate change, Dried figs, Adaptation strategy, Producer perception
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Kuru incir, Türkiye için stratejik bir tarımsal ürün konumundadır. Bu sebeple, kuru incir üreticilerinin iklim değişikliği algısı ve uyum stratejilerinin ortaya konması tezin ana amacını oluşturmaktadır. Bu çalışmanın bulguları, incir yetiştiriciliği ile iklim değişikliği arasında güçlü bir etkileşim olduğunu ortaya koymaktadır. Çalışma alanı olarak seçilen Aydın ili Türkiye kuru incir üretiminin yaklaşık olarak %65'ini oluşturmakta olup, üretici algı ve uyum stratejilerini belirlemek için veriler anket yöntemi ile elde edilmiştir. Yörede en yoğun kuru incir üretiminin yapıldığı İncirliova, Germencik, Köşk ve Nazilli ilçelerindeki önemli üretici köylerde, olasılığa dayalı olmayan örnekleme yöntemlerinden amaçlı örnekleme yöntemi kullanılarak toplam 100 üretici ile anket çalışması yapılmıştır. Minimum toprak işleme (MTI) uyum stratejisinin bağımlı değişken olduğu birinci lojistik regresyon modeli tahmin sonuçlarına göre eğitim düzeyi (üniversite hariç olmak üzere) ortaokul, lise ve verim değişkelerine ait katsayıların, etkisinin istatiksel olarak anlamlı olduğu belirlenmiştir. Toprak muhafaza ve nem kaybının önlenmesine yönelik işlemlerin bağımlı değişken olduğu ikinci lojistik regresyon modeli tahmin sonuçlarına göre eğitim düzeyi (üniversite ve ortaokul hariç olmak üzere) lise, Hanehalkı birey sayısı (HHBS), verim değişkelerine ait katsayıların, uyum stratejisi üzerindeki etkisinin istatiksel olarak anlamlı olduğu belirlenmiştir. Eğer üreticilerin tamamı MTI uyum stratejisini benimsemiş olsalardı birim alandan 0,85 kg daha fazla kuru incir verimi elde edebileceklerdi. Yine MTI uyum stratejisini benimsemiş olan üreticiler birim alandan 1,1 kg daha kuru incir verimi elde etmektedirler. Eğer üreticilerin tamamı TMNKO uyum stratejisini benimsemiş olsalardı birim alandan 0,4 kg daha fazla kuru incir verimi elde edebileceklerdi. Yine TMNKO uyum stratejisini benimsemiş olan üreticiler birim alandan 0,55 kg daha fazla kuru incir verimi elde etmektedirler. Aydın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yürütülen Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) Projesi'nin, üreticilerin iklim değişikliği konusundaki farkındalıklarının artırılması ve bu değişime yönelik uyum stratejilerinin geliştirilmesinde önemli bir rol üstlendiği değerlendirilmektedir. Yine TARSİM tarafından kurutmalık incir yetiştiriciliğinde sağlanan tarife özelliklerinin kapsamının genişletilmesi isabetli olacaktır.
Özet (Çeviri)
Dried figs hold a strategic position as an agricultural product for Türkiye. Consequently, the primary objective of this thesis is to elucidate the perceptions and adaptation strategies of dried fig producers concerning climate change. The findings of this study reveal a strong interaction between fig cultivation and climate change. The province of Aydın, selected as the study area, accounts for approximately 65% of Türkiye's dried fig production. Data to determine producer perceptions and adaptation strategies were collected through a survey method. In the key producer villages of İncirliova, Germencik, Köşk, and Nazilli districts, where dried fig production is most intensive, a survey was conducted with a total of 100 producers using purposive sampling, a non-probability sampling method. According to the estimation results of the first logistic regression model, where the adoption of the Minimum Tillage (MTI) strategy is the dependent variable, the coefficients for education level (excluding university), secondary school, high school, and yield variables were found to be statistically significant. According to the estimation results of the second logistic regression model, where soil conservation and moisture loss prevention practices are the dependent variable, the coefficients for education level (excluding university and secondary school), high school, household size (HHBS), and yield variables were found to have a statistically significant effect on the adaptation strategy. If all producers had adopted the MTI strategy, they could have achieved an additional 0.85 kg of dried fig yield per unit area. Producers who adopted the MTI strategy obtained an additional 1.1 kg of dried fig yield per unit area. Similarly, if all producers had adopted the Soil Conservation and Moisture Loss Prevention (TMNKO) strategy, they could have achieved an additional 0.4 kg of dried fig yield per unit area. Producers who adopted the TMNKO strategy obtained an additional 0.55 kg of dried fig yield per unit area. The Integrated and Controlled Product Management (EKÜY) Project, implemented by the Aydın Provincial Directorate of Agriculture and Forestry, is considered to play a significant role in raising producers' awareness of climate change and developing adaptation strategies to address this change. Furthermore, expanding the scope of the tariff features provided by TARSİM for dried fig cultivation would be a prudent measure.