Biyofili (doğayla bağlantı) testinin Türkçe'ye uyarlanması
Adaptation of the biophilia (connection with nature) test into Turkish
  1. Tez No: 950949
  2. Yazar: EZGİ EMİNE OLAŞ UYSAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA BETÜL KÖLEMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Biyofili, Okul öncesi dönem, Doğayla bağlantı, Test uyarlama, Geçerlik ve güvenirlik, Biophilia, Early childhood, Nature connection, Test adaptation, Validity and reliability
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Okul öncesi dönem çocukları için çevre eğitimi önemli bir rol oynamaktadır. Bu nedenle günümüzde okul öncesi dönem çocuklarının doğa ile bağlantısını ölçmek için yeni ve yenilikçi test araçlarına ihtiyaç olduğu bilinmektedir. Bu araştırmanın amacı, çocukların biyofilisini üç ana başlık altında“çevresel farkındalık, çevresel duyarlılık ve çevresel tercihler”değerlendirmek amacıyla Jessica MacKeen tarafından uyarlanan“Okul Öncesi Çocukların Çevre Bilgisini ve Doğayla Bağını Ölçmek İçin Oyun Tabanlı Bir Test Aracının Psikometrik Geçerliliği”olarak güncellenen test aracının Türkçe'ye uyarlanması amaçlanmaktadır. Araştırmanın çalışma grubunu, Sakarya İli Adapazarı ilçesinde yer alan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı anaokulları ve 48-72 ay arasında tipik gelişim gösteren 280 çocuk oluşturmaktadır. Testin uyarlama aşamalarında, bilimsel çerçeveye uygun olmasına dikkat edilmiştir. Testin geçerlik ve güvenirlik çalışmasına tüm örneklem grubu dâhil edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda testin güvenirlik katsayısı (KR-20) bölüm 1A-1B için 0,78 ve bölüm 2A-2B için 0,83 bulunmuştur. KR-21 değerleri ise bölüm 1A-1B için 0,78 ve bölüm 2A-2B için 0,82 bulunmuştur. Cronbach alfa güvenirlik katsayısı bölüm 1A-1B için 0,78 ve bölüm 2A-2B için 0,74 bulunmuştur. Madde analizleri sonucunda madde güçlük ve madde ayırt edicilik değerlerinin kabul edilebilir sınırlar içinde olduğu belirlenmiştir. Test çeşitli değişkenler açısından (yaş, cinsiyet, anne-baba eğitim durumu, dış mekâna çıkma sıklığı) incelenmiş ve test tekrar test yöntemi uygulanmıştır. Değişkenler arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Yapılan analizler sonucunda testin Türk kültürüne uygun geçerli ve güvenilir bir test aracı olduğu sonucuna ulaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Environmental education plays a vital role in early childhood. Consequently, there is a growing need for new and innovative assessment tools to measure young children's connection with nature. The aim of this study is to adapt into Turkish a game-based assessment tool originally revised by Jessica MacKeen under the title“Psychometric Validation of a Play-Based Measure of Environmental Knowledge and Nature Relatedness in Preschool Children.”The tool evaluates children's biophilia under three main dimensions: environmental awareness, environmental sensitivity, and environmental preferences. The study sample consisted of 280 typically developing children aged between 48 and 72 months, attending public preschools affiliated with the Ministry of National Education in the Adapazarı district of Sakarya Province. The adaptation process was carried out in accordance with scientific guidelines. All participants were included in the validity and reliability analyses. The reliability coefficients of the test were as follows: KR-20 was 0.78 for sections 1A–1B and 0.83 for sections 2A–2B. KR-21 values were 0.78 for sections 1A–1B and 0.82 for sections 2A–2B. Cronbach's alpha reliability coefficient was 0.78 for sections 1A–1B and 0.74 for sections 2A–2B. Item analysis results indicated that the item difficulty and discrimination values were within acceptable limits. The test was examined with respect to various variables, including age, gender, parental education level, and frequency of outdoor play, and a test-retest procedure was implemented. No statistically significant differences were found among these variables. The results of the analyses indicate that the adapted version is a valid and reliable instrument for use with Turkish preschool children.