İPMN tanılı hastalarda trigliserid–glukoz indeksi ve sistemik immun–inflamasyon belirteçleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 950969
  2. Yazar: CANSU SÜMER GÜLER
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. SELMA KARAAHMETOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: IPMN, İnsülin direnci, Trigliserid-glukoz indeksi, IPMN, Insulin Resistance, Triglyceride-Glucose Index
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Pankreas kanseri, günümüzde sık görülmesi ve kötü sağkalım olması nedeniyle dünya genelinde artan bir sağlık sorunu olarak dikkat çekmektedir. İntrapapiller müsinöz neoplazm (IPMN), premalign lezyon olup pankreas kanserine ilerleme riski yüksektir. IPMN, yerleşim yeri ve histopatolojik tiplendirmesi ile trigliserid/glukoz indeksi (TyG indeksi) ve inflamatuar belirteçler arasında ilişki olup olmadığını belirlemeyi ek olarak IPMN tanısı ile trigliserid-glukoz indeksi (TyG indeksi) ve sistemik inflamatuar belirteçler arasında pozitif korelasyon saptanması halinde insülin direnci olan hastalarda IPMN açısından tarama yapılması ve prediktif değer olup olmadığının değerlendirilmesi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif kesitsel çalışma Ankara Bilkent Şehir Hastanesi İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji polikliniklerine başvuran 109 IPMN hastası ve 100 IPMN tanısı olmayan hasta (kontrol grubu) olmak üzere toplam 209 hasta dahil edilmiştir. 109 IPMN tanılı hastanın 97'si benign, 12'si malign IPMN tanılıdır. Hastaların demografik, klinik, laboratuvar bulguları ve kesitsel görüntüleme sonuçları incelendi. İki grup arasında TyG indeksi ve sistemik immun-inflamatuar belirteçler karşılaştırıldı. Bulgular: IPMN hastalarında medyan yaş 66,0 (58,0-75), kontrol grubunda 67,0 (58,0-76,0) idi (p=0,77). Çalışmada IPMN tanılı hastaların 74'ü kadın (%67,8), 35'i (%32,2) erkektir (p=0,52). Diyabet, IPMN tanılı ve benign IPMN tanılı hastalarda daha sık görüldü (sırasıyla p=0,02, p=0,02). IPMN tanılı ve benign IPMN tanılı hastalar kontrol grubu ile karşılaştırıldığında karaciğer hastalığı, kontrol grubunda daha fazla bulundu (sırasıyla p=0,006, p=0,02). TyG indeksi, nötrofil/lenfosit oranı (NLR), trombosit/lenfosit oranı (PLR), sistemik inflamatuar indeks (SII), CRP, CA 19-9, CEA IPMN tanılı hastalar ile kontrol grubu arasında karşılaştırıldığında anlamlı fark yoktu (sırasıyla, p=0,89, p=0,67, p=0,18, p=0,93, p=0,93, p=0,22, p=0,74). Benign IPMN tanılı hasta ile kontrol grubu arasında TyG indeksi, NLR, PLR, SII, CRP, CA 19-9, CEA karşılaştırıldığında anlamlı fark saptanmadı (sırasıyla, p=0,93, p=0,55, p=0,09, p=0,82, p=0,80, p=0,21, p=0,80). Malign IPMN tanılı hastalar ile kontrol grubu arasında demografik ve klinik özellikler karşılaştırıldığında anlamlı fark saptanmadı. Malign IPMN tanılı hastalar ile kontrol grubu arasında TyG indeksi, NLR, PLR, SII, CRP, CA 19-9, CEA karşılaştırıldığında anlamlı fark saptanmadı (sırasıyla p=0,86, p=0,62, p=0,38, p=0,65, p=0,15, p=0,59, p=0,62). Benign ve malign IPMN cinsiyete göre karşılaştırıldığında malign IPMN'li hastalarda daha yüksekti (p=0,046). Diğer demografik ve klinik özelliklerde anlamlı fark saptanmadı. Malign ve benign IPMN tanılı hastalar arasında TyG indeksi, NLR, PLR, SII, CRP, CA 19-9, CEA karşılaştırıldığında anlamlı fark saptanmadı (sırasıyla p=0,93, p=0,42, p=0,12, p=0,50, p=0,10, p=0,79, p=0,71). Sonuç: Tez çalışmamızda IPMN tanısı ile TyG indeksi ve sistemik inflamatuar belirteçler arasında pozitif korelasyon tespit edilemedi. Çalışmamızın kısıtlılıkları, kesitsel ve tek merkezli olması, retrospektif çalışma olması nedeniyle laboratuvar takibinin yapılamaması, farklı patoloji ve gastroenteroloji uzmanı tarafından endosonografisinin yapılmış olması düşünülmüştür. Daha geniş ve hasta serileri ve homojen gruplarla oluşturulacak çok merkezli, randomize, prospektif çalışmaların sonuçlarımıza katkıda bulunacağını öngörmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: Pancreatic cancer attracts attention as an increasing health problem worldwide due to its high incidence and poor survival. Intrapapillary mucinous neoplasm (IPMN) is a premalignant lesion and has a high risk of progression to pancreatic cancer. We aimed to determine whether there is a relationship between IPMN, its location and histopathological typing, and triglyceride/glucose index (TyG index) and inflammatory markers. In addition, if a positive correlation is detected between IPMN diagnosis and triglyceride-glucose index (TyG index) and systemic inflammatory markers, we aimed to screen patients with insulin resistance for IPMN and evaluate whether there is a predictive value. Materials and Methods: This retrospective cross-sectional study included a total of 209 patients, consisting of 109 IPMN patients and 100 non-IPMN patients (control group) who were admitted to the Internal Medicine and Gastroenterology outpatient clinics of Ankara Bilkent City Hospital. Of the 109 patients diagnosed with IPMN, 97 had benign IPMN, and 12 had malignant IPMN. The demographic, clinical, and laboratory findings, as well as cross-sectional imaging results of the patients, were evaluated. The TyG index and systemic immuno-inflammatory markers were compared between the two groups. Results: In patients diagnosed with IPMN, the median age was 66.0 (58.0-75), while it was 67.0 (58.0-76.0) in the control group (p=0.77). Among the patients with an IPMN diagnosis, 74 were female (67.8%) and 35 were male (32.2%) (p=0.52). Diabetes was more frequently observed in patients diagnosed with IPMN and benign IPMN (p=0.02 and p=0.02, respectively). When IPMN-diagnosed and benign IPMN-diagnosed patients were compared with the control group, liver disease was more prevalent in the control group (p=0.006 and p=0.02, respectively). There was no significant difference between the IPMN-diagnosed patients and the control group when comparing the TyG index, neutrophil/lymphocyte ratio (NLR), platelet/lymphocyte ratio (PLR), systemic inflammatory index (SII), CRP, CA 19-9, and CEA (p=0.89, p=0.67, p=0.18, p=0.93, p=0.93, p=0.22, p=0.74, respectively). Similarly, no significant difference was found between the TyG index, NLR, PLR, SII, CRP, CA 19-9, and CEA in benign IPMN-diagnosed patients compared to the control group (p=0.93, p=0.55, p=0.09, p=0.82, p=0.80, p=0.21, p=0.80, respectively). When comparing the demographic and clinical characteristics of patients diagnosed with malignant IPMN and the control group, no significant difference was observed. Likewise, no significant difference was detected between malignant IPMN-diagnosed patients and the control group regarding the TyG index, NLR, PLR, SII, CRP, CA 19-9, and CEA (p=0.86, p=0.62, p=0.38, p=0.65, p=0.15, p=0.59, p=0.62, respectively). However, when comparing gender between benign and malignant IPMN, malignant IPMN was more common in males (p=0.046). No significant differences were observed in other demographic and clinical characteristics. Additionally, no significant differences were found between patients with benign and malignant IPMN in terms of the TyG index, NLR, PLR, SII, CRP, CA 19-9, and CEA (p=0.93, p=0.42, p=0.12, p=0.50, p=0.10, p=0.79, p=0.71, respectively). Conclusion: In our thesis study, no positive correlation was detected between the diagnosis of IPMN and the TyG index or systemic inflammatory markers. The limitations of our study were considered to be its cross-sectional and single-center design, the inability to conduct laboratory follow-up due to its retrospective nature, and the endosonography being performed by different pathology and gastroenterology specialists. We anticipate that larger, multi-center, randomized, prospective studies involving larger patient series and homogeneous groups will contribute to our findings.