Küçük azı ve ikinci büyük azı olgunluk indekslerinin 12.yaşı tahmin etmedeki etkinliklerinin incelenmesi
Evaluation of the performance of premolar and second molar maturity indices in estimating age 12
  1. Tez No: 950988
  2. Yazar: RUKİYE ELÇİN KOÇOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KORAY SÜRME
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: adli yaş tahmini, yasal yaş sınırı, olgunluk indeksi, ROC analizi, forensic age estimation, legal age threshold, maturity index, ROC analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Amaç: Yaş belirleme, çocukların hukuki ve sosyal haklarını tanımlamada kritik bir rol oynamaktadır. Birçok ülkede, ceza ehliyeti için minimum yaş sınırı 12'dir. Bu çalışmada, Türk popülasyonunda birinci küçük azı (IPM1), ikinci küçük azı (IPM2) ve ikinci büyük azı (I2M) olgunluk indeksleri ile alt çenedeki yedi dişin olgunluk indekslerinin toplam değeri (S değeri) kullanılarak, 12 yaş sınırını için kesim noktaları belirlenmiştir. Ayrıca, bu kesim noktalarının tanısal performansları değerlendirilmiştir. Yöntem: Retrospektif olan bu çalışmada, 8–16 yaş aralığındaki bireylere ait toplam 1136 ortopantomografi incelenmiştir. Örneklem rastgele olarak eğitim ve doğrulama grubu olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Eğitim grubunda IPM1, IPM2, I2M ve S değeri ölçülerek 12 yaş sınırı için kesim noktaları belirlenmiştir. Doğrulama grubunda, bu kesim noktaları için alıcı işletim karakteristiği (ROC) eğrileri oluşturulmuş ve eğri altında kalan alan (AUC) hesaplanmıştır. Gözlemciler arası ve gözlemci içi uyum, sınıf içi korelasyon katsayısı ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Optimum kesim noktaları kızlarda; IPM1 için 0,014, IPM2 için 0,069, I2M için 0,184 ve S değeri için 0,350 olarak, erkeklerde ise IPM1 için 0,030, IPM2 için 0,090, I2M için 0,191 ve S değeri için 0,412 olarak belirlenmiştir. Erkek grubunda en yüksek AUC değerleri; tek değişkenli yöntemlerde 0,966 ile I2M'de, iki değişkenli yöntemlerde 0,969 ile I2M+IPM1'de hesaplanmıştır. Kız grubunda en yüksek AUC değerleri; tek değişkenli yöntemlerde 0,950 ile IPM2'de, iki değişkenli yöntemlerde 0,950 ile IPM1+IPM2'de hesaplanmıştır. S değeri içeren yöntemde AUC değeri kızlarda ve erkeklerde sırasıyla 0,951 ve 0,970 olarak hesaplanmıştır. Sonuç: IPM1, IPM2, I2M ve S değeri Türk popülasyonunda 12 yaş sınırının ayırt edilmesinde yüksek tanısal performans göstermiştir. Kızlarda yöntemler arasında AUC değerleri açısından anlamlı bir fark saptanmamış, erkeklerde ise bu fark yalnızca IPM2 yönteminde görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: Age determination plays a crucial role in defining the legal and social rights of children. In many countries, the minimum age of criminal responsibility is set at 12 years. This study aimed to determine cut-off values to distinguish the 12-year age threshold using the first premolar maturity index (IPM1), second premolar maturity index (IPM2), second molar maturity index (I2M), and the sum of the seven mandibular teeth indices (S value) in a Turkish population. Additionally, the diagnostic performance of these cut-off values was evaluated. Method: In this retrospective study, a total of 1136 orthopantomographs of individuals aged 8-16 years were analysed. The sample was randomly divided into two groups as training and validation group. In the training group, IPM1, IPM2, I2M and S value were measured and cut-off values were determined for 12 age limits. In the validation group, receiver operating characteristic (ROC) curves were generated for these cut-off values and the area under the curve (AUC) was calculated. Interobserver and intraobserver agreement was assessed with the intraclass correlation coefficient. Results: The optimal cut-off values were determined to be 0,014 for IPM1, 0,069 for IPM2, 0,184 for I2M, and 0,350 for the S value in females; and 0,030 for IPM1, 0,090 for IPM2, 0,191 for I2M, and 0,412 for the S value in males. The highest AUC values for the male group were calculated as 0,966 for I2M in univariate methods and 0,969 for I2M+IPM1 in bivariate methods. For the female group, the highest AUC values were calculated as 0,950 for IPM2 in univariate methods and 0,950 for IPM1+IPM2 in bivariate methods. In the method containing the S value, the AUC values were calculated as 0,951 and 0,970 for females and males, respectively. Conclusion: IPM1, IPM2, I2M, and the S value showed high diagnostic performance for the 12-year age threshold in Turkish children. There was no significant difference between the methods in terms of AUC in females, whereas a significant difference was observed only for the IPM2 method in males.