Polikistik over sendrom'lu infertil hastalar ile açıklanamayan infertilitesi olan hastalarda serum E2F1 transkripsiyon faktör düzeyinin araştırılması
The investigation of serum E2F1 transcription factor levels in infertile patients with polycystic ovary syndrome and those with unexplained infertility
- Tez No: 950987
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT MUHCU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Apoptozis, CDCA4 geni, E2F1 transkripsiyon faktörü, Hücre senesansı, miR-424-5p, PKOS, Apoptosis, CDCA4 gene, Cell senescence, E2F1 transcription factor, miR-424-5p, PCOS
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Yapılan araştırmalar E2F1 transkripsiyon faktörünün hücrede proliferasyon, hücre döngüsünün kontrolü, apoptozis gibi bir çok hücre içi işlevde rol aldığını göstermektedir. Bu işlevlerine aracılık eden başta miRNA'lar olmak üzere çok sayıda molekül tanımlanmıştır. Bu moleküllerden biri olan miRNA-424-5p'nin sebep olduğu apoptozun bir nedeni olarak aktiflenen sinyal yolakları nedeniyle infertil PKOS (Polikistik over sendromu)'lu hastaların granüloza hücreleri ve over foliküllerinde apoptozun azaldığını göstermesi beklenerek E2F1 seviyelerinin daha düşük sonuçlanması hipoteze edilmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel, vaka-kontrol çalışması, İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde Kasım 2024 ile Mayıs 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya PKOS 'lu infertil 45 kadın ve yaş ile vücut kitle indeksi (VKİ) açısından eşleştirilmiş 45 açıklanamayan infertilitesi olan kadın kontrol grubuna dahil edilmiştir. PKOS tanısı, revize edilmiş Rotterdam kriterlerine göre yapılmıştır. İki grupta da infertil hastalar bir yıldır düzenli cinsel ilişkiye rağmen hiç gebelik oluşmamış olan hastalar arasından seçilmiştir. PKOS'lu infertil hasta grubu ve açıklanamayan infertilitesi olan kontrol grupları, serum E2F1 transkripsiyon faktörü düzeyleri açısından karşılaştırıldı. Katılımcılardan alınan serum örneklerinde E2F1 transkripsiyon faktörü düzeyleri Human E2F Transcription Factor 1 ELISA Kiti ile incelendi. Ayrıca, serum E2F1 transkripsiyon faktörü düzeyleri ile PKOS ile bağlantılı parametreler arasındaki ilişkiler de değerlendirildi. Bulgular: Medyan serum E2F1 düzeyleri PKOS'lu infertil grubunda 19,9 ng/mL, kontrol grubunda ise 16,8 ng/mL bulundu (p=0,516). Spearman korelasyon analizine göre, PKOS'lu infertiller ile ilişkili parametreler arasında sadece CA 19-9 molekülü ile negatif ve anlamlı korelasyon bulundu. İki grup arasındaki E2F1 ölçüm değerleri istatistiksel olarak anlamlı ilişki göstermemektedir (p>0,05). Katılımcılar her iki grupta da VKİ 'ye göre iki alt gruba ayrıldığında, kilolu ve normal kilolu kontrol ve hasta grupları arasında E2F1 serum değeri açısından anlamlı fark gözlenmedi. Sonuç: Hipotezimizde belirttiğimiz PKOS'lu infertil grubundaki E2F1 serum değerinin düşüklüğü çalışma ile gösterilememiştir. İki grup arasındaki E2F1 ölçüm değerleri istatistiksel olarak anlamlı ilişki göstermemektedir. Kilolu hasta ve kontrol alt gruplarında ise E2F1'in görece yüksek olduğu görüşü kanıtlanamadı. Tüm bu veriler birlikte değerlendirildiğinde E2F1 transkripsiyon faktörünün PKOS'ta infertilite üzerine bir etkisi olup olmadığı veya infertilitenin bir sonucu olarak seviyelerinde değişiklik meydana gelip gelmediği belirlenememiştir.
Özet (Çeviri)
Objective:Previous studies have shown that the E2F1 transcription factor plays a role in various intracellular processes such as cell proliferation, cell cycle regulation, and apoptosis. Numerous molecules, primarily miRNAs, that mediate these functions have been identified. Among these, miRNA-424-5p has been associated with apoptosis through the activation of specific signaling pathways. Based on this, it was hypothesized that decreased apoptosis in granulosa cells and ovarian follicles of infertile PCOS patients may lead to lower E2F1 levels due to the effect of these activated pathways. Materials and Methods:This cross-sectional, case-control study was conducted at the Obstetrics and Gynecology Clinic of Istanbul Ümraniye Training and Research Hospital between November 2024 and May 2025. The study included 45 infertile women with PCOS and 45 women with unexplained infertility, matched by age and body mass index (BMI), as the control group. PCOS diagnosis was made based on the revised Rotterdam criteria. In both groups, infertile women had not conceived despite regular unprotected intercourse for at least one year. Serum E2F1 transcription factor levels were compared between the PCOS and control groups. Serum samples collected from the participants were analyzed using the Human E2F Transcription Factor 1 ELISA Kit. In addition, the relationship between serum E2F1 levels and PCOS-related parameters was evaluated. Results:The median serum E2F1 level was 19. 9 ng/mL in the infertile PCOS group and 16. 8 ng/mL in the control group (p=0. 516). According to Spearman correlation analysis, among the parameters associated with infertile PCOS patients, only CA 19-9 showed a significant negative correlation. There was no statistically significant difference in E2F1 levels between the two groups (p>0. 05). When participants in both groups were divided into subgroups based on BMI, no significant difference in serum E2F1 levels was observed between overweight and normal-weight patients and controls. Conclusion:The hypothesized decrease in E2F1 serum levels in the infertile PCOS group could not be demonstrated by this study. No statistically significant difference in E2F1 levels was found between the two groups. The assumption that E2F1 levels might be relatively higher in overweight subgroups of patients and controls was also not supported. When all findings are evaluated together, it remains unclear whether the E2F1 transcription factor has an impact on infertility in PCOS or whether changes in its levels are a consequence of infertility.