Açık kalp cerrahisinde kullanılan retrograd otolog prime kan koruma yönteminin postoperatif hemogram ve kan transfüzyonu üzerine etkisinin retrospektif olarak incelenmesi
Retrospective investigation of the effect of retrograde autologous prime blood preservation method used in open heart surgery on postoperative hemogram and blood transfusion
- Tez No: 950992
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ALİ YÜRÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Açık Kalp Ameliyatı, Hematokrit, Hemoglobin, Kardiyopulmoner Bypass, Retrograd Otolog Prime, Perfüzyon, Transfüzyon, Open Heart Surgery, Hematocrit, Hemoglobin, Cardiopulmonary Bypass, Retrograde Autologous Prime, Perfusion, Transfusion
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Açık kalp cerrahisi sırasında kalp-akciğer makinesinin devre hatlarının havasız hale getirilmesi ve sistemin doldurulması için başlangıç (prime) solüsyonları kullanılır. Ancak bu başlangıç solüsyonları, bypass sürecinde hemodilüsyona ve hastada gereksiz volüm yüküne neden olabilmektedir. Retrograd otolog prime (ROP) tekniği, bu tür sorunların önlenmesi için geliştirilmiş ve klinikte yaygın kabul görmüş bir uygulamadır. Bu araştırma, ROP yöntemi uygulanan olgularda hemoglobin konsantrasyonları üzerindeki etkiyi ve buna bağlı olarak transfüzyon gereksinimlerindeki değişiklikleri analiz etmeyi amaçlamaktadır. Araştırmaya, Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi'nde elektif açık kalp cerrahisi geçiren, ejeksiyon fraksiyonu ≥%30 olan, kronik böbrek yetmezliği (KBY) bulunmayan, hematolojik hastalık öyküsü ve kanama diyatezi olmayan, preoperatif hematokrit değeri %25-45 aralığında bulunan, diyaliz gereksinimi olmamış 80 erişkin hasta alınmıştır. Araştırma kapsamında, her biri 40 hasta içeren iki grup belirlenmiş olup, kontrol grubunda rutin prime yöntemi kullanılırken, diğer grupta ROP tekniği tercih edilmiştir. Her iki grupta da standart Kardiyopulmoner bypass (KPB) ve perfüzyon prosedürleri uygulanmıştır. İntraoperatif ve postoperatif dönemden sonra yapılan değerlendirmelerde, ROP grubundaki hastaların ortalama hemoglobin düzeylerinin kontrol grubundan istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek olduğu tespit edildi. Aynı zamanda bu grupta eritrosit süspansiyonu ve diğer kan ürünleri transfüzyon oranlarının kontrol grubuna göre belirgin şekilde düşük olduğu gözlemlendi.
Özet (Çeviri)
During open heart surgery, prime solutions are used to deaerate the circuit lines of the heart-lung machine and to fill the system. However, these prime solutions may cause hemodilution and unnecessary volume overload in the patient during the bypass process. One of the methods used to minimize this problem is the retrograde autologous prime (RAP) technique. The aim of this study is to investigate the effect of ROP technique on hemoglobin levels and the related changes in the amount of blood and blood products used. For this reason, 80 adult patients who underwent open heart surgery at Karadeniz Technical University Farabi Hospital, who had an ejection fraction of 30% or higher, who did not have chronic renal failure (CRF), who did not have underlying hematologic disease and a known bleeding pathology, who had a HCT value between 25 and 45% in the preop hemogram, who did not receive dialysis treatment, and who were operated under elective conditions were included in the study. Within the scope of the study, two groups, each including 40 patients, were determined and routine prime method was used in the control group, while the ROP technique was preferred in the other group. Standard Cardiopulmonary bypass (CPB) and perfusion procedures were performed in both groups. In the evaluations conducted after the intraoperative and postoperative periods, it was found that the average hemoglobin levels of the patients in the ROP group were statistically significantly higher than those of the control group. At the same time, it was observed that the transfusion rates of erythrocyte suspension and other blood products were significantly lower in this group compared to the control group.