Nükleer enerji, nükleer enerji santralleri ve Türkiye'deki konumu
Nuclear energy, nuclear energy plants and situation in Turkey
- Tez No: 95102
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURETTİN UMURKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Nükleer enerji, fisyon santralleri, radyoaktif artıklar, füzyon santralleri, Akkuyu, Nuclear energy, fission power plant, radioactive wastes, fussion power plant
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
NÜKLEER ENERJİ, NÜKLEER ENERJİ SANTRALLERİ VE TÜRKİYE'DEKİ KONUMU Barış Tayfun SESAL Elektrik Mühendisliği, Yüksek Lisans Tezi Nükleer enerji, nükleer enerjiyle elektrik enerjisi üreten fisyon santralleri, fisyon santrallerine alternatif olarak düşünülen ve halen araştırma aşamasında olan füzyon santralleri, dünyadaki nükleer enerji kullanımı, Türkiye'nin artan enerji talebini karşılamak üzere kurulabilecek olan santral çeşitleri ve Akkuyu'da kurulması planlanan fisyon santrali incelenmiştir. Belirtilenlerin yanı sıra bu santrallerden çevreye yayılan radyoaktif artıklar, artıkların insana bulaşma yolları ve ulaşan radyasyon dozları, radyoaktif artık idaresi konuları da ele alınmıştır. Enerji Bakanlığı verilerine gore, 1980 ile 1998 yıllan arasında toplam enerji tüketimi ortalama olarak % 8,48 oranında artarak 87931 MW'Iik değere ulaşmıştır. 1998 yılı için 105499 MW değerindeki net enerji üretiminin, 108798 MW değerindeki brüt enerji tüketimini karşılayamaması sebebiyle 3299 MW değerindeki enerji açığının dış ülkelerden alınarak dengelendiği belirlenmiştin Artan enerji ihtiyacının karşılanması amacıyla hükümetimiz tarafından Mersin ilinin Akkuyu kasabasında fisyon santrali kurma kararı alınmış ve bunun sonucu olarak uluslararası bir ihale açılmıştır.
Özet (Çeviri)
NUCLEAR ENERGY, NUCLEAR ENERGY PLANTS AND SITUATION IN TURKEY Barış Tayfun SESAL Electric Engineering, M.S. Thesis Investigation of nuclear energy, nuclear fission power plants producing electrical energy fussion power plant which are alternative of energy sources and still under research, Nuclear energy consumption of the world available plant types to meet energy need of Turkey and fission power plant which is planned to built (Plant) on Akkuyu is aimed. In addition, contamination of radioactive wastes from power plant, the way of infection and amount of infective doses, handling of radioactive wastes are also examined. According to the reports of ministry of energy, During 1980-1998 average total energy consumption is increased by the ratio of % 8,48 and reached 87931 MW. The net production of 105499 MW energy in 1998 couldn't meet the value of 108798 MW which is the total energy consumption for this year. As a result of the deficiency needed amount of energy which is 3299 MW is obtained from other countries. For Meetry increasing energy need of Turkey government decided to plant a fission power plant at Akkuyu (Mersin) arranged and international adjudication.