Talasemi hastalarının hemolizatlarında hemoglobine bağlı olmayan demir birikiminin değerlendirilmesi
Evaluation of non-hemoglobin-dependent iron accumulation in hemolysates of thalassemia patients
- Tez No: 951020
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİM NEŞELİOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Demir, Demir Birikimi, Beta Talasemi, Eritrosit, Iron, Iron Overload, Beta thalassemia, Erythrocytes
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Talasemi hastalarında sık transfüzyonlarla birlikte vücutta demir birikimi olmaktadır. Hastalardaki demir birikimini değerlendirmek için sıklıkla invaziv olmayan indirekt yöntemle vücuttaki demiri gösteren ferritin düzeyi izlemi yapılmaktadır. Biz çalışmamızda talasemi hastalarının eritrositleri içinde bulunan hemoglobine bağlı olmayan demiri ölçerek demir yükünde meydana gelen değişimi ferritinin aksine direkt olarak hücre düzeyinde değerlendirmeyi amaçlamaktayız. Gereç ve Yöntem: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Pediatri polikliniğine başvuran 10-35 yaş arası beta talasemi majör hastalığına sahip kişiler talasemi hasta grubuna seçilmiştir. Kontrol grubuna Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Aile Hekimliği polikliniğine 10-35 yaş arası genel muayeneye gelen sağlıklı kişiler dahil edilmiştir. Katılımcıların rutin ölçümler için laboratuvara ulaşan numunelerinden hemolizat elde edilmiş ve etanol-kloroform karışımıyla hemoglobinler uzaklaştırılmıştır. Kalan süpernatantta otomatik analizörde eritrosit içi non-hem demir ölçümü gerçekleştirilmiştir. Çıkan sonuçlar standardizasyon sağlanması için katılımcıların hemoglobin değerlerine bölünmüştür. Bulgular: Çalışmaya 47 tanesi β-talasemi majör hasta grubunda, 53 tanesi de sağlıklı kontrol grubunda olmak üzere 100 gönüllü birey dahil edilmiştir. Katılımcıların standardize edilmiş eritrosit içi non-hem demir düzeyleri ölçülmüş ve sağlıklı kontrol grubunda 1,17 µg/g iken talasemi hasta grubunda 1,64 µg/g olarak tespit edilmiştir. Talasemi hastalarında standardize eritrosit içi non-hem demirin ferritinle arasında anlamlı korelasyon tespit edilmiştir (r= 0,3; p= 0,048). Talasemi hastalarında deferasiroks kullanan 27 hasta ve hiçbir ilaç kullanımı olmayan 10 hastanın standardize eritrosit içi non-hem demir düzeyleri incelendiğinde medyan değerler sırasıyla 1,24 µg/g ve 1,72 µg/g olarak bulunmuştur (p= 0,005). Sonuç: Günümüzde demir yükü izlemi sıklıkla indirekt olarak serum ferritin düzeyi izlenerek ya da direkt olarak Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR) ve biyopsi ile yapılmaktadır. Demir yükü takibini daha kolay, ucuz, teknik tecrübe gerektirmeyen ve en önemlisi direkt hücre düzeyinde değerlendirecek şekilde eritrosit içi hemoglobine bağlı olmayan demir ölçüm yöntemi geliştirilmiştir. Hemoglobin başına düşen demir düzeyi aynı zamanda talasemide ilaç kullanımı olan ve olmayan hastalarda da demir birikimi hakkında bilgi vermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Iron accumulation in the body occurs with frequent transfusions in thalassaemia patients. In order to evaluate iron accumulation in patients, ferritin level, which shows iron in the body, is frequently monitored by non-invasive indirect method. In our study, we aimed to evaluate the change in iron load directly at the cell level by measuring the non-haemoglobin-bound iron in the erythrocytes of thalassaemia patients in contrast to ferritin. Materials (Patients) and Methods: Individuals between the ages of 10 and 35 years with beta thalassemia major who sought care at the Ankara Bilkent City Hospital Pediatrics outpatient clinic were selected to comprise the thalassemia patient group. The control group consisted of healthy individuals within the same age range who attended the Family Medicine outpatient clinic of Ankara Bilkent City Hospital for a general examination. Hemolysate was obtained from the samples of the participants who arrived at the laboratory for routine measurements, and the hemoglobins were removed with an ethanol-chloroform mixture. The remaining plasma was then analyzed for intra-erythrocyte non-heme iron using an automatic analyzer. Finally, the results were divided by the respective hemoglobin values to ensure standardization. Results: In study, 100 volunteer individuals, 47 in the β-thalassaemia major patient group and 53 in the healthy control group, were included. Standardised intra-erythrocyte non-heme iron levels of the participants were measured and found to be 1.64 µg/g in the thalassaemia patient group compared to 1.17 µg/g in the healthy control group. A significant correlation was found between standardised intra-erythrocyte non-heme iron and ferritin in thalassaemia patients (r= 0.3; p= 0.048). When the standardised intra-erythrocyte non-heme iron levels of 27 patients using deferasirox and 10 patients without any drug use in thalassaemia patients were analysed, the median values were found as 1.24 µg/g and 1.72 µg/g, respectively (p= 0,005). Conclusion: Currently, iron load monitoring is frequently performed indirectly by monitoring serum ferritin level or directly by Magnetic Resonance Imaging (MRI) and biopsy. An iron measurement method that is easier, cheaper, does not require technical experience and most importantly, does not depend on intra-erythrocyte haemoglobin has been developed to evaluate iron load directly at the cellular level. The iron level per haemoglobin also provides information about iron accumulation in patients with and without drug use in thalassaemia.