Biliyer atrezi tanısı ile ameliyat edilen hastaların sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the results of patients undergoing surgery with a diagnosis of biliary atresia
  1. Tez No: 951025
  2. Yazar: GÖKAY GÖKDENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. ÖNDER ÖZDEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Biliyer Atrezi, Kasai portoenterostomi, Prognoz, APRİ skoru, Biliary Atresia, Kasai portoenterostomy prognosis, APRI score
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET Biliyer Atrezi Tanısı ile Ameliyat Edilen Hastaların Sonuçlarının Değerlendirilmesi Amaç: Bu çalışmada, biliyer atrezi tanısıyla ameliyat edilmiş hastaların prognozunu etkileyen faktörleri bulmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, 1 Ocak 2007 – 20 Ekim 2023 tarihleri arasında biliyer atrezi tanısı almış ve ameliyat edilmiş hastalar dahil edildi. Retrospektif olarak dosya bilgileri tarandı. Hastaların cinsiyetleri, doğum tarihleri, ameliyat zamanları; başvuru sırasında,ameliyat öncesinde, taburculuk öncesinde,1. ayda ve 3. ay kontrollerindeki karaciğer fonksiyon testleri değerleri, viral tarama sonuçları, ultrasonografi bulguları, ameliyat notları, izlem sürecinde gelişen komplikasyonları incelendi ve patoloji preparatları yeniden kıdemli patolog tarafından değerlendirildi.APRİ skorlarına bakıldı. İyi prognoz hastanın kendi karaciğeri ile yaşaması (Grup A), kötü prognoz ise hastaya karaciğer nakli yapılması veya hastanın ölmesi (Grup B) olarak tanımlandı. Bulgular: Belirtilen tarih aralığında 64 hasta biliyer atrezi tanısıyla ameliyat edildi. İki hastanın dosya verilerine ulaşılamadığı için çalışma kapsamından çıkarıldı. Hastaların 32'si kız (51,6%), 30'u erkekti (48,4%). Doğum haftası ortalama 37,8 ± 1,2'idi. Hastaların APRİ skoru değerlendirildiğinde 0,65 cut off değeri %74 sensivite %52 spesifite ile prognoz belirlemede orta derecede güvenilirlik sunmaktaydı. Grup A'da ortalama ameliyat yaşı 65,6±22,2 gündü. Grup B'de ortalama 78±33,2 gündü. Erken opere edilen olguların prognozunun daha iyi olduğu bulundu. Japon Biliyer Atrezi Derneği sınıflamasına göre 6 hasta tip 1 (%9,5), 13 hasta tip 2 (%20,6), 44 hasta tip 3 (%69,8) idi. Prognoz açısından tipler arası istatistiksel fark yoktu. Patoloji parametrelerinin (fibrozis derecesi, kolestaz derecesi, safra kanal proliferasyon derecesi, duktal plate varlığı) hastaların prognozu üzerine istatistiksel olarak etkisinin olmadığı gözlendi. Grup A (iyi prognoz) hastalarının %94,7'sinde postoperatif dönemde kolik gaita yaptığı gözlendi. Grup B (kötü prognoz) hastalarında bu oran %55,8 ile anlamlı derecede düşüktü. Sonuç: APRI skoru, hem sarılık klirensi hem de nativ karaciğer sağkalımını anlamlı şekilde öngörürken, düşük doğum ağırlığı ve geç cerrahi müdahale kötü prognozla ilişkili bulundu. Cinsiyet, gestasyonel hafta, doğum mevsimi, USG parametreleri, BA alt tipleri, sendromik durum, CMV enfeksiyonu ve uygulanan cerrahi tekniklerin, prognoza etkisi bulunmadı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Evaluation of Prognostic Factors in Patients Undergoing Surgery for Biliary Atresia Aim: This study aimed to identify the prognostic factors influencing clinical outcomes in patients who underwent surgery with a diagnosis of biliary atresia (BA). Material and Method: Patients who were diagnosed with biliary atresia and operated between January 1, 2007 and October 20, 2023 were included in the study. File information was retrospectively reviewed. Gender, date of birth, time of surgery, liver function test values at admission, preoperative period, before discharge, at 1 month and at 3 months, viral screening results, ultrasonography findings, operative notes, complications that developed during the follow-up period were analyzed and pathology preparations were re-evaluated by a senior pathologist. The APRI score were analyzed. Good prognosis was defined as survival with the patient's own liver (Group A) and poor prognosis was defined as liver transplantation or death (Group B) Results: In the specified date range, 64 patients were operated with a diagnosis of biliary atresia. Two patients were excluded from the study because their files could not be accessed. Thirty-two of the patients were female (51.6%) and 30 were male (48.4%). The mean gestational age at birth was 37.8 ± 1.2 weeks. When the APRI score of the patients was evaluated, a cut off value of 0.65 had moderate reliability in determining prognosis with a sensitivity of 74% and a specificity of 52%. The mean age at surgery in group A was 65,6±22,2 days. In group B, the mean was 78±33.2 days. The prognosis was better in cases operated early. According to the Japanese Biliary Atresia Society classification, 6 patients were type 1 (9.5%), 13 patients were type 2 (20.6%) and 44 patients were type 3 (69.8%). There was no statistical difference between the types in terms of prognosis. The effect of pathology parameters (degree of fibrosis, degree of cholestasis, degree of bile duct proliferation, presence of ductal plaque) on the prognosis of the patients could not be shown statistically. Postoperative colic stool was observed in 94.7% of Group A (good prognosis) patients. In Group B (poor prognosis) patients, this rate was significantly lower with 55.8%. Conclusion: APRI score significantly predicted both jaundice clearance and native liver survival, whereas low birth weight and late surgical intervention were associated with poor prognosis. Gender, gestational week, season of delivery, USG parameters, BA subtypes, syndromic status, CMV infection and surgical techniques were not found to affect prognosis.