Acil servise gastrointestinal kanama ile başvuran hastalarda atmosferik basıncın etkisi
The effect of atmospheric pressure on patients admitted to the emergency department with gastrointestinal bleeding
- Tez No: 951030
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLŞEN AKÇAY, DR. İLKER ŞİRİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Acil servis, Atmosferik basınç, GIS kanama, Yüksek riskli kanama, Emergency department, Atmospheric pressure, GI bleeding, High risk bleeding
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Bu çalışmada varis dışı üst GIS kanamalarında atmosferik basıncın etkisini değerlendirmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma 2023-2024 tarihleri arasında Ankara Etlik Şehir Hastanesi acil servisine varis dışı üst gastrointestinal kanama ile başvuran hasta verileri ile retrospektif olarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya 18 yaşın üzerinde, acil servise varis dışı üst GİS kanama ile başvuran ve acil serviste endoskopisi yapılan 294 hasta dahil edilmiştir. Acil servis sonlanımı; taburculuk, servis yatış, yoğun bakım yatışı, exitus, hastane sonlanımı (taburculuk, exitus) ve 7 gün içinde tekrar kanama durumu parametreleri üzerine atmosferik basıncın etkisi değerlendirildi. Bulgular: Çalışmada elde edilen sonuçlara göre dahil edilen 294 hastanın yaş medyan değeri 66 olarak belirlenmiş olup, hastaların 189'unun erkek olduğu ve hastalarda en sık hipertansiyon ve koroner arter hastalığına sahip oldukları belirlenmiştir. Ayrıca hastaların en sık kullandıkları ilaçların antihipertansif ve antiplatelet ilaçlar oldukları belirlenmiştir. Gerçekleştirilen analiz sonuçlarına göre en sık karşılaşılan endoskopik lezyonun Forrest 3 lezyon (n=131; %44,1) olduğu, acil servis sonlanımı açısından büyük çoğunluğuna yatış (n=284; %95,6) verilmiş olup, yatışların ise sıklıkla servise (n=225; %75,8) yapıldığı, hastane sonlanımı açısından ise 28'inin (%9,4) exitus olduğu saptanmıştır. Maksimum atmosferik basıncın ortanca (IQR) değeri 914.9 (912,7-917,5), minimum atmosferik basıncın ortanca değeri (IQR) 911.5 (909,5-913,7) olarak belirlenmiş ve meteorolojik parametrelere göre Forrest ülser sınıflama grupları arasında anlamlı farklılık olduğu belirlenmiştir. Son olarak çalışmada meteorolojik ölçümler ile vital parametreler, laboratuvar parametreleri ve ES uygulanması arasında anlamlı korelasyonlar olduğu saptanmıştır. Sonuç: Çalışmada elde edilen sonuçlara göre atmosferik hava basıncındaki değişikliklerin gastrointestinal kanama üzerine etkisibulunmaktadır ve bu bağlamda GIS kanama şikâyeti ile acil servise başvuran hastalarda söz konusu parametrelere göre mortalite tahminleri yapılması mümkündür.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to determine whetheratmospheric pressure has an effect on high-risk GIS bleeding. Materials and Methods: This study was conductedretrospectively with data from patients who applied to the Ankara Etlik City Hospital emergency department 7with non-viscerealupper gastrointestinal bleeding between 2023-2024. 297 patientsover the age of 18 who applied to the emergency department withnonvariseal upper GI bleeding and underwent endoscopy in theemergency department were included in the study. Relationshipsbetween the parameters of service outcome, discharge, service admission, intensive care admission, exitus, hospital outcome, discharge, exitus and rebleeding within 7 days were subjected tostatistical analysis using SPSS 21 program. Results: According to the results obtained in the study, themedian age of the 297 patients included was determined as 66 years, 189 of the patients were male, and it was determined thatthe patients had hypertension and coronary artery disease mostfrequently. It was also determined that the patients usedantihypertensive and antiplatelet drugs most frequently. According to the analysis results, according to the Forrestclassification of the patients, the ulcers were mostly Forrest 3 lesions (n=131; 44,1%), the majority of them were hospitalized in terms of emergency department outcome (n=284; 95,6%), and thehospitalizations were frequently made to the ward (n=225; 75,8%), and 28 (9,4%) exited in terms of hospital outcome. Themedian (IQR) value of maximum atmospheric pressure wasdetermined as 914.9 (912,7-917,5), the median (IQR) value of minimum atmospheric pressure was determined as 911.5 (909,5-913,7) and it was determined that there was a significantdifference between the forrest ulcer classification groupsaccording to meteorological parameters. Finally, it wasdetermined that there were significant correlations betweenmeteorological measurements and vital parameters, laboratoryparameters and ES application in the study. Conclusions: According to the results obtained in the study, changes in atmospheric air pressure have an effect on gastrointestinal bleeding and in this context, it is possible to makemortality estimates according to these parameters in patientsadmitted to the emergency department with GI complaints.