Ratlarda izoproterenol uygulamasıyla oluşan beyin hasarına karşı karvakrolün etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of carvacrol on brain damage induced by isoproterenol administration in rats
  1. Tez No: 951057
  2. Yazar: BETÜL BAĞCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELÇUK ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genetik, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Oksidatif Stres, Nöroinflamasyon, İzoproterenol (ISO), Karvakrol (CVC), Mitokondriyal Disfonksiyonu, Beyin Hasarı Belirteçleri, Oxidative Stress, Neuroinflammation, Isoproterenol (ISO), Carvacrol (CVC), Mitochondrial Dysfunction, Brain Damage Markers
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç:Bu tez çalışması, sıçanlarda izoproterenol kaynaklı oksidatif stres, nöroinflamasyon, mitokondriyal disfonksiyon ve beyin hasarı göstergelerine karşı güçlü, anti-inflamatuar, antioksidan, ve nöroprotektif aktiviteleri olduğu ileri sürülen karvakrol'ün koruyucu etkilerini araştırmayı amaçlamıştır. Yöntem:Ratlar 5 gruba ayrıldı. Grup 1;Kontrol grubu, Grup 2;İzoproterenol grubu (subkutan uygulama),Grup 3 ;Karvakrol 50 mg/kg grubu (oral uygulama),Grup 4; İzoproterenol + Karvakrol 25 mg/kg (25 mg/kg dozunda oral yoldan karvakrol verildi.Seyreltilmiş izoproterenol 100 mg/kg subkutan uygulama), Grup 5; İzoproterenol + Karvakrol 50 mg/kg (50 mg/kg dozunda oral yoldan karvakrol verildi.Seyreltilmiş izoproterenol 100 mg/kg subkutan uygulama).Uygulama grupları hayvanlarından beyin dokusu ve serum örnekleri alındı..Alınan beyin dokularından biyokimyasal, histopatolojik, Western Blot, Real-Time PCR tekniğiyle karvakrolün nöroprotektif özellikleri değerlendirildi. Bulgular:Karvakrol tedavisinin sağlıklı sıçanlarda bazal oksidatif stres düzeylerini değiştirmediğini, ancak antioksidan enzim aktivitesini artırarak, lipid peroksidasyonunu azaltarak ISO kaynaklı oksidatif hasarı hafiflettiğini, MDA düzeylerinde azalma sağladığını göstermiştir. Nöroinflamasyon açısından, ISO maruziyeti TNF-α, IL-1β, c-Fos, BDNF, Nfl ve GFP gibi proinflamatuar belirteçlerin ekspresyonunu artırarak güçlü bir inflamatuar ve hasar yanıtını göstermiştir.CVC enjeksiyonu ise, bu belirteçlerin ekspresyonunu azalttı. Analiz, tüm gruplarda Abeta40, pTau181 ve tTau'nun ekspresyon düzeylerinde önemli değişiklik olmadığını göstermiştir.CVC ile tedavi edilen gruplarda NSE, s100B, CALP1 ve CALM1 gibi mitokondriyal hasar belirteçlerinin mRNA ekspresyonunun azalması, CVC'nin mitokondriyal disfonksiyonu hafiflettiğini göstermiştir.CVC, IL-1β ekspresyonunu etkiledi ve nöroinflamatuar göstergeleri azalttı, ancak beta-amiloid birikimini değiştirmedi. Sonuç: Bulgular, karvakrolün oksidatif stresi, inflamasyonu ve mitokondriyal bozukluğu hafifletmede nöroprotektif etkisinin olduğunu doğrulamıştır.Ancak, nörodejeneratif bozukluklardaki işlevini tamamen aydınlatmak için ek araştırmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This thesis study aimed to investigate the protective effects of carvacrol, which is suggested to have strong anti-inflammatory, antioxidant and neuroprotective activities against isoproterenol-induced oxidative stress, neuroinflammation, mitochondrial dysfunction and brain damage indicators in rats. Method: Rats were divided into five groups. Group 1; the Control group, Group 2;Isoproterenol group (subcutaneous administration), Group 3; Carvacrol 50 mg/kg group (oral administration), Group 4; Isoproterenol + Carvacrol 25 mg/kg (Carvacrol was given orally at a dose of 25 mg/kg. Diluted isoproterenol was given subcutaneously at 100 mg/kg), Group 5; Isoproterenol + Carvacrol 50 mg/kg (Carvacrol was given orally at a dose of 50 mg/kg. Diluted isoproterenol was given subcutaneously at 100 mg/kg). Brain tissue and serum samples were taken from the animals in the application groups.The neuroprotective properties of carvacrol were evaluated using biochemical, histopathological,Western Blot and Real-Time PCR techniques from the brain tissue samples. Findings: It was indicate that carvacrol treatment did not change basal oxidative stress levels in healthy rats, but alleviated ISO-induced oxidative damage by increasing antioxidant enzyme activity, reducing lipid peroxidation, and providing a decrease in MDA levels. Concerning neuroinflammation, ISO exposure indicated a strong inflammatory and injury response by increasing the expression of proinflammatory markers such as TNF-α, IL-1β, c-Fos, BDNF, Nfl, and GFP. CVC injection reduced the expression of these markers. Analysis indicated that there were no significant changes in the expression levels of Abeta40, pTau181 and tTau in all groups. Decreased mRNA expression of mitochondrial damage markers such as NSE, s100B, CALP1, and CALM1 in CVC-treated groups indicated that CVC alleviated mitochondrial dysfunction. CVC affected IL-1β expression and reduced neuroinflammatory markers, but did not alter beta-amyloid deposition. Results: The findings confirmed the neuroprotective effect of carvacrol in alleviating oxidative stress, inflammation, and mitochondrial dysfunction. However,additional investigation is necessary to completely clarify its function in neurodegenerative disorders.