Vegan ürünler sunan yiyecek içecek işletmelerinin çevresel sürdürülebilirlik kapsamında değerlendirilmesi
Evaluation of food and beverage establishments offering vegan products within the scope of environmental sustainability
  1. Tez No: 951064
  2. Yazar: AYŞE DUYGU ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TURGAY BUCAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Vegan Ürün, Yiyecek İçecek İşletmesi, Çevresel Sürdürülebilirlik, Vegan Product, Food and Beverage Business, Environmental Sustainability
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Veganlık, yalnızca bir beslenme biçimi değil, aynı zamanda etik ve ekolojik kaygılarla doğrudan bağlantılı bir yaşam tarzıdır. Bu yaşam tarzı, gıda üretimi esnasında tüketilen su, enerji, toprak ve diğer doğal kaynakların daha verimli bir şekilde kullanılmasını, karbon ayak izinin azaltılmasını sağlayarak çevresel sürdürülebilirliğe katkıda bulunmayı hedeflemektedir. Hayvansal ürünlerin tüketiminin tercih edilmesinin çevreye olan olumsuz etkileri göz önünde bulundurulduğunda, vegan beslenme çevresel sürdürülebilirlik açısından önemli bir alternatif sunmaktadır. Bu bağlamda, vegan yiyecek içecek işletmelerinin tedarik zinciri, atık yönetimi, ambalaj kullanımı, ve enerji tasarrufu gibi konulara sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda yaklaşmaları, çevresel etkilerini en aza indirmelerini mümkün kılacaktır. Çalışmanın amacı, vegan ürünler sunan yiyecek içecek işletmelerinin çevresel sürdürülebilirlik açısından etkilerini ortaya koymaktır. Bu doğrultuda, söz konusu işletmelerin çevresel sürdürülebilirlik ilkeleri kapsamında benimsedikleri uygulamalar, bu uygulamaların yarattığı etkiler ve sürdürülebilirlik bilincinin işletme politikalarına ne ölçüde yansıdığı incelenmiştir. Nitel araştırma yöntemiyle yürütülen çalışmada, uzman görüşleri alınarak önceden oluşturulan sorular (yarı yapılandırılmış görüşme) kullanılarak İzmir'de faaliyet gösteren vegan işletmelerle yüz yüze mülakatlar gerçekleştirilmiş; elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda, İzmir'deki vegan yiyecek içecek işletmelerinin çevresel sürdürülebilirliğe önemli katkılar sunduğu belirlenmiştir. İşletmelerin büyük bir bölümü atık yönetimi, enerji ve su tasarrufu, geri dönüştürülebilir ambalaj kullanımı ile yerel ve mevsimsel ürün tercihine özen göstermektedir. Ayrıca bazı işletmeler, çevre bilincini artırmaya yönelik faaliyetler de yürütmektedir. Fakat altyapı eksiklikleri, ekonomik zorluklar ve kurumsal destek yetersizliği gibi sebeplerle bu uygulamalar her işletmede aynı düzeyde hayata geçirilememektedir.
Özet (Çeviri)
Veganism is not only a dietary preference but also a lifestyle rooted in ethical and ecological concerns. It aims to support environmental sustainability by reducing the use of natural resources such as water, energy, and land, and by lowering the carbon footprint. From this perspective, vegan diets provide an environmentally sustainable alternative to traditional animal-based diets. Accordingly, it is essential for vegan food and beverage businesses to adopt sustainability principles in areas such as supply chain management, waste reduction, packaging, and energy conservation to minimize their environmental impact. This study aims to evaluate the environmental sustainability practices of businesses offering vegan products. Using a qualitative research method, semi-structured interviews were conducted with vegan businesses operating in İzmir. The collected data were analyzed through content analysis. The findings reveal that most vegan businesses in İzmir contribute significantly to environmental sustainability. Common practices include efficient waste management, water and energy saving, use of recyclable packaging, and preference for local and seasonal ingredients. Additionally, some businesses actively promote environmental awareness. However, infrastructural limitations, economic difficulties, and lack of institutional support prevent these practices from being fully implemented across all businesses.