Sürdürülebilir gıda yönetimi kapsamında Türkiye'de vegan ve vejetaryen beslenmeye yönelik sosyal tutumun analizi
Analysis of social attitude towards vegan and vegetarian diet in Turkey within the scope of sustainable food management
  1. Tez No: 962202
  2. Yazar: FATMANUR TURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ TÜRKAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Vegan, vejetaryen, sürdürülebilirlik, Vegan, vegetarian, sustainabiliy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Vegan/vejetaryen tüketim kalıplarının ve beslenme kültürlerinin toplumların birçok kesimi tarafından günümüzde hala tam manasıyla bilinmemesi durumu üzerine bu beslenme biçimlerine sahip olmayan tüketici araştırmalarının yapılması, görüşlerinin ortaya koyulması ve beslenmede öngörülen sürdürülebilirlik sorunları ile kaynak çeşitliliğinin azalması karşısında insanlardaki olası tavır değişikliklerinin potansiyelini ortaya koymak bu çalışmanın amacının kapsamaktadır. Bu amaçla; sürdürülebilir gıda güvencesiyle ilgili gelecekte ortaya çıkacak şartları benimseme ve bu çerçevede vegan/vejetaryen beslenmeyi tercih etme durumunun olasılığı anlaşılmaya çalışılmıştır. Bu çalışmada üç aşamalı bir alan çalışması yöntemi benimsenmiştir. Birinci aşamada Türkiye'de vegan/vejetaryen beslenmeyi tercih edenlerin karşılaştıkları piyasa koşullarını anlamak adına bu segmentlere hizmet sunan restoranlar hakkında tüketici paylaşımları analiz edilmiştir. İkinci aşamada mülakat/görüşme tekniğinden yararlanılarak Türk tüketicilerin besleneme yönelimi içerisinde vegan/vejetaryen beslenme seçeneğinin olasılığı değerlendirilmeye çalışılmıştır. Üçüncü aşamada ise senaryo tekniği uygulanarak çevresel bozulma ve gıda kaynaklarının tükenmekte oluşu gibi belli bir gerçeklik karşısında Türk tüketicilerin vegan/vejetaryen beslenme yaklaşımları anlaşılmaya çalışılmıştır. Birinci aşamada şikayetvar.com sitesine yorum yapan tüketicilerin vegan/vejetaryen ürünler ve aldıkları hizmetlere karşın yaptıkları yorumlar incelenmiştir. İkinci aşamada yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Görüşme formu iki kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısımda katılımcıların demografik bilgilerini elde etmeye yönelik 5, ikinci kısımda araştırma konusuyla ilgili 13 soru yer almaktadır. Bu doğrultuda görüşme sırasında katılımcıların vegan/vejetaryenliğe bakış açıları, beslenme seçimleri, bulundukları ülke koşulları, coğrafya ve dini çerçeveden vegan/vejetaryen beslenme şekillerini değerlendirmelerine yönelik sorular yöneltilmiştir. Son aşama olan senaryo yöntemiyle birlikte de iki kurgusal/hayali senaryo oluşturulmuştur. Görüşülen kişilere bu iki hayali yaşam sunulmuştur. Hepçil ve otçul olan bu iki yaşam döngüsü içinde geçen olumlu/olumsuz doğa olayları verilmiş ve metin sonlarındaki sorularla birlikte de desteklenerek kişilerden en doğru cevapların alınması sağlanmıştır. En son kısımda ise yapay et kavramından bahsedilmiştir. Yapay etin doğuşu, sürdürülebilir bir dünya için sağladığı imkanlar ve gelecekteki konumu ile ilgili bilgiler verilmiş ve konu ile ilgilide kişilerin görüşlerine başvurularak çalışmanın amacı doğrultusunda cevapların daha anlamlı ve anlaşılır olması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to conduct research on consumers who do not have these dietary patterns, to reveal their views and to reveal the potential for possible changes in people's attitudes in the face of the sustainability problems anticipated in nutrition and the decrease in resource diversity. For this purpose; it was tried to understand the possibility of adopting the conditions that will arise in the future regarding sustainable food security and preferring vegan/vegetarian nutrition within this framework. A three-stage field study method was adopted in this study. In the first stage, consumer shares about restaurants serving these segments were analyzed in order to understand the market conditions faced by those who prefer vegan/vegetarian nutrition in Turkey. In the second stage, the interview/interview technique was used to evaluate the possibility of vegan/vegetarian nutrition option within the nutritional orientation of Turkish consumers. In the third stage, the scenario technique was applied and the vegan/vegetarian nutrition approaches of Turkish consumers were tried to be understood in the face of a certain reality such as environmental degradation and the depletion of food resources. In the first stage, the comments made by consumers who commented on the complaintvar.com website regarding vegan/vegetarian products and services they received were examined. A semi-structured interview technique was used in the second stage. The interview form consists of two parts. In the first part, there are 5 questions aimed at obtaining the demographic information of the participants, and in the second part, there are 13 questions related to the research topic. In this direction, during the interview, questions were asked to the participants about their perspectives on vegan/vegetarianism, their nutritional choices, the conditions of their country, and their evaluation of vegan/vegetarian nutrition within the framework of geography and religion. With the scenario method, which is the last stage, two fictional/imaginary scenarios were created. These two imaginary lives were presented to the interviewees. The positive/negative natural events that took place within these two life cycles, omnivorous and herbivorous, were given and supported with the questions at the end of the text, ensuring that the most accurate answers were obtained from the individuals. In the last part, the concept of artificial meat was mentioned. Information about the birth of artificial meat, the opportunities it provides for a sustainable world and its future position is given, and by consulting people's opinions on the subject, it is aimed to make the answers more meaningful and understandable in line with the purpose of the study.