Reversible pulpitisli immatür daimi birinci büyükazı dişlerde farklı tedavi yöntemlerinin apikal kapanma ve tedavi başarısının üzerindeki etkisi
The effect of different treatment methods on apical closure and treatment success in immature permanent first molars with reversible pulpitis
  1. Tez No: 951066
  2. Yazar: MUHAMMED ALAGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERA DERELİOĞLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Direkt pulpa kuafajı, Koronal pulpotomi, İmmatür daimi dişler, Apeksogenezis, Mineral trioksit agregat (MTA), Vital pulpa tedavisi, Kök gelişimi, Direct pulp capping, Coronal pulpotomy, Immature permanent teeth, Apexogenesis, Mineral trioxide aggregate (MTA), Vital pulp therapy, Root development
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, reversibl pulpitis semptomlarına sahip immatür alt daimi birinci büyük azı dişlere uygulanan direkt pulpa kuafajı ve koronal pulpotomi tedavilerinin kök gelişimi (apeksogenezis) ve tedavi başarısı üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Materyal ve Metot: Araştırma, Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Kliniği'ne başvuran 7–10 yaş aralığındaki 60 çocuğa ait 72 immatür alt birinci molar dişi kapsamaktadır. Dişlerin 34'üne pulpotomi, 38'ine ise direkt kuafaj tedavisi uygulanmıştır. Tüm vakalarda tek bir biyomateryal (ProRoot MTA) kullanılmış ve tedaviler tek seansta tamamlanmıştır. Klinik ve radyografik takipler 3., 6., 12. ve 18. aylarda yapılmış, kök gelişimi Moorrees sınıflamasına göre değerlendirilmiştir. Bulgular: Her iki tedavi grubunda da asemptomatik klinik seyir ve düzenli kök gelişimi gözlemlenmiş, tedavi türleri ile klinik/radyografik başarı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0.05). Başlangıçta farklı kök gelişim düzeyine sahip dişlerin tedavi sonrası seyrinde izlenen varyasyonlar, gelişimsel sürecin doğal bir parçası olarak değerlendirilmiştir. Sonuç: Elde edilen veriler, direkt kuafaj ve pulpotomi tedavilerinin immatür daimi dişlerde benzer klinik, radyografik ve fizyolojik sonuçlar sağlayabildiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaluate the effects of direct pulp capping and coronal pulpotomy treatments on root development (apexogenesis) and treatment success in immature mandibular first permanent molars with symptoms of reversible pulpitis. Materials and Methods: The study included 72 immature mandibular first molars from 60 children aged between 7 and 10 years who applied to the Department of Pediatric Dentistry, Faculty of Dentistry, Atatürk University. Pulpotomy was performed on 34 teeth and direct pulp capping on 38 teeth. In all cases, a single biomaterial (ProRoot MTA) was used, and treatments were completed in a single session. Clinical and radiographic follow-ups were performed at 3, 6, 12, and 18 months. Root development was assessed using the Moorrees classification. Results: Asymptomatic clinical progress and regular root development were observed in both treatment groups, and no statistically significant difference was found between the treatment types in terms of clinical/radiographic success (p > 0.05). The variations observed in the post-treatment course of teeth with different initial root development stages were considered part of the natural developmental process. Conclusion: The data obtained indicate that both direct pulp capping and pulpotomy treatments can provide similar clinical, radiographic, and physiological outcomes in immature permanent teeth.