Yorgunluğa bağlı bilateral güç değişimlerinin incelenmesi
Investigation of bilateral power changes due to fatigue
  1. Tez No: 951101
  2. Yazar: ALPER DEMİRER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. IŞIK BAYRAKTAR, DOÇ. DR. GÖRKEM AYBARS BALCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Yorgunluk, Bilateral asimetri, Denge, Kuvvet, Nordic hamstring testi, Sporcu performansı, Fatigue, Bilateral asymmetry, Balance, Strength, Nordic hamstring test, Athlete performance
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu araştırmada yol bisikleti sporcularının diz fleksör kaslarının eksantrik kuvvet kapasitesini değerlendirmede kullanılan nordic hamstring testi (NHT), temel hareket yetilerinin değerlendirilmesinde kullanılan fonksiyonel hareket analizi testi ve akıllı güç ölçer bisiklet testiyle (smart trainer) uygulanan aerobik güç testinde yorgunluğa bağlı bilateral güç değişimlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya katılan 26 erkek sporcunun yaş ortalaması 15,0±1,0 yıl ve boy uzunluğu ortalaması 170±7,1 cm 11 kadın sporcunun yaş ortancası 15,2 yıl ve boy uzunluğu ortancası 160,3 cm olarak hesaplanmıştır. Verilerin normallik testlerini sonucuna göre eşleştirilmiş örneklem, bağımsız örneklem, Wilcoxon, Mann Whitney U, Friedman, pearson ve spearman korelasyon testleri uygulanmıştır. Erkek sporcuların aerobik güç testi ortalaması 284±48 watt ve kalp atım hızı 193±8 atım/dk ve kadın sporcuların aerobik güç ortancası 186 watt ve kalp atım hızı ortancası 188 atım/dk olarak bulunmuştur. Erkek sporcuların FMS final puanı (FS) ortalaması 16,0±2,4 ve Y balance sağ bacak toplam puan ortalaması 108,5±10,7 cm ve sol bacak toplam puan ortalaması 109,3±5,3 cm olarak tespit edilmiştir. Kadın sporcuların FMS FS ortancası 15 puan, y balance sağ bacak toplam ortancası 110,7 cm ve sol bacak toplamı ortancası 108,6 cm olarak tespit edilmiştir. Erkek sporcularn aerobik güç testi sağ ve sol bacak (R-L) başlangıç ortanca farkı %4'iken, %100'deki R-L farkı ortancası %2'dir. Kadın sporcuların R-L başlangıç ortanca farkı %2 ve %100'deki R-L farkı ortancası %1'dir. Cinsiyete göre çalışmaya katılan sporcuların FMS FS ortalaması arasında anlamlı farklılık tespit edilmemiştir. Erkek sporcuların aerobik güç testinde kendi içerisinre R-L denge farkları arasında anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Kadın sporcularda ise aerobik güç testinde kendi içerisinde R-L denge farkı arasında anlamlı farklılık tespit edilmemiştir. Erkek ve kadın sporcuların aerobik güç testi öncesi NHT maks farkı ile NHT sonrası sağ ve sol bacak denge farkları arasında anlamlı farklılık tespit edilmemiştir. Erkek sporcuların NHT test öncesi maks fark ile sağ anterior reach arasında negatif yönde orta düzeyde, kadın sporcuların NHT test öncesi maks fark ile sol posterolateral arasında negatif yönde orta düzeyde korelasyon tespit edilmiştir. Sonuç olarak bisiklet sporcularına uygulanan aerobik güç testinde iş zorlaştıkça R-L farkı azalmaktadır. Sporcuların R-L farkına bağlı olarak çeşitli testlerde denge yetileri etkilenmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the Nordic hamstring test (NHT) was used to evaluate the eccentric strength of the knee flexor muscles of road cyclists, the functional movement analysis test was used to evaluate basic movement abilities, and the smart trainer was used to conduct an aerobic power test to examine dual power changes related to fatigue. The 26 male athletes participating in the study had an average age of 15,0±1,0 years and an average height of 170±7,1 cm, while the 11 female athletes had a median age of 15,2 years and a median height of 160,3 cm. After completing the normality tests of the data, matched, independent Wilcoxon, Mann Whitney U, Friedman, Pearson, and Spearman development tests were performed. The aerobic power test for male athletes was set at 284±48 watts and heart rate at 193±8 beats/min, while the median aerobic power for female athletes was set at 186 watts and the median heart rate at 188 beats/min. The final FMS score (FS) for male athletes was 16,0±2,4, with right leg balance at 108,5±10,7 cm and left hip total score at 109,3±5,3 cm. The median FMS FS score for female athletes was 15 points, the median right leg total score was 110,7 cm, and the median left leg total score was 108,6 cm. The median difference between the right and left legs (R-L) at the start of the aerobic power test for male athletes was 4%, while the median R-L difference at 100% was 2%. The median R-L difference at the start for female athletes was 2%, and the median R-L difference at 100% was 1%. No significant difference was found between the FMS FS scores of male and female athletes. A significant difference was found between the R-L balance differences within the aerobic power test for male athletes. However, no significant difference was found between the R-L balance differences within the aerobic power test for female athletes. No significant differences were found between the maximum NHT difference before the aerobic power test and the right and left balance differences after the NHT test in male and female athletes. It was found that the negative correlations between the maximum NHT difference before the NHT test and the right anterior reach in male athletes and between the maximum NHT difference before the NHT test and the left posterolateral reach in female athletes were moderate. In conclusion, the R-L difference in work efficiency decreases in the aerobic power test applied to cyclists. The results of the Y-Balance test are affected by the R-L ratios of the athletes.