Üriner 8-hidroksideoksiguanozin ile köpeklerde leishmaniaziste oksidatif DNA hasarının incelenmesi
Üriner 8-hidroksideoksiguanozin ile köpeklerde leishmaniaziste oksidatif DNA hasarının incelenmesi
- Tez No: 951102
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SONGÜL ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Biyobelirteç, Canine visceral leishmaniazis, DNA hasarı, Oksidatif stres, Üriner 8-hidroksi-2'-deoksiguanozinin, Biomarker, Canine Visceral Leishmaniazis, DNA damage, Oxidative stress, Urinary 8-hydroxy-2'-deoxyguanosine
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veterinerlik İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: Canine Visceral Leishmaniazis'li (CVL) köpeklerde üriner 8-hidroksideoksiguanozin (8-OHdG) düzeyleri ile oksidatif DNA hasarının belirlenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışma kapsamında rutin klinik değerlendirmede tanı almış 40 leishmaniazisli ve 20 sağlıklı olmak üzere toplam 60 köpek ele alındı. Çalışmaya dahil edilen köpeklerde idrar 8-OHdG düzeyleri ile serum TAS, TOS ve MDA düzeyleri ELISA yöntemiyle ölçüldü. Bulgular: Her iki grup arasında yaş, ırk (saf ve melez) ve cinsiyet açısından benzer dağılım gösterdi. Enfekte köpeklerde sistemik bulgulardan lenfadenopati, dermatolojik bulgulardan kepeklenme en sık görülen lezyonlar arasındaydı. Oksidatif parametrelerden TAS, TOS ve MDA enfekte köpeklerde daha yüksek seyrederken, bu artış MDA düzeylerinde sağlıklılara kıyasla anlamlı (p > 0,05) bulunmadı. Benzer şekilde DNA hasar belirteci olan üriner 8-OHdG düzeyleri de enfekte grupta ortalama 1043,79 ± 78,96 pg/ml ile sağlıklarda belirlenen 918,79 ± 105,76 pg/ml değere göre yüksek olmasına rağmen istatiksel fark (p > 0,05) kaydedilmedi. Sonuç: CVL'li köpeklerde serum TAS ve TOS anlamlı şekilde artarken, üriner 8-OHdG ve serum MDA düzeylerinde anlamlı fark gözlemlenmedi. Bulgular, oksidatif stresin belirgin olduğunu ancak DNA hasarı göstergelerinin sınırlı tanısal değere sahip olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to determine the levels of urinary 8-hydroxy-2'- deoxyguanosine (8-OHdG) and oxidative DNA damage in dogs with Canine Visceral Leishmaniazis (CVL). Material and Methods: A total of 60 dogs comprising 40 dogs diagnosed with leishmaniazis and 20 healthy controls through routine clinical evaluation in this study. In the dogs included in the study, Urinary 8-OHdG and serum TAS, TOS and MDA levels were measured using the ELISA. Results: Lymphadenopathy assystemic disease, dandruff as dermatological findings are mong the most common clinical findings in the infected dogs Conclusion: In dogs with Canine Visceral Leishmaniasis (CVL), TAS and TOS levels were significantly elevated, whereas no statistically significant differences were observed in 8-OHdG and MDA levels. These findings indicate a marked oxidative stress response, while suggesting that DNA damage markers may have limited diagnostic value in this context.