Lomber disk hernisi ameliyatı olan bireylerde ağrı ve korku-kaçınma davranışlarının yaşam kalitesine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of pain and fear-avoidance behaviors on quality of life in individuals undergoing lumbar disc herniation surgery
- Tez No: 951161
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VESİLE ESKİCİ İLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, korku-kaçınma davranışı ve yaşam kalitesi, lomber disk hernisi, Fear-avoidance attitude and quality of life, Lumbar disc herniation, pain
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Lomber Disk Hernisi Ameliyatı Olan Bireylerde Ağrı ve Korku-Kaçınma Davranışlarının Yaşam Kalitesine Etkisinin İncelenmesi Amaç: Bu araştırma, lomber disk hernisi ameliyatı geçiren hastalarda ağrı ve korku-kaçınma davranışının yaşam kalitesine etkisini belirlemek amacıyla yapıldı. Materyal ve Metot: Araştırma, Mardin Eğitim ve Araştırma hastanesi beyin ve sinir cerrahisi servisinde Mayıs 2022-Nisan 2023 tarihleri arasında araştırmaya dahil edilme kriterlerine uyan 201 hastayla yürütüldü. Araştırmanın verileri“Tanıtıcı Özellikler Formu”,“Mcgill Ağrı Anketi”,“Korku Kaçınma Tutumları Ölçeği”,“SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği”kullanılarak toplandı. Verilerin analizinde sayı, ortalama, standart sapma, bağımsız gruplarda t testi, Kolmogorov-Smirnov(K-S) testi, Shapiro-Wilks testi, ANOVA, Tamhane's T2 testi, Levene Testi, Pearson korelasyon katsayısı, Lineer regresyon ve Cronbach alfa testi kullanıldı. Bulgular: Araştırmaya katılan hastaların Mcgill Ağrı Ölçeği Kısa Formu puan ortalamasının 30,17±8,29, korku kaçınma davranışları ölçeği toplam puan ortalamasının 39,60±16,94, SF-36 yaşam kalitesi ölçeği puan ortalamasının 94,66±4,68 olduğu belirlendi. Araştırmada, lomber disk hernisi ameliyatı olan bireylerin Mcgill Ağrı Ölçeği Kısa Formu toplam puanı ile korku kaçınma davranışları ölçeği toplam puanı arasında pozitif yönde ve çok düşük düzeyde (r=0,196, p=0,005; p0.05). Lomber disk hernisi ameliyatı olan bireylerde korku-kaçınma davranışı (t=2.821; p=0.005) ve fiziksel aktiviteden kaçınma (t=5.725; p=0.000) davranışının ağrıyı yordayan faktörler olduğu görüldü. Sonuç: Ameliyat sonrası dönemde hastaların dayanılmaz ağrı çektiği ve ağrının korku kaçınma davranışını anlamlı düzeyde etkilediği ancak ağrının ve korku kaçınmanın yaşam kalitesini anlamlı düzeyde etkilemediği belirlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Investigation of the Effects of Pain and Fear-Avoidance Behaviors on Quality of Life in Individuals Undergoing Lumbar Disc Herniation Surgery Aim: This study was conducted to determine the quality of life of the changing pain and fear-avoidance status of the lumbar disc herniation wave. Materials and Methods: The study was conducted with 201 patients who met the inclusion criteria in the brain and neurosurgery department of Mardin Training and Research Hospital between May 2022 and April 2023. The data of the study were collected using the“Descriptive Characteristics Form”,“Mcgill Pain Questionnaire”,“Fear Avoidance Attitudes Scale”, and“SF-36 Quality of Life Scale”. Number, mean, standard deviation, t test in independent groups, Kolmogorov-Smirnov (K-S) test, Shapiro-Wilks test, ANOVA, Tamhane's T2 test, Levene Test, Pearson correlation coefficient, Linear regression and Cronbach alpha test were used in the analysis of the data. Results: It was determined that the mean score of the patients participating in the study on the Mcgill Pain Scale Short Form was 30.17±8.29, the total score on the fear avoidance attitudes scale was 39.60±16.94, and the mean score on the SF-36 quality of life scale was 94.66±4.68. In the study, it was found that there was a positive and very low correlation (r=0.196, p=0.005; p0.05). In individuals who underwent lumbar disc herniation surgery, fear-avoidance behavior (t=2.821; p=0.005) and avoidance of physical activity (t=5.725; p=0.000) were found to be factors predicting pain. Conclusion: It was determined that patients suffered from unbearable pain in the postoperative period and that pain significantly affected the fear avoidance attitude, but pain and fear avoidance did not significantly affect the quality of life.