Bariatrik cerrahi hastalarına postoperatif dönemde önerilen diyetlerin protein kalitesinin belirlenmesi
Determination of protein quality of diets recommended to bariatric surgery patients in the postoperative period
- Tez No: 951221
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF EDE ÇİNTESUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Obezite, Bariatrik Cerrahi, Beslenme, Protein Kalitesi, PDCAAS, Obesity, Bariatric Surgery, Nutrition, Protein Quality, PDCAAS
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bariatrik cerrahi sonrasında uygulanan diyetlerde protein miktarı ve protein kalitesinin yüksek olan besinlerin tercih tavsiye edilmektedir. Bariatrik cerrahi sonrasında yağsız vücut kütlesinin korunması, cerrahi sonrası malnütrisyonun önlenmesini sağlamak için diyetlerin protein miktarı ve kalitesi önemlidir. Çalışmanın amacı bariatrik cerrahi sonrası uygulanan diyetlerin protein kalitesinin Protein Sindirilebilirliği Düzeltilmiş Amino Asit Skoru (PDCAAS) yöntemiyle belirlenmesidir. Bariatrik cerrahi postoperatif dönemde uygulanan berrak sıvı, tam sıvı, püre, yumuşak ve katı diyet olmak üzere uygulanan 5 diyetin protein kalitesi incelenmiştir. Diyetlerde yer alan besinlerin temel amino asit miktarları Ulusal Gıda Kompozisyonu Veri Tabanı (TURKOMP), Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı (USDA) ve literatür çalışmalarının sonuçlarından elde edilmiştir. İncelenen besinlerin PDCAAS değerleri; ayran, çipura, tavuk, süzme peynir, yoğurt ve muhallebinin %100, patates püresinin %99,68, kırmızı etin %98,98, sütün %95, yumurtanın %91,18, protein takviyesinin %89,28, beyaz peynirin %86,45, düğün çorbasının %74,69, piliç çorbasının %37,32, yulafın %68,73, ekmeğin %68,25, yoğurtlu çorbanın %52,8 ve cevizin %43,86 olarak bulunmuştur. Çalışma sonucuna göre süt ve süt ürünleri, yumurta, et/tavuk/balık gibi protein içeriği yüksek besinlerin PDCAAS skorlarına bakıldığında en yüksek skora sahip grup süt ve süt ürünleridir. Bariatrik cerrahi sonrasında uygulanan diyetlerin protein kalitesi yüksek ürünler içerdiği tespit edilmiştir. Bariatrik cerrahi sonrasında uygulanan diyetlerde protein kalitesi yüksek besinler içermesi önerilmelidir.
Özet (Çeviri)
It is recommended to prefer foods with high protein quantity and protein quality in diets applied after bariatric surgery. Protein quantity and quality of diets are important to maintain lean body mass after bariatric surgery and to prevent postoperative malnutrition. The aim of this study was to determine the protein quality of diets administered after bariatric surgery by Protein Digestibility Corrected Amino Acid Score (PDCAAS) method. The protein quality of 5 diets (clear liquid, full liquid, puree, soft and solid diets) administered in the postoperative period after bariatric surgery were analyzed. The amounts of essential amino acids in the diets were obtained from the National Food Composition Database (TURKOMP), United States Department of Agriculture (USDA) and literature studies. PDCAAS values of the analyzed foods; buttermilk, sea bream, chicken, cottage cheese, yogurt and custard were 100%, mashed potatoes 99.68%, red meat 98.98%, milk 95%, eggs 91.18%, protein supplements 89.28%, feta cheese 86.45%, wedding soup 74.69%, chicken soup 37.32%, oats 68.73%, bread 68.25%, yogurt soup 52.8% and walnuts 43.86%. According to the results of the study, when the PDCAAS scores of foods with high protein content such as milk and dairy products, eggs, meat/chicken/fish were analyzed, the group with the highest score was milk and dairy products. It was determined that the diets applied after bariatric surgery contain products with high protein quality. It should be recommended that diets after bariatric surgery should include foods with high protein quality.