Abdominal aort anevrizmalarının tedavisinde endovasküler uygulamalar ile açık cerrahinin kısa ve uzun dönem sonuçlarının karşılaştırılması
Compari̇son of short and long term results of endovascular procedures and open surgery i̇n the treatment of abdomi̇nal aorti̇c aneurysms
  1. Tez No: 951308
  2. Yazar: AHMET ÇAKALLIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ÖZSÖYLER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Abdominal aort, EVAR, cerrahi, anevrizma, Abdominal Aorta, EVAR, Surgery, Aneurysm
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Kliniğimize başvuran rüptüre ve non rüptüre infrarenal Abdominal aort anevrizmalı (AAA) hastalarda endovasküler stent greft uygulaması ile açık cerrahi girişimin kısa ve uzun dönem sonuçlarının karşılaştırılmasıdır. Yöntemler: Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastane'sinde Ocak 2011 ve Ocak 2014 yılları arasında Abdominal Aort Anevrizması tamiri yapılan 65 hasta seçilerek çalışmaya dahil edildi. 25 hastaya açık cerrahi girişim, 40 hastaya ise endovasküler anevrizma tamiri (EVAR) uygulandı. Hastalar; yaş, cinsiyet, böbrek, karaciğer fonksiyonlarına, glikoz ve hemoglobin değerlerine, ekokardiyografilerine, ek hastalıklarına, bilgisayarlı tomografi bulgularına, peroperatif parametrelerine, hastanede kalış süreleri, mortalite oranlarına göre değerlendirildiler. Tüm istatistik analizler SPSS (16.0, Inc, Chigaco, Illnois) programı kullanılarak yapıldı. Bulgular: Operasyona alınan 65 hastanın 61'i erkek hasta, 4'ü kadın hasta olup ortalama yaş 72,73'idi. İstatistiksel analizde yaşla; düşük ejeksiyon fraksiyonu (EF)'nun ve aort anevrizma çapının, operatif inotrop ihtiyacı, aritmi, resüsitasyon ve operasyon sonrası mortalitenin doğrusal ilişki gösterdiği, yandaş hastalık insidansının arttığı, açık cerrahi uygulananlarda 1., 6. ve 12. aylardaki Hemoglobin, Potasyum değerlerindeki artışın; EVAR uygulananlarda erken mortalitenin az, iyileşme süresinin hızlı olması kısa ve uzun dönem sonuçları olumlu etkilediği; EVAR uygulanan hastaların sosyal yaşama dönüşlerinin daha hızlı olduğu belirlendi ve istatistiksel açıdan anlamlı olduğu gözlendi. Sonuç: Abdominal aort anevrizması tedavisinde EVAR uygulanan hastalarda kısa ve uzun dönem sonuçları, açık cerrahi uygulanan hastalara göre dahaiyidir. Abdominal aort anevrizmalarının tedavisinde EVAR'ın açık cerrahiye göre daha düşük morbidite ve mortalite ile uygulanabilir bir yöntem olduğunu düşünmekteyiz. Uzun dönem takiplerde tedavi prosedürlerinin iyi sonuçları olduğu izlenmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: We compared the results of the endovascular stent graft technic versus conventional surgery in patients with ruptured and non-ruptured infrarenal abdominal aortic aneurysms. Methods: 65 patients with Abdominal Aortic Aneurysm repair between January 2011 and January 2014 in Adana Numune Training and Research Hospital were included the study. 25 patients underwent open surgery and 40 patients underwent endovascular aneurysm repair (EVAR). Age, gender, kidney, liver functions, glucose and hemoglobin values, echocardiography results, additional diseases, computed tomography findings, perioperative parameters, duration of hospital stay, mortality rates were evaluated. All statistical analysis was performed using the SPSS (16.0, Inc., Chigaco, Illnois) program. Results: 61 male and 4 female patients were included the study, mean age was 72,73. Low ejection fraction (EF) and aortic aneurysm diameter, operative inotropic requirement, arrhythmia, resuscitation and post-operative mortality showed a linear relationship, increasing incidence of coexisting diseases. First, sixth and twelfth months increase in potassium and hemoglobin values affect outcomes in patients treated with open surgery positively. Return to social life has been found faster for EVAR patients. Conclusion: In the treatment of abdominal aortic aneurysm patients results of the patients who underwent EVAR is better in the short and long term compared to patients treated with open surgery. We believe that in the treatment of abdominal aortic aneurysms EVAR can be performed with low morbidity and mortality. Long-term follow-up is observed that the best results.