Manavgat orman yangınından etkilenen alanlarda yaşayan erişkinlerin eko anksiyete düzeyleri
The eco-anxiety levels of adults living in areas affected by the manavgat forest fire
  1. Tez No: 951377
  2. Yazar: GÜLSÜM KORKMAZ KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU AKCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Eko anksiyete, halk sağlığı hemşireliği, iklim değişikliği, orman yangını, Eco anxiety, public health nursing, climate change, forest fire
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı Manavgat orman yangınından etkilenen alanlarda yaşayan erişkinlerin eko anksiyete düzeylerinin incelenmesidir. Yöntem: Araştırma tanımlayıcı ve analitik tipte bir araştırma olup, Ağustos 2024-Nisan 2025 tarihleri arasında Antalya'nın Manavgat ilçesinde 2021 yazında meydana gelen orman yangınında tamamen boşaltılan dört mahallede yaşayan 261 kişiyle yürütülmüştür. Araştırmanın verileri Kişişel Bilgi Formu ve Eko Anksiyete Ölçeği (EAÖ) kullanılarak toplanmıştır. Çalışmada elde edilen verilerin analizinde SPSS 23.0 kullanılmış olup anlamlılık düzeyi olarak 0.05 değeri kabul edilmiştir. Bulgular: Katılımcıların EAÖ genel puan ortalaması 0.76±0.62, alt boyutlarının ortalamaları ise duygusal belirtiler 0.91±0.70, tekrarlayan düşünce 0.93±0.82, davranışsal belirtiler 0.67±0.71, kişisel kaygı 0.50±0.70 olarak belirlenmiştir. EAÖ bazı alt boyut puan ortalamaları çeşitli değişkenler açısından anlamlı farklılıklar göstermekle birlikte; daha genç yaşta olanların, eğitim seviyesi daha yüksek olanların, geliri giderden çok olanların, yangın öncesi çevrede değişim gözlemleyenlerin, göç etmeyi düşünenlerin, yangından sonra sağlığında değişim olduğunu belirtenlerin, yangının iklim değişikliği ile ilgisi olduğunu söyleyenlerin ve iklim değişikliğinden endişe duyanların EAÖ genel puan ortalamaları daha yüksek bulunmuştur. Çalışmaya katılanların %82.4'ünde iklim değişikliğinin endişeye neden olduğu saptanmıştır. Sonuç: Katılımcıların eko anksiyete düzeylerinin çeşitli değişkenler nedeniyle farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. İklim değişikliğinin ruh sağlığı üzerine etkileri dikkate alınmalı ve eko anksiyete düzeyinin kontrol edilebilir bir endişeye dönüşmesi için çevre eğitimi yoluyla çevre bilincinin ve başetme mekanizmalarının geliştirilmesi, çevreye duyarlı davranış kazandırılması sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to examine the eco-anxiety levels of adults living in areas affected by the Manavgat forest fire. Method: The study is a descriptive and analytical study. It was conducted between August 2024 and April 2025 with 261 people living in four neighborhoods in the Manavgat district of Antalya that were completely evacuated due to a forest fire that occurred in the summer of 2021. Data were collected by using a Personal Information Form and the Eco Anxiety Scale (EAS). SPSS 23.0 was used in the analysis of the data obtained in the study, and the significance level was accepted as 0.05. Results: The participants' overall EAS score average was determined as 0.76±0.62, and the means of its sub-dimensions were determined as 0.91±0.70, for emotional symptoms, 0.93±0.82 for repetitive thoughts, 0.67±0.71 for behavioral symptoms, and 0.50±0.70 for personal anxiety. While some EAS sub-dimension score averages showed significant differences across various variables, the overall EAS score averages were found higher for younger individuals, those with a higher level of education, those whose income exceeded their expenses, those who observed changes in the environment before the fire, those considered migration, those who reported changes in their health after the fire, those who said the fire was related to climate change, and those who were concerned about climate change. Climate change was found to cause anxiety in 82.4% of the study participants. Conclusion: It was determined that the eco-anxiety levels of the participants differed due to various variables. The effects of climate change on mental health should be taken into account, and environmental awareness and coping mechanisms should be developed through environmental education, and environmentally sensitive behavior should be fostered in order to transform eco-anxiety into a manageable concern.