Milli Mücadele ve Cumhuriyetin ilk yıllarında Adana Vilâyeti Hilâl-i Ahmer Cemiyetinin ffaaliyetleri (918-1928)
The activities of the Red Crescent Society of Adana in the Turkish National Movement and Early Years of the Republic
- Tez No: 951418
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TEKİN İDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Adana, Milli Mücadele, Hilal-i Ahmer, Yedinci Adana İmdad-ı Sıhhiye Heyeti, Yardım, Adana, the National Movement, Red Crescent, Seventh Adana-Konya Emergency Medicine Service, Aid
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Batman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Yüzyıllardır süre gelen, dönem dönem büyük yıkımlara sebep olan savaş, doğal afet gibi insanlığı derinden etkileyecek olayların yaşanması toplumlarda yardımlaşma isteğini doğurmuştur. Ancak etkili bir yardımlaşmanın sağlanabilmesi için önce kurumsallaşmak gerekiyordu. Avrupa'da bu anlamda Kızılhaç kurulmuş, ardından 19. Yüzyılın sonlarına doğru ise Osmanlı Devleti'nde Avrupadakine benzer bir kurum teşkil edilmiştir. Bu önemli kurumun adı Hilal-i Ahmer'dir. II. Meşrutiyetin ilanından sonra Hilal-i Ahmer, İstanbul dışında da şubeler açmış, gerek Birinci Dünya Savaşı sırasında ve sonrasında gerekse Milli Mücadele dönemi ve sonrasında yaptığı vazifelerle devletin yükünü hafifletirken, savaş nedeniyle yaralanan, göç etmek zorunda kalan muhtaç insanlardan şefkatini esirgememiştir. Adana Hilal-i Ahmer şubesi ile ilgili kayıtlara Birinci Dünya Savaşı döneminde ulaşabilmekle birlikte Milli Mücadele sırasında oluşturulan Yedinci Adana-Konya İmdad-ı Sıhhiye Heyeti olarak takip edebilmekteyiz. Adana Hilal-i Ahmer Cemiyeti hakkında kurumsal anlamda bilgileri Milli Mücadelenin hemen ardındaki dönemde takip edebiliyoruz. Bu çalışmada Kızılay Arşivi, döneme ait olan Hilal-i Ahmer Mecmuası gibi ana kaynaklar ve araştırma eserlerden yararlanılarak Milli Mücadele yıllarındaki Adana- Konya İmdad-ı Sıhhiye Heyeti ve Cumhuriyetin ilk yıllarına kadar olan sağlık faaliyetleri şubenin mali gelirleri, idare heyeti hakkında bilgi verilmeye çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Events that deeply affect humanity, such as war and natural disasters, which have been going on for years and cause great destruction, enabled societies to help each other. However, it was necessary to institutionalize to provide effective cooperation. For this reason, the Red Cross was established in Europe and then an institution like the Red Cross was constituted in the Ottoman Empire. This institution's name is Red Crescent. After the declaration of the Second Constitutional, it started to operate outside of Istanbul. It helped the people of state who injured in war and forced to emigrate, with its support both in the First World War and during the National Movement. We may reach the records of the Red Crescent in Adana branch with the period of the first world war and we may learn information about Red Crescent as Seventh Adana-Konya Emergency Medicine Service during the National Movement. Institutional Information about Red Crescent may be reached since the first world war. This article aims to present information about medicine activities, the administrative committee and financial income of Seventh Adana-Konya Emergency Medicine Service during the period of the National Movement and The Republican Period, by making use of the main sources such as Red Crescent Journal and archive of Red Crescent.