Sürdürülebilirlik açısından geleneksel bir teknik olan kırkyama ve günümüze yansımaları
Patchwork, a traditional technique in terms of sustainability and its reflections on today
  1. Tez No: 951594
  2. Yazar: MERVE GÜZELSU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERVET SENEM UĞURLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Güzel Sanatlar, Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Crafts, Fine Arts, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kırkyama, gelenek, tekstil, sanat, kumaş, sürdürülebilirlik, kültürel miras, Patchwork, tradition, textile, art, fabric, sustainability, cultural heritage
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Halı-Kilim Eski Kumaş Desenleri Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Her kültürün kendine özgü bir sanatı vardır. Toplumların el sanatları incelendiği toplumun kültürünü, yaşam şartlarını, sosyal ve ekonomik koşullarını bize anlatabilir. Bu bağlamda Türk kültürünün zenginliği içinde önemli bir yere sahip olan el sanatları, özellikle insanlarla doğrudan ilişkili olan giyim kuşam, zamanla şekil almış ve üreten ya da kullananların kültürel kimliğini anlamamıza yarayan belgeler haline gelmiştir. İnsanların sıkıntı çektiği zamanlarda ise eskiyen kıyafetlerini yamayarak başladığı uğraşılar zamanla günlük yaşamın ya da sanatın parçası haline gelmiş kırkyama çalışmalarına dönüşmüştür. Anadolu'da çok çeşitli örnekleri olan kırkyamaların sürdürülebilirlik açısından giyimde ve ev tekstilinde sıklıkla kullanıldığı bilinmektedir. Kırkyama tekniği, günümüzde“patchwork”adıyla dünya üzerinde birçok farklı kıtada kullanılmakta ve her ülkenin kendi kültür ışığı altında şekillenmektedir. Bu çalışmanın amacı, geleneksel kırkyama tekniğinin sürdürülebilirlik bağlamında değerlendirilmesidir. Bu araştırmada, kırkyama tekniğinin tarihsel kökenleri, günümüzdeki yeri ve önemi, ekonomik ve sosyal etkileri ile modern dönemde yeniden değerlendirilmesi üzerine odaklanılmıştır. Tez çalışması, kırkyama tekniğinin sürdürülebilirlik açısından doğal malzemelerin kullanımı, atık azaltımı ve geri dönüşümü, kadın istihdamı ve kültürel mirasın korunması gibi konuları kapsamaktadır.
Özet (Çeviri)
Every culture has its own unique art. The handicrafts of societies can tell us about the culture, living conditions, social and economic conditions of the society in which they are examined. In this context, handicrafts, which have an important place in the richness of Turkish culture, especially clothing, which is directly related to people, have taken shape over time and have become documents that help us understand the cultural identity of those who produce or use them. In times of distress, the efforts that people started by patching their old clothes have turned into patchwork works that have become a part of daily life or art. It is known that the patchworks, which have a wide variety of examples in Anatolia, are frequently used in clothing and home textiles in terms of sustainability. Today, the patchwork technique is used in many different continents around the world under the name of“patchwork”and is shaped under the light of each country's own culture. The aim of this study is to evaluate the traditional patchwork technique in the context of sustainability. This research focuses on the historical origins of the patchwork technique, its place and importance today, its economic and social effects, and its reevaluation in the modern period. The thesis covers topics such as the use of natural materials, waste reduction and recycling, women's employment and the protection of cultural heritage in terms of sustainability.