Değişik azot dozlarının Afşin-Elbistan koşullarında yetiştirilen bazı arpa çeşitlerinin verim ve verim unsurları üzerine etkisi
The Effect of different nitrogen doses on the yield and yield components of barley cultivars grown in Afşin-Elbistan conditions
  1. Tez No: 95161
  2. Yazar: SEÇGÜL İNAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÇÖLKESEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Arpa, Azot Dozları, verim, Verim Unsurları, Barley, Nitrogen Doses, Yield and Yield Components. Ill
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 33
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ DEĞİŞİK AZOT DOZLARININ AFŞIN-ELBISTAN KOŞULLARINDA YETİŞTİRİLEN BAZI ARPA ÇEŞİTLERİNİN VERİM VE VERİM UNSURLARI ÖZERİNE ETKİSİ Scçgül İNAN KSU FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANA BİLİM DALİ DANIŞMAN: Prof. Dr. Mustafa ÇOLKESEN Yıl: 2000, Sayfa: 33 Jüri: Mustafa ÇOLKESEN : Leyla CESURER : Recep GÜNDOĞAN Afşin-Elbistan koşullarında değişik dozlarda uygulanan azotun, arpa çeşitlerinde verim ve verim unsurlarına etkisini belirlemek amacıyla 1998-99 yıllarında Afşin İlçesi Fidanlık Araştırma Enstjtüsünde yürütülen bu çalışmada, 2 farklı arpa çeşidi (Clarine ve Plaisant) 7 farklı gübre dozu (0, 4, 8, 12, 16, 20 ye 24 Kg N/da) kullanılmıştır. Deneme bölünmüş parseller deneme desenine göre 4 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Çeşitler incelenen tüm özellikler yönünden önemli ölçüde farklı bulunmuştur. Buna göre Clarine çeşidinin tane verimi (502 kg/da) Plaisant çeşidinin tane veriminden (409 kg/da) daha yüksek olmuştur. Azot dozları bitki boyu, başak uzunluğu, başakçık sayısı, başakta tane ağırlığı, 1000 tane ağırlığı ve protein oranı bakımından önemli ölçüde farklı bulunmuştur. Diğer yandan başaklanma süresi, Olgunlaşma süresi, başaktaki tane sayısı ve tane verimi açısından azot dozları arasındaki farklılıklar önemsiz bulunmuştur. En yüksek tane verimi 470 kg/da ile 8 kg/da azot dozundan elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SEÇGUL İNAN ABSTRACT MSc THESIS THE EFFECT OF DIFFERENT NITROGEN DOSES ON THE YIELD AND YIELD COMPONENTS OF BARLEY CULTIVARS GROWN IN AFŞİN ELBİSTAN CONDİTİONS. Seçgül İNAN DEPARTMENT OF FIELD CROPS INSTITUTE OF NATURALAND APPLIED SCIENCES UNIVERSTY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM Supervisor: Prof. Dr. Mustafa ÇOLKESEN Year: 2000, pages: 33 Jury: Mustafa ÇOLKESEN : Leyla CESURER : Recep GÜNDO?AN This research was carried out to determine the effect of seven different nitrogen doses (0, 4, 8, 12, 16, 20 and 24 kg N/da) pn the yield and yield components of two barley cultivars (Clarine and Plaisan t) grown in the field of Afşin Nursery Instituted between 1998-1999 years. Research was designed in randomized complete block design with four replications. Cultivars were significantly different for all the investigated traits and Clarine cultivar's grain yield (502 kg/da) were higher than Plaisant's grain yield (409 kg/da), nitrogen doses were significantly different plant height, head length, spikelet number, grain weight per head, 1000 grain weight and protein ratio. On the other hand differences of nitrogen doses for vegetative period, grain filling period, grain number per head and grain yield were not significant the highest grain (470 kg/da) was also obtained from 8 kg/da nitrogen doses.