Parotidektomi yapılan hastalarda fasiyal sinir çap ve dağılımını etkileyen faktörlerin prospektif incelenmesi
Prospective investigation of factors affecting facial nerve diameter and distribution in patients undergoing parotidectomy
  1. Tez No: 951709
  2. Yazar: ÖMÜRHAN ULUDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYKUT İKİNCİOĞULLARI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Fasiyal Sinir, Parotidektomi, Yüz Felci, Facial Nerve, Facial Paralysis, Parotidectomy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Parotis cerrahisi yapılan hastalarda, fasiyal sinir çapını ve postoperatif fasiyal disfonksiyonu etkileyen faktörlerin araştırılması ve fasiyal sinir dağılım varyasyonlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç-Yöntem: Bu prospektif çalışmaya Ankara Bilkent Şehir Hastanesi' nde parotis cerrahisi yapılan, yaşları 22-79 arasında değişen, 10' u kadın, 21' i erkek, toplam 31 hasta dahil edilmiştir. İntraoperatif ölçülen fasiyal sinir çapına; yaş, cinsiyet, boy, vücut ağırlığı, boyun çevresi, aurikula şekli, lobül uzunluğu ve genişliği gibi demografik ve antropometrik özelliklerin etkisi araştırılmıştır. Aynı zamanda, fasiyal sinirin, ana trunkus ve pes anserinus dallarının seyri incelenmiştir. Bunlarla birlikte, demografik ve antropometrik özelliklere ek olarak; fasiyal sinir çapının, cerrahi sürecinde sinirde meydana gelen çap değişiminin, diyabetin, hiperlipideminin, HbA1c ve kan lipid değerlerinin ve intraoperatif kortikosteroid dozunun postoperatif fasiyal disfonksiyon üzerine etkileri araştırılmıştır. Bulgular: Fasiyal sinir ana trunkus çapı, ortalama 2,09±0,42 mm olarak bulunmuştur. Pes anserinusun, 2 hastada (%6,4) üç dala, 29 hastada (%93,5) iki dala ayrıldığı görülmüştür. 2 hastada (%6,4) pes anserinus öncesinde ayrılan bir temporal dal olduğu görülmüştür. Fasiyal sinir ana trunkus çapı ile yaş arasında negatif yönlü, istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır (p=0.043). HbA1c (p=0,011), diyabet (p=0,021) ve intraoperatif metilprednizolon dozu 1 mg/kg' dan az ve çok uygulanan gruplar (p=0,011) ile postoperatif fasiyal disfonksiyon arasında istatistiksel anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Sonuç: Fasiyal sinir ana trunkus çapını etkileyen tek faktörün yaş olduğu ve yaşla çapın azaldığı bulunmuştur. Cinsiyet, boy, ağırlık ve vücut kitle indeksinin ise çap üzerine anlamlı bir etkisi saptanamamıştır. Fasiyal sinir dağılımında, literatürde nadir yer alan ve pes anserinus öncesinde ana trunkustan ayrılan temporal dal varyasyonu görülmüştür. Pes anserinusun genellikle iki dala, daha nadiren üç dala ayrıldığı izlenmiştir. Sinir çapının ve cerrahi sürecindeki çap değişiminin postoperatif fasiyal disfonksiyon üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı; buna karşılık diyabetin ve yüksek HbA1c düzeylerinin anlamlı etkiler gösterdiği; ayrıca 1 mg/kg' dan yüksek doz metilprednizolon kullanımının disfonksiyondan koruyucu etki sağladığı saptanmıştır. Elde edilen sonuçlar, preoperatif dönemde fasiyal sinir disfonksiyonuna yönelik risk faktörlerinin belirlenmesinde ve postoperatif disfonksiyonu önlemeye yönelik intraoperatif uygulamaların planlanmasında yol gösterici nitelikte olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to examine the factors affecting facial nerve diameter and postoperative facial dysfunction in patients who underwent parotid surgery, and to identify variations in facial nerve branching. Materials and methods: In this prospective study, a total of 31 patients (10 female, 21 male), aged between 22 and 79 years, who underwent parotid surgery at Ankara Bilkent City Hospital, were included. The effects of demographic and anthropometric characteristics such as age, sex, height, body weight, neck circumference, auricle type, and lobule length and width on the intraoperatively measured diameter of the facial nerve were investigated. Additionally, the courses of the main trunk and pes anserinus branches of the facial nerve were examined. Furthermore, in addition to demographic and anthropometric features, the effects of facial nerve diameter, intraoperative diameter changes, diabetes, hyperlipidemia, HbA1c and blood lipid levels, and intraoperative corticosteroid dose on postoperative facial dysfunction were analyzed. Findings: The mean diameter of the facial nerve's main trunk was 2.09 ± 0.42 mm. The pes anserinus divided into two branches in 29 patients (93.5%) and three branches in 2 patients (6.4%). A temporal branch before the pes anserinus was observed in 2 patients (6.4%). A significant negative correlation was found between the trunk diameter and age (p=0.043). Postoperative facial dysfunction was significantly associated with HbA1c levels (p=0.011), diabetes (p=0.021), and methylprednisolone administration at doses below or above 1 mg/kg (p=0.011). Conclusion: Age was the only factor affecting the diameter of the facial nerve's main trunk, which decreased with increasing age. Sex, height, and body weight were not found to have a significant effect on the diameter. A rare variation involving a temporal branch arising before the pes anserinus was observed. After the pes anserinus, the nerve generally divided into two, and less frequently into three branches. Nerve diameter and its intraoperative change had no effect on postoperative facial dysfunction. In contrast, diabetes and high HbA1c levels had significant effects, and methylprednisolone at doses above 1 mg/kg was found to be protective. The findings obtained may serve as a guide in identifying risk factors for facial nerve dysfunction in the preoperative period and in planning intraoperative interventions aimed at preventing postoperative dysfunction.