Prediyaliz kronik böbrek hastalığında kemik ve mineral bozukluklarının yönetimi
Management of bone and mineral disorders in predialysis chronic kidney disease
- Tez No: 951717
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NECMİ EREN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: Kronik Böbrek Hastalığı, Hiperparatiroidi, Hiperfosfatemi, Hipokalsemi, D Vitamini eksikliği, Chronic Kidney Disease, Hyperparathyroidism, Hyperphosphatemia, Hypocalcemia, Vitamin D Deficiency
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmanın amacı; Kocaeli Üniversitesi Hastanesi Nefroloji Polikliniği'ne başvuran prediyaliz evre 3–5 KBH hastalarında, KBH'ye bağlı kemik- mineral bozukluklara ilişkin parametrelerin sıklığını belirlemek, risk faktörlerini değerlendirmek ve klinik pratiğe yansıyan tedavi stratejilerini analiz etmektir. Gereç ve Yöntemler: Retrospektif gözlemsel tasarımla yürütülen bu çalışmada, 1 Ocak 2020–16 Haziran 2024 tarihleri arasında Kocaeli Üniversitesi Nefroloji Polikliniği'ne başvuran, evre 3–5 KBH tanılı 877 hasta değerlendirilmiştir. Hastalara ait demografik, klinik ve laboratuvar verileri ile kalsiyum-fosfor metabolizmasına etkili ilaç kullanımı analiz edilmiştir. Bulgular: Hastaların ortalama yaşı 66,2, kadınların oranı %52,9, erkeklerin oranı %47,1 idi. DM etiyolojisi %54,5, HT etiyolojisi %23, PKBH %2,1, glomerülonefrit %2,3, diğer etiyolojiler %13,2, bilinmeyen etiyoloji %4,9 görüldü. Evre 3 hasta oranı %74,7, evre 4 %20,5, evre 5 %4,8 idi. Hastaların %44,1'in de hiperparatiroidi, %7,9'unda hiperfosfatemi, %7,6'sında hipokalsemi, %76,1'inde D vitamini eksikliği vardı. Ca içeren fosfor bağlayıcı kullanım oranı %3,1, aktif D vitamini kullanan hasta oranı %2,6, denosumab kullananların oranı %0,9, bifosfonat kullananlar %2,7 olarak görüldü. Bir yıllık takipte hastaların parametrelerindeki iyileşme oranlarına baktığımızda hiperfosfatemisinde iyileşme olan hasta oranı %5,2, hipokalsemide %6,8, D vitamini eksikliğinde %34,8, hiperparatiroidide %21,6 olarak saptandı. Sonuç: Prediyaliz KBH hastalarında hipokalsemi, hiperfosfatemi, hiperparatiroidi ve D vitamini eksikliği sık olup evre ilerledikçe sıklıkları artmaktadır. Takip değerleriyle karşılaştırıldığında iyileşme oranlarının düşük olduğu saptanmıştır. Klinik uygulamada zamanında ve uygun dozda tedavi planlaması konusunda aktif bir tutum sergilenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: The aim of this study is to determine the frequency of parameters related to bone-mineral disorders due to CKD, to evaluate risk factors, and to analyze treatment strategies reflected in clinical practice among predialysis stage 3–5 CKD patients who presented to the Nephrology Outpatient Clinic of Kocaeli University Hospital. Materials and Methods: In this retrospective observational study, 877 patients diagnosed with stage 3–5 CKD who presented to the Kocaeli University Nephrology Outpatient Clinic between 1 January 2020 and 16 June 2024 were evaluated. Demographic, clinical and laboratory data of the patients, along with the use of medications affecting calcium- phosphorus metabolism, were analyzed. Results: The mean age of the patients was 66,2; the proportion of females was 52,9% and males 47,1%. The etiology was DM in 54,5%, HT in 23%, PKD in 2,1%, glomerulonephritis in 2,3%, other etiologies in 13,2%, and unknown etiology in 4,9%. The proportion of stage 3 patients was 74,7%, stage 4 was 20,5%, and stage 5 was 4,8%. Hyperparathyroidism was present in 44,1% of the patients, hyperphosphatemia in 7,9%, hypocalcemia in 7,6%, and vitamin D deficiency in 76,1%. The rate of calcium-containing phosphate binder use was 3,1%, active vitamin D use was 2,6%, denosumab use was 0,9%, and bisphosphonate use was 2,7%. When looking at the improvement rates in patients' parameters at one-year follow-up, the rate of improvement in hyperphosphatemia was 5,2%, in hypocalcemia 6,8%, in vitamin D deficiency 34,8%, and in hyperparathyroidism 21,6%. Conclusion: In predialysis CKD patients, hypocalcemia, hyperphosphatemia, hyperparathyroidism, and vitamin D deficiency are common, and their frequency increases with advancing stage. When compared to follow-up values, improvement rates were found to be low. An active approach is required in clinical practice for timely and appropriately dosed treatment planning.