Silo dizi evreninde Schopenhauerci var oluş ve hipergerçeklik
Schopenhauerian existence and hyperreality in the Silo series universe
- Tez No: 951720
- Danışmanlar: PROF. DR. AYTEKİN CAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Simülasyon, Varoluş, İrade, Baudrillard, Schopenhauer, Anlatı, Silo, Simulation, Existence, Will, Baudrillard, Schopenhauer, Narrative, Silo
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyo Televizyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 248
Özet
Çalışma, Silo (2023-) dizi anlatısını temel alarak, Baudrillard'ın simülasyon kuramı çerçevesinde bireylerin simülasyon evrenlerde –bu evrenlere doğrudan doğmuş ya da sonradan dahil olmuş olmalarına bakılmaksızın– nasıl bir varoluş biçimi geliştirdiklerini ve bu simülatif gerçeklik içinde Schopenhauerci bir ontolojiden kaçınmalarının mümkün olup olmadığını incelemektedir. Çalışmada uygulanan hermenötik analiz sonucunda, simülasyon temelli ve kapalı yapıya sahip sistemlerde, bireylerin içinde bulundukları yanılsamalarla şekillenen yaşam pratikleri ve benimsedikleri varoluşsal tutumların hem sistem düzeyinde hem de bireysel düzeyde, Schopenhauer'in öne sürdüğü varoluş anlayışından kaçınamadıklarını ortaya koyduğu sonucuna ulaşılmaktadır. Bu bağlamda, simülasyon evrenlerinde geçen sinemasal anlatıların, Schopenhauerci bir varoluş formuna doğal bir eğilim taşıdığı ve bireylerin varlıklarını kurma biçimlerinin de büyük ölçüde Schopenhauer'in irade, acı ve yazgı kavramlarıyla açıklanabilir olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Based on the series narrative Silo (2023-), the study examines, within the framework of Baudrillard's simulation theory, how individuals develop a way of existence in simulated universes -regardless of whether they are directly born into these universes or subsequently involved in them- and whether it is possible to avoid a Schopenhauerian ontology within this simulative reality. As a result of the hermeneutic analysis applied in the study, it is concluded that in simulation-based and closed systems, the life practices shaped by the illusions in which individuals live and the existential attitudes they adopt reveal that they cannot avoid the understanding of existence put forward by Schopenhauer, both at the system level and at the individual level. In this context, it is seen that cinematic narratives set in simulation universes have a natural tendency towards a Schopenhauerian form of existence and that the ways in which individuals construct their existence can be largely explained by Schopenhauer's concepts of will, suffering and fate.