Kahramanmaraş kum ocaklarındaki agregaların beton dayanımına etkisi
Effects of the agregatte in the Kahramanmaraş sandpits on the compressive strength of concrete
- Tez No: 95181
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET NURİ BODUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Agrega, Kahramanmaraş, Aksu Nehri, Erkenez Çayı, Aggregate, Kahramanmaraş, Aksu River, Erkenez Stream
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ KAHRAMANMARAŞ KUM OCAKLARINDAKİ AGREGALARTN BETON DAYANIMINA ETKİSİ Osman KARA KSÜ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İNŞAAT ANABİLİMDALI DANIŞMAN: Prof. Dr. Mehmet Nuri BODUR Yıl: 2000, Sayfa:79 Jüri : Prof. Dr. Mehmet Nuri BODUR Yrd. Doç. Dr. Hüseyin TEMİZ Yrd. Doç. Dr. Kadir YILMAZ Kahramanmaraş İli, Merkez İlçe'de birkaç özel uygulama dışında yapıların tamamı betonarme olarak inşa edilmektedir. İlde büyük miktarlarda kullanılan agrega, taşıma mesafesinin kısa olması, kolay ve ucuza temin edilebilmesi nedeniyle başlıca iki doğal kaynak olan Aksu Nehri ve Erkenez Çayından temin edilmektedir. Bu çalışma, Kahramanmaraş İli agrega ihtiyacının karşılandığı Aksu Nehri ve Erkenez Çayından elde edilen malzemenin kalitesini belirleyerek tartışmalara son vermek ve yanlış uygulamaların önüne geçmek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada, Aksu Nehri üzerinde işletilen ve şehre malzeme veren Kılılı Kum Ocağı ile Belediye Kum Ocağı ve Erkenez Çayı üzerinde işletilen Erkenez Kum Ocağı işletme sahasından alman doğal agrega örnekleri üzerinde bazı agrega ve beton deneyleri yapılarak standartlara uygunlukları incelenmiştir. Yapılan deneyler sonucunda Aksu Nehrinden elde edilen agreganın daha kaliteli olmasıyla birlikte her iki kaynağın malzemesinin de işlemlerden geçirildikten sonra kullanılabileceği görülmüştür. Her iki kaynağın malzemesinde yüksek oranlarda ince madde olduğu belirlenmiştir. Aksu Nehri agregalannın granülometri eğrisinin; uygun bölgede, Erkenez Çayı agregasının granülometri eğrisinin; uygun- kullamlabilir bölgeler sınırında olduğu belirlenmiştir. Beton deneyleri, agregalann ince maddelerden yıkanması ve tane dağılımının ayarlanması durumunda beton basınç dayanımlarının. Agrega numunelerinin petrografik incelenmesi sonucu ise alkali agrega reaktivitesinin kontrolünü gerektirecek düzeyde alkaliye duyarlı olabilecek taneciklerin bulunduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS EFFECTS OF THE AGGREGATE IN THE KAHRAMANMARAŞ SANDPITS ON THE COMPRESSIVE STRENGTH OF CONCRETE Osman KARA DEPARTMENT OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM Supervisor: Prof. Dr. Mehmet Nuri BODUR Year: 2000, Pages:79 Jury : Prof. Dr. Mehmet Nuri BODUR Asst. Prof. Dr. Hüseyin TEMİZ Asst. Prof. Dr. Kadir YILMAZ The Kahramanmaraş Province has been building of rainforced concrete except a few special application in the central administrative district. Aggregate used in large amounts in the province has been provided from mainly two natural sources; the Aksu River and the Erkenez Stream because of shortness of the distance of carrying and being obtained easily and cheaply. This study has been aimed to put an end to the discussions through specifying the quality of the material obtained from the Aksu River and the Erkenez Stream, which supply the need of aggregate in Kahramanmaraş and to prevent some wrong applications. In the study, some aggregate and concrete experiments have been done on the samples of natural aggregate taken from the Sandpit of Kihh with Sandpit of the Belediye on Aksu River and Sandpit of the Erkenez on Erkenez Stream; at the end of these experiments, the suitabilty of the standarts of aggregate has been examined. As a result of these experiments it has been indicated that the aggregate collected from the Aksu River is highly qualited and besides, the materials of the both sources can be used after some processes. Some material must be required to be washed. The grain-size distribution curves of aggregate from the Aksu River is called as suitable; the grain-size distribution curves of aggregate from the Erkenez Stream is also suitable and useable. The separation of fine materials from the washing aggregate and the regulating of the grain-size distributions effects of the compressive strenght of concrete with those agregatte. Therefore, it is concluded that their compressive strenght of concrete is increased by those proceses. As a result of this study it is deduced the petrografic examination of the aggregate samples can be sensitive to alkali materials.