Okul öncesi çocuklarda antibiyotik kullanımı ile ilgili annelerin bilgi, tutum ve uygulamaları
Knowledge attitudes and practices of mothers regarding antibiotic use in preschool children
  1. Tez No: 951817
  2. Yazar: ELİF ASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE TUBA AKBAYRAM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Antibiyotik, Antibiyotik direnci, Anne, Çocuk, Bilgi, Antibiotic, Antibiotic resistance, Mother, Child, Information
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Bu çalışma okul öncesi çocuklarda antibiyotik kullanımı ile ilgili annelerin bilgi, tutum, uygulamalarını belirlemek ve bunlarla ilişkili faktörleri açığa çıkarmak amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel tanımlayıcı tipteki çalışma 01.08.2023-01.11.2023 tarihleri arasında üç aile sağlığı merkezinde gerçekleştirildi. Çalışmaya katılmaya gönüllü 6 ay -6 yaş arası (6 ay ve 6 yaş dahil) çocuğu olan annelerle yüz yüze görüşülerek anket formu uygulandı. Bulgular: Çalışmaya alınan 400 annenin yaş ortalaması 32,58 ±5,31 yıldı. Annelerin %57,8'inin üniversite mezunu olduğu bulundu. Katılımcıların %34,3'ü antibiyotik direnci ile ilgili hiç bilgisinin olmadığını, %51,2'si bir doktor tarafından antibiyotiklerin zararlı etkilerinin anlatılmadığını belirtti. Annelerin %23,5'ininin ateşi olan çocukta antibiyotik kullanımının gerekli olduğu ifadesine, %31'inin grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıkların antibiyotik kullanımıyla daha hızlı iyileşeceği ifadesine, %42,5'inin antibiyotiklerin virüslerin neden olduğu hastalıklarda etkili olduğu ifadesine, %22,8'inin sulandırılmış antibiyotiğin son kullanma tarihine kadar kullanılabileceği ifadesine katıldığı bulundu. Bilgi ifadelerine üniversite mezunu olan annelerin diğer annelere göre anlamlı düzeyde doğru cevap verdiği saptandı. Katılımcıların %41,7'sinin evde çocuğu için antibiyotik bulundurduğu, %22,5'inin doktora danışmadan antibiyotiği kullanabileceği bulundu. Annelerin %18,7'sinin değişen sıklıkta doktora antibiyotik yazması için ısrar ettiği, %17'sinin çay/tatlı kaşığı kullanarak antibiyotiği çocuğa verdiği belirlendi. Sonuç: Annelerin önemli bir kısmının antibiyotikle ilgili bilgilerinin yetersiz olduğu ve antibiyotik kullanımı ile ilgili yanlış uygulamalar yaptığı belirlenmiştir. Doktorlar tarafından ebeveynlere antibiyotik direnci, olası zararlı etkileri ve kullanılması gereken durumlar ile ilgili bilgilendirme yapılmalı ve reçete edilen antibiyotiğin uygun şekilde kullanımı anlatılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to determine the knowledge, attitudes and practices of mothers regarding antibiotic use in preschool children and to reveal the factors associated with them. Materials and Methods: The cross-sectional descriptive study was conducted in three family health centers between 01.08.2023 and 01.11.2023. A questionnaire was administered through face-to-face interviews with mothers who voluntarily participated in the study and had children aged between 6 months and 6 years (including 6 months and 6 years). Results: The mean age of the 400 mothers included in the study was 32.58 ± 5.31 years. It was found that 57.8% of the mothers were university graduates. A total of 34.3% of the participants stated that they had no knowledge about antibiotic resistance, while 51.2% reported that a doctor had never informed them about the harmful effects of antibiotics. It was found that 23.5% of the mothers agreed with the statement that antibiotics should be used in children with fever, 31% with the statement that illnesses such as flu and cold would heal faster with antibiotic use, 42.5% with the statement that antibiotics are effective in illnesses caused by viruses, and 22.8% with the statement that diluted antibiotics can be used until the expiration date. It was found that mothers who were university graduates gave significantly more correct answers to the knowledge statements than other mothers. It was found that 41.7% of the participants kept antibiotics at home for their children, and 22.5% could use antibiotics without consulting a doctor. It was determined that 18.7% of the mothers insisted the doctor to prescribe antibiotics with varying frequency, and 17% gave the antibiotics to the child using a tea/teaspoon. Conclusion: It has been determined that a significant portion of mothers have insufficient knowledge about antibiotics and make incorrect practices regarding antibiotic use. Doctors should inform parents about antibiotic resistance, possible harmful effects and situations in which they should be used, and the appropriate use of prescribed antibiotics should be explained.