Muhammed b. Abdülhak el-Yefuranî'nin hadis şerhçiliği (El-İktidâb adlı eseri özelinde)
The hadith commentary of Muhammed b. Abdulhak al-Yafurani (Specifically, his work named al-İqtidâb)
  1. Tez No: 951823
  2. Yazar: BÜŞRA BÜYÜKMATÜR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: el-Yefuranî, el-İktidâb, Muvatta, Mâlik, hadis, şerh, al-Yefuranî, al-İktidâb, al-Muvatta, Mâlik, hadith, the explanation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmada, Endülüslü bir âlim olan Muhammed b. Abdülhak el-Yefuranî'nin hayatı, eserleri ve el-İktidâb fî Garîbi'l-Muvatta' adlı eserinden hareketle hadis şerhçiliği incelenmiştir. Giriş ve iki ana bölümden oluşan araştırmanın giriş kısmında el-Yefuranî'nin yaşadığı dönem, hayatı, hocaları ve talebeleri, ilmi kişiliği ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde el-İktidâb'ın el-Yefuranî'ye nispeti, eserin yazma ve matbu nüshası, muhtevası ve metodu ele alınmış ve kaynaklarına değinilmiştir. İkinci bölümde ise el-Yefuranî'ni şerh metodu üzerinde durulmuştur. Bu çerçevede hadisleri lafız ve muhteva yönünden incelemesi, fıkhî hükümler istinbatına ve hadislerde görülen ihtilaflara yaklaşımı örneklerle açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the life, works, and commentary methodology of Hadith of the Andalusian scholar Muhammad ibn Abdulhak al-Yefurani are examined, based on his work El-İktidâb Fî Garîbi'l-Muvatta'. The research consists of an introduction and two main chapters. In the introduction, which provides the background, information about al-Yefurani's era, his life, teachers and students, scholarly personality, and his works is presented. The first chapter discusses the attribution of al-Iqtidad to al-Yefurani, including the manuscript and printed copies of the work, its content and methodology, and references to its sources. The second chapter focuses on al-Yefurani's commentary methodology. In this context, his analysis of Hadiths from the perspectives of wording and content, his approach to deriving legal rulings (fikh) and the differences of opinion seen in Hadiths are explained with examples.