Afet yönetimine literal bir bakış: Bilimsel çalışmalar özelinde bir içerik analizi
A literal view on disaster management: A content analysis specific of scientific studies
  1. Tez No: 951842
  2. Yazar: MUSTAFA AĞAHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERKAN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeofizik Mühendisliği, Kamu Yönetimi, İlk ve Acil Yardım, Geophysics Engineering, Public Administration, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Afet, Afet yönetimi, İçerik analizi, Literatür araştırması, PRISMA, Disaster, Disaster management, Content analysis, Literature review, PRISMA
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Afet Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 254
Özet
Afetler insan yaşamını sosyal, siyasal ve ekonomik yönlerden etkileyerek, insanların normal yaşam döngüsünden uzaklaşmasına neden olmaktadır. Afetlerin yıkıcı etkilerini azaltmak amacıyla bilimsel çalışmaların ışığında faaliyetler yürütülmeli ve bu minvalde çalışmalar hazırlanmalıdır. Bu çalışma,“afet yönetimi”ile ilgili literatüre yönelik gerçekleştirilen mevcut bilimsel çalışmaları incelemeyi amaçlayan bir içerik analizi çalışmasıdır. Çalışma, Türkiye'de“afet yönetimi”alanı ile ilintili olan, 2010-2022 yılları arasında hazırlanan,“YÖK Ulusal Tez Merkezi”nden elde edilen 428 lisansüstü tez çalışması ve DergiPark veri tabanından erişilen 628 bilimsel makale çalışmasını kapsamaktadır. İçerik analizleri, belirlenmiş bir araştırma konusunu ele alan çalışmaların detaylı, objektif ve sistemli değerlendirilerek ele alan kapsamlı bir süreçtir. İçerik analizleri kapsamında değerlendirilen çalışmalar“PRISMA 2020”kılavuzuna uygun olarak desenlenmiştir. Çalışma, betimsel içerik analizi ve tematik içerik analizi olarak iki temel aşamadan meydana gelmektedir. Bu araştırma, alanla alakalı çalışmaları irdeleyerek, bu alandaki bilimsel çalışmaların öne çıkan temalarını ve bilimsel eğilimlerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışma kapsamında gerçekleştirilen değerlendirmelere göre, çalışmaların yıllara göre genel olarak artış gösterdiği, alanın farklı disiplinlerce ilgi gördüğü, tezlerde ve makalelerde bazı üniversitelerin ve dergilerin alanda daha üretken olduğu, literatürün yer yer kısıtlı kaldığı ve boşluklarının doldurulmasının gerekliliği tespit edilmiştir. Ayrıca araştırmada yer alan çalışmaların genel olarak bağlamsal hususlarda tespit ve değerlendirme çalışması gibi hareket ettiği, çözüm arayışında olan çalışmaların kısıtlı kaldığı belirlenmiştir. Bu çalışmanın gerçekleştirilmesiyle alanda hazırlanan çalışmaların irdelenmesi ve literatüre katkı sağlayacak özgün bir çalışması sunulması hedeflenmiştir. Ayrıca araştırmacılara alanda yol gösterecek özgün bir kaynak olması da beklentiler arasında yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Disasters affect human life across social, political, and economic dimensions, disrupting normal life cycles. Reducing their destructive impact requires actions grounded in scientific knowledge and evidence-based studies. This research employs content analysis to examine scientific studies related to the field of disaster management. The dataset comprises 428 postgraduate theses from Türkiye's“National Thesis Center”and 628 academic articles from the“DergiPark”database, covering the years 2010-2022. Content analysis, as a method, involves the objective, systematic, and detailed evaluation of studies on a specific topic. In this study, all sources were reviewed in accordance with PRISMA 2020 guidelines. The research process was structured in two phases: descriptive content analysis and thematic content analysis. The goal is to identify key themes, highlight scientific trends, and assess the scope and depth of scholarly engagement within the disaster management literature. The findings indicate a growing academic interest in the field over time, with increased interdisciplinary involvement. Certain universities and journals have emerged as particularly productive. However, there are significant gaps in the literature, particularly in solution-oriented approaches. Most studies are concentrated on contextual analysis and problem identification, while fewer focus on practical implementations or innovative solutions. This research contributes an original, systematic examination of disaster management literature in Türkiye. It is expected to serve both as a reference for future academic work and as a guide for researchers aiming to identify trends, gaps, and future directions in the field.