İzole obezite hastalarının tat, koku fonksiyonlarının ve burun mukosiliyer aktivitelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of taste, smell functions and nasal mucociliary activities of patients with isolated obesity
- Tez No: 951854
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EDA ŞİMŞEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Obezite, tat, koku, Sniffin Sticks, mukosiliyer klirens, sükroz, n-butanol, Obesity, taste, smell, Sniffin Sticks, mucociliary clearance, sucrose, n-butanol
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kayseri Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, tek başına bir faktör olarak obezitenin bireylerin tat, koku fonksiyonları ve burun mukosiliyer aktiviteleri üzerine etkisi olup olmadığını sağlıklı, obez olmayan kontrol grubu ile karşılaştırarak değerlendirmektir. Gereç ve yöntem: Vücut kitle indeksi ≥30 olan 45 obez hasta, çalışma grubu olarak ve 45 sağlıklı, obez olmayan gönüllü, kontrol grubu olarak çalışmaya dahil edildi. Her iki gruptaki katılımcılara tat testi, koku testi ve burun mukosiliyer klirens ölçümü yapıldı. Koku testi olarak 10 farklı konsantrasyonda hazırlanan n-butanol çözeltisi ve 12 adet Sniffin Sticks koku çubukları kullanıldı. Tat testinde 4 farklı konsantrasyonda hazırlanan sükroz çözeltisi kullanıldı. Burun mukosiliyer klirens süresi ölçümü için sakkarin testi kullanıldı. Sonuçlar her iki grup arasında istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. Bulgular: Çalışma ve kontrol grubunun n-butanol koku eşik değerleri karşılaştırıldığında obez grubun koku algılama eşikleri daha yüksek gözlenmiş ve istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p0.05). Sükroz tat eşiği testi sonuçları açısından her iki grup arasında anlamlı fark bulunamamıştır (p>0.05). Burun mukolisiliyer klirens süresi obez grupta kontrol grubuna göre uzamış olup, iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p0.05). Sonuç: Obezite, bireylerin koku algılama eşiklerini yükseltir ancak koku tanıma fonksiyonlarını etkilememektedir. Obezitenin tat fonksiyonu üzerine etkisi tespit edilememiştir. Obez bireylerin burun mukosiliyer klirens süreleri uzamış olup bu durum mukosiliyer aktivitenin yavaşladığını göstermektedir. Obezitenin duyusal fonksiyonlar üzerine etkilerinin aydınlatılması için kapsamlı klinik araştırmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate whether obesity as a single factor has an effect on taste, smell functions and nasal mucociliary activities of individuals by comparing them with a healthy, non-obese control group. Materials and methods: 45 obese patients with body mass index ≥30 were included in the study group and 45 healthy, non-obese volunteers were included in the control group. Taste test, smell test and nasal mucociliary clearance measurements were performed on participants in both groups. 10 different concentrations of n-butanol solution and 12 Sniffin Sticks were used as the smell test. Sucrose solution prepared in 4 different concentrations was used in the taste test. Saccharin test was used for nasal mucociliary clearance time measurement. The results were compared statistically between the two groups. Results: When the n-butanol odor threshold values of the study and control groups were compared, the odor perception thresholds of the obese group were observed to be higher and a statistically significant difference was found (p0.05). No significant difference was found between the two groups in terms of sucrose taste test results (p>0.05). Nasal mucociliary clearance time was prolonged in the obese group compared to the control group and a statistically significant difference was found (p0.05). Conclusion: Obesity increases the odor perception thresholds of individuals but does not affect odor identification functions. The effect of obesity on taste function has not been determined. Obese individuals have prolonged nasal mucociliary clearance times, indicating that mucociliary activity is slowed. Extensive clinical studies are needed to elucidate the effects of obesity on related sensory functions.