2020-2024 LGS matematik sorularının matematik dersi öğretim programı kazanımlarına, ögrenme alanlarına ve MATH Taksonomiye göre incelenmesi
Examination of 2020-2024 LGS mathematics questions according to mathematics course curriculum learning outcomes, learning areas and MATH Taxonomy
  1. Tez No: 951932
  2. Yazar: MUZAFFER KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FEYZA ALİUSTAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Mathematics Course, Curriculum, LGS, Learning Areas, Learning Outcome, MATH Taxonomy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırmada ‎2020-2024 yılları arasında uygulanan Liseye Geçiş Sınavı (LGS) matematik ‎sorularını, Matematik Dersi Öğretim Programı'ndaki öğrenme alanları, kazanımlar ve ‎MATH Taksonomi çerçevesinde ‎ incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın amacı doğrultusunda nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi tekniği kullanılarak ‎2020-2024 LGS matematik soruları‎ taksonomik açıdan değerlendirilmiştir. Araştırmanın ‎örneklemi 2020-2024 yılları LGS sorularından oluşmaktadır. ‎Örneklemi oluşturan LGS matematik soruları Millî Eğitim Bakanlığı'nın web ‎sitesinden edinilmiştir. Araştırmada elde edilen veriler, betimsel analiz tekniği kullanılarak analiz edilmiştir. ‎ LGS matematik soruları ortaokul matematik dersi öğretim programında yer alan öğrenme alanlarına, alt öğrenme alanlarına, kazanımlara ve MATH Taksonomisine göre kodlanmıştır. Bir soru birden fazla öğrenme alanı ve kazanıma yönelik olduğunda ilişkili öğrenme alanları ve ilişkili kazanımlara yönelik kodlamalar da yapılmıştır. Soruların her yıl en fazla Sayılar ve İşlemler öğrenme alanına yönelik olduğu görülmüştür. Yıllara göre sayıları değişkenlik gösterse de her yıl kareköklü ifadeler, veri analizi, üslü ifadeler ve çarpanlar ve katlar alt öğrenme alanında soruların hazırlandığı görülmektedir. Alt öğrenme alanı çeşitliliği bakımından incelendiğinde soruların 2020 yılında 6, 2021 yılında 9, 2022 yılında 10, 2023 yılında 6 ve 2024 yılında 12 farklı alt öğrenme alanında hazırlandığı sonucuna ulaşılmıştır. İlişkilendirme içeren soruların çoğunlukla geometri ve ölçme öğrenme alanı ile ilişkilendirildiği, bunun yanında her yıl sayılar ve işlemler öğrenme alanı ile ilişkilendirme yapıldığı tespit edilmiştir. Kazanımlar açısından incelendiğinde ortaokul matematik dersi öğretim programında yer alan kazanımların 2020 yılında 12'ine, 2021 yılında 15'ine, 2022 yılında 20'sine, 2023 yılında 15'ine ve 2024 yılında ise 20'sine yönelik sorular hazırlandığı belirlenmiştir. İlişkili kazanımlar açısından bakıldığında ise her yıl ve en fazla ilişkilendirme yapılan kazanımın“Dikdörtgenin alanını hesaplar, santimetrekare ve metrekareyi kullanır.”kazanımı olduğu görülmüştür. Soruların dağılımı MATH taksonomi açısından incelendiğinde soruların düzeyleri yıllara göre değişkenlik göstermekle birlikte her yıl B1, B2, C1 ve C2 kategorilerinde sorulara yer verildiği belirlenmiştir. En alt düzey olan A1 kategorisinde hiç soru yer almadığı, A2 kategorisinde çok az soru yer aldığı, en üst düzey olan C3 kategorisinden de az sayıda soru olduğu görüşmüştür. ANAHTAR KELİMELER: Matematik Dersi, Öğretim Programı, LGS, öğrenme alanları, kazanım, MATH ‎Taksonomi
Özet (Çeviri)
In this study, the aim is to examine the Mathematics questions of the High School Transition Exam (LGS) administered between 2020 and 2024 in relation to the learning areas, learning outcome and MATH Taxonomy framework in the Mathematics Curriculum. To achieve the aim of the study, the document analysis technique, one of the qualitative research methods, was used to evaluate the 2020-2024 LGS mathematics questions from a taxonomic perspective. The sample of the study consists of the LGS questions from the years 2020-2024. The LGS mathematics questions forming the sample were obtained from the Ministry of National Education's website. The data obtained in the study were analyzed using descriptive analysis technique. The LGS mathematics questions were coded according to the learning areas, sub-learning areas, learning outcome, and MATH Taxonomy outlined in the middle school mathematics curriculum. In questions with similar contexts, coding related to the corresponding learning areas and learning outcome was also carried out. It was observed that, for each year, the majority of the questions were related to the“Numbers and Operations”learning area. Although the specific focus areas varied by year, questions related to square root expressions, data analysis, exponential expressions, and factors and multiples sub-learning areas were consistently prepared each year. When examined in terms of sub-learning area diversity, it was found that the questions were prepared in 7 different sub-learning areas in 2020, 8 in 2021, 10 in 2022, 6 in 2023, and 12 in 2024. Questions involving associations were mostly related to the“Geometry and Measurement”learning area, while questions were also consistently linked to the“Numbers and Operations”learning area each year. In terms of , learning outcomes, it was determined that questions were prepared in relation to 12 learning outcomes in 2020, 15 in 2021, 20 in 2022, 15 in 2023, and 20 in 2024, as outlined in the middle school mathematics curriculum. Looking at the related learning outcomes, the most frequently linked learning outcomes each year was identified as“Calculates the area of a rectangle and uses square centimeters and square meters.”When the distribution of the questions was analyzed from the MATH taxonomy perspective, it was found that although the levels of the questions varied from year to year, questions were included each year in the B1, B2, C1, and C2 categories. No questions were found in the lowest level, A1, and very few questions were in the A2 category. A small number of questions were also found in the highest level, C3.