Türkçe ders kitabında bulunan etkinlik ve kontrol noktası çalışmalarının 2024 Türkçe dersi öğretim programı öğrenme çıktıları ve Bloom Taksonomisi açısından incelenmesi
Examination of activity and checkpoint studies in the Turkish course book in terms of 2024 Turkish course curriculum learning outcomes and Bloom Taxonomy
- Tez No: 951962
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR KIRBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: MEB, Türkçe Dersi Öğretim Programı, Bloom Taksonomisi, Öğrenme Çıktısı, Kontrol Noktası, MEB, Turkish Language Curriculum, Bloom's Taxonomy, Learning Outcome, Checkpoint
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli 2024 Türkçe Dersi Öğretim Programı 5. Sınıf Türkçe ders kitabında yer alan etkinliklerin ve kontrol noktası çalışmalarının Türkçe Öğretim Programı'ndaki öğrenme çıktılarının kitaba yansıtılması ve bunların Bloom Taksonomisi'ne göre incelenmesidir. Araştırmada Türkçe ders kitabında yer alan öğrenme çıktıları ile kontrol noktası çalışmaları 2024 Türkçe Dersi Öğretim Programı ve Yenilenmiş Bloom Taksonomisi'ne göre ele alınarak hangi bilişsel alanın ön plana çıktığının tespit edilmesi hedeflenmiştir. Yöntem: Bu çalışma nitel araştırma yöntemi ile tasarlanmıştır. Çalışmanın deseni ise durum araştırmasıdır. Araştırma için toplanan veriler doküman incelemesi yöntemiyle toplanmıştır. Toplanan veriler içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiş olup mevcut verilerin dağılımı tablo ve grafikler yardımıyla gösterilmiştir. Bulgular: Bu çalışma, Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) Yayınları'na ait 5. Sınıf Türkçe ders kitabında yer alan etkinlikler ve kontrol noktası çalışmalarının öğrenme çıktılarını, 2024 Türkçe Dersi Öğretim Programı ve Bloom Taksonomisi çerçevesinde analiz ederek elde edilen bulguları ve bunların yorumlarını sunmaktadır. Bu bağlamda, söz konusu öğrenme çıktılarının belirlenen program ve taksonomik düzeylerle uyumu değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, incelenen Türkçe ders kitabının 2024 Türkçe Dersi Öğretim Programı'nın temel öğrenme çıktılarıyla büyük ölçüde uyumlu olduğunu ancak bu uyumun özellikle bilişsel düzeyler ve beceri uyumu açısından bazı sınırlılıklar taşıdığını göstermektedir. Ders kitabı, ağırlıklı olarak düşük ve orta düzey bilişsel becerilere odaklanmıştır. Üst düzey düşünme becerileri (değerlendirme ve yaratma) ile üretim becerileri (konuşma ve yazma) için yeterli ve derinlemesine fırsatlar sunmada eksik kalmaktadır. Bu durum, öğrencilerin sadece bilgiyi anlama ve uygulama değil, aynı zamanda bilgiyi yorumlama, analiz etme, özgün ürünler ortaya koyma ve eleştirel düşünme gibi daha karmaşık dil becerilerini geliştirmelerinde ders kitabının potansiyelini tam olarak kullanamadığına işaret etmektedir. Sonuçlar: Bu çalışmada incelenen Türkçe ders kitabı, 2024 Türkçe Dersi Öğretim Programı'nın temel öğrenme çıktılarıyla genel bir uyum sergilemekle birlikte, özellikle bilişsel yeterliklerin derinliği ve beceri uyumu açısından bazı önemli eksikliklere sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Gelecekteki ders kitabı geliştirme süreçlerinde ve mevcut ders kitaplarının yenilenmesinde, üst düzey bilişsel becerileri hedefleyen etkinliklere daha fazla yer verilmesi, dil yapıları arasında daha güçlü bir uyumun sağlanması ve öğrencilerin yaratıcılıklarını, eleştirel düşünme yeteneklerini ile öz düzenleme becerilerini geliştirmeye yönelik süreç odaklı etkinliklerin artırılması sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this research is to examine the reflection of the learning outcomes from the 2024 Turkish Century National Education Model Turkish Language Curriculum within the 5th- grade Turkish language textbook's activities and checkpoint exercises, and to analyze them according to Bloom's Taxonomy. The study sought to identify which cognitive domain is emphasized by analyzing the learning outcomes and checkpoint exercises in the Turkish language textbook based on the 2024 Turkish Language Curriculum and the Revised Bloom's Taxonomy. Method: This study was designed using a qualitative research approach. The research design adopted was a case study. Data for the research were collected through the document analysis method. The collected data were analyzed using content analysis, and the distribution of the existing data was presented with the aid of tables and graphs. Findings: This study presents the findings and interpretations derived from analyzing the learning outcomes of activities and checkpoint exercises in the 5th-grade Turkish language textbook, published by the Ministry of National Education (MoNE) Publications, within the framework of the 2024 Turkish Language Curriculum and Bloom's Taxonomy. In this context, the alignment of these learning outcomes with the specified curriculum and taxonomic levels was evaluated. The findings indicate that the examined Turkish language textbook largely aligns with the core learning outcomes of the 2024 Turkish Language Curriculum; however, this alignment exhibits certain limitations, particularly concerning cognitive levels and skill congruence. The textbook primarily focuses on low and middle-level cognitive skills. It falls short in providing sufficient and in-depth opportunities for higher-order thinking skills (evaluation and creation) and production skills (speaking and writing). This suggests that the textbook does not fully utilize its potential to develop more complex language skills in students, such as interpreting information, analyzing it, producing original work, and critical thinking, beyond merely understanding and applying knowledge. Conclusion: While the Turkish language textbook examined in this study generally aligns with the core learning outcomes of the 2024 Turkish Language Curriculum, it was concluded that it possesses significant deficiencies, particularly in the depth of cognitive competencies and skill alignment. It is concluded that future textbook development processes and the revision of existing textbooks should include more activities targeting higher-order cognitive skills, ensure stronger alignment among language structures, and increase process-oriented activities aimed at developing students' creativity, critical thinking abilities, and self-regulation skills.