Çevrim içi video kulüplerde ortaokul matematik öğretmenlerinin orantısal akıl yürütmeyi fark etme becerilerinin desteklenmesi
Supporting middle school mathematics teachers' noticing of proportional reasoning through online video clubs
  1. Tez No: 951963
  2. Yazar: ELİF KELEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLŞAH ÖZDEMİR BAKİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: öğretmenin fark etmesi, orantısal akıl yürütme, çevrimiçi video kulüp, teacher noticing, proportional reasoning, online video club
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Amaç: Bu çalışma, çevrimiçi video kulüpleri aracılığıyla dört ortaokul matematik öğretmeninin orantısal akıl yürütmeye özgü farkındalıklarını geliştirmeyi amaçlamaktadır. Yöntem: Nitel bir araştırma yaklaşımıyla yürütülen çalışmada, öğretmenlerin sınıflarından alınan video kesitlerini izlerken odaklandıkları unsurlar, bu durumları nasıl yorumladıkları ve sonrasında derse nasıl devam edeceklerine yönelik aldıkları öğretimsel kararlar analiz edilmiştir. Araştırma kapsamında, öğretmenlerin video kulüp oturumlarından önce bireysel olarak izledikleri videolarla ilgili hazırladıkları yazılı analiz raporları ile video kulüp toplantılarının transkriptleri incelenmiştir. Veriler, betimsel ve içerik analizi yöntemleri birlikte kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Elde edilen veriler,“öğretmenlerin dikkat etme kategorisine ait bulgular”,“öğretmenlerin analiz etme kategorisine ait bulgular”,“öğretmenlerin karar verme kategorisine ait bulgular”ve“öğretmenlerin fark etme becerilerine ait gelişmişlik düzeyleri”olmak üzere dört ana başlık altında incelenmiştir. Sonuç: Araştırmanın sonuçları çevrimiçi video kulüplerin öğretmenlerin orantısal akıl yürütmeye yönelik fark etmelerini, fark ettikleri bu durumları açıklama becerilerini ve bu doğrultuda öğretimsel karar alma yeterliklerini süreç boyunca geliştirdiğini göstermektedir. Öğretmenlerin, öğrencilerin orantısal akıl yürütmeye dair düşünme süreçlerini anlamlandırma biçimlerinin, videolarda fark ettikleri özelliklerin karmaşıklık düzeyine bağlı olarak değiştiği görülmüştür. Bu bağlamda, öğretmenlerin öğrenci düşüncelerini fark etme ve analiz etme becerilerinde hızlı ve sürekli bir gelişim gözlenirken, öğretimsel karar verme becerilerinde daha yavaş ve kademeli bir gelişim saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aims to enhance the proportional reasoning awareness of four middle school mathematics teachers through online video clubs. Method: In this study, conducted using a qualitative research approach, the focus areas of the teachers while watching video clips from their own classrooms, how they interpreted these situations, and the instructional decisions they made regarding how to proceed with the lesson were analyzed. As part of the research, both the written analysis reports prepared by the teachers individually before the video club sessions and the transcripts of the video club meetings were examined. The data were evaluated using a combination of descriptive and content analysis methods. Findings: The data obtained were examined under four main headings:“Findings related to teachers' noticing,”“Findings related to teachers' analysis,”“Findings related to teachers' decision-making,”and“Teachers' levels of sophistication in noticing.”Result: The results of the study indicate that online video clubs supported the development of teachers' ability to notice students' proportional reasoning, explain what they noticed, and make instructional decisions accordingly throughout the process. It was observed that the way teachers made sense of students' thinking processes related to proportional reasoning varied depending on the level of complexity of the features they noticed in the videos. In this context, while teachers showed rapid and continuous improvement in their ability to notice and analyze students' thinking, their instructional decision-making skills developed more gradually and at a slower pace.