Kilikia Bölgesi yerel müzelerden örneklerle Antik Yunan, Roma ve Bizans Dönemleri küçük buluntuları
Greek, Roman and Byzantine implements from Cilicia (Southern Turkey)
- Tez No: 951969
- Danışmanlar: PROF. DR. ERGÜN LAFLI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Metal eserler, Antik Dönem araç-gereçleri, yerel müzeler, Antik Kilikia Bölgesi, Güney Anadolu, Arkaik Dönem, Klasik Dönem, Hellenistik Dönem, Roma Dönemi, Bizans Dönemi, Ortaçağ, Metal artifacts, Ancient Period tools and equipment, local museums, Ancient Cilicia Region, Southern Anatolia, Archaic Period, Classical Period, Hellenistic Period, Roman Period, Byzantine Period, Medieval
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 461
Özet
Bu tez çalışması, Güney Anadolu'da özellikle Antik Kilikia Bölgesi'nin yerel müzelerinde, batıdan doğuya Alanya, Anamur, Silifke, Mersin, Tarsus ve Adana Müzeleri'nde muhafaza edilen Arkaik, Klasik, Hellenistik, Roma ve Bizans Dönemleri'ne ait metal objeleri derlemektedir. Söz konusu eserlerin ait oldukları ana gruplar silahlar, kap-kacaklar, mühürler, oltalar, fibulalar, kantar ağırlıkları, strigiller, aynalar, simpulalar, figürinler ve diğer aletlerdir. Bu buluntuların çoğu satın alma yoluyla toplanmıştır, ancak bir arada derlendikleri için tipoloji ve işlev açısından önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
This straightforward catalogue presents metal objects of the Archaic, Classical, Hellenistic, Roman and Byzantine periods which are curated in the local museums of Cilicia in southern Turkey, from West to the east, from the museums of Alanya, Anamur, Silifke, Mersin, Tarsus and Adana. The main groups of metal objects are weapons, vessels, stamps, hooks, fibulae, steelyard weights, strigiles, mirrors, simpula, figurines, and other implements. Most of these finds are collected by purchase, but as they are well illustrated, they are useful for typology and function.