Ücretsiz izin
Unpaid leave
- Tez No: 951968
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET REFİK KORKUSUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Askı teorisi, ücretsiz izin, feshin son çare olma ilkesi, işletme gerekleri, iş güvencesi, Suspension theory, leave without payment, ultima ratio principle, operational requirements, job security
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Askı halinin bir türü olarak kabul edilen ücretsiz izin, kanundan doğan veya tarafların iradesiyle gerçekleşen, iş sözleşmesinin asli edimleri olan iş görme ve ücret borçlarının makul bir süre için ertelendiği bir kurumdur. Ücretsiz izin, işverenin teklifi üzerine işçinin yazılı onayıyla kurulabileceği gibi, tarafların eş zamanlı irade beyanlarıyla da gerçekleşebilir. Bu durum, İş Kanunu'nun 22. maddesinde düzenlenen“çalışma koşullarında esaslı değişiklik”başlığı altında değerlendirilmektedir. Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde sözleşmenin özellikleri asli-tali edimler, askı halleri ve ücretsiz izin tanımlanıp unsurlarına yer verilmiştir. Ardından ikinci bölümde mevzuatta düzenlenen ücretsiz izin halleri ele alınmıştır. Son olarak üçüncü bölümde ise ücretsiz iznin hukuki sonuçları hususu ele alınmaya çalışılmıştır. Özellikle ücretsiz iznin kıdem süresine etkisi tartışma konusu yapılmış; askıda geçen bu sürenin kıdeme dahil edilmesine ilişkin öğreti ve yargı görüşleri incelenmiştir. Tez çalışmasında önce teorik çerçeve ve öğretideki görüşler ele alınmış, ardından Yargıtay kararları incelenerek uygulamadaki yansımalar değerlendirilmiştir. Bu süreçte, mevcut hukuki düzenlemeler esas alınarak açıklayıcı ve karşılaştırmalı bir inceleme yapılmıştır. Ücretsiz izin uygulamasında işçinin mağduriyetine yol açabilecek uygulamalara karşı dikkatli olunması gerektiği vurgulanmıştır. Sonuç olarak, ücretsiz izin uygulamasının sınırları, geçerlilik şartları ve işçinin kıdemine etkisi bakımından daha öngörülebilir, tutarlı ve işçiyi koruyucu bir yaklaşımın benimsenmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Unpaid leave, considered a form of suspension of the employment contract, may arise from statutory provisions or by mutual agreement of the parties. It refers to a temporary interruption of the principal obligations of the employment contract—namely, the employee's duty to work and the employer's responsibility to pay wages—for a reasonable period. Unpaid leave possible with agreement of the parties. Unpaid leave may be established either through the mutual declarations of intent by both the employer and the employee, or by the written consent of one party in response to the other's proposal. This arrangement is evaluated within the framework of Article 22 of the Turkish Labour Code, which governs "substantial changes in working conditions. This study consists of three chapters. The first chapter defines the characteristics of the employment contract, including primary and secondary obligations, suspension of the contract, and unpaid leave, along with their respective elements. The second chapter examines the cases of unpaid leave as regulated by legislation. Finally, the third chapter focuses on the legal consequences of unpaid leave. While the prevailing opinion in the literature argues that periods of unpaid leave should count towards severance pay entitlement, the doctrine and judicial opinions regarding the inclusion of this suspended period in seniority have been examined. This thesis first explores the theoretical framework and scholarly debates, then analyses judicial decisions to evaluate how these issues are addressed in practice. The study adopts an explanatory and comparative legal approach, grounded in the current legislation. It is emphasized that unpaid leave may lead to potential disadvantages for employees if not properly regulated. As a result, the study concludes that a more predictable, coherent, and employee-protective approach should be adopted concerning the legal boundaries, validity requirements, and severance implications of unpaid leave.