Ulrıch Beck'de, bireyselleşme
Individualization in Ulrich Beck
- Tez No: 952021
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH TOKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Philosophy, Psychology, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Bireyselleşme, Modernite, Risk, Küreselleşme, Individualization, Modernity, Risk, Globalization
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Modern toplumların yapısı, geleneksel toplumsal kurumların etkisinin azaldığı ve bireysel tercihlerin ön plana çıktığı bir dönüşüm sürecinden geçmektedir. Bu değişim, bireylerin kimliklerini yeniden tanımlamalarına ve toplumsal rollerini yeni bir perspektifle ele almalarına olanak tanımıştır. Ulrich Beck'in bireyselleşme teorisi, bu değişimi anlamak için kritik bir çerçeve sunar. Beck, bireyselleşmenin geleneksel toplumsal yapıların çözülmesiyle bağlantılı olduğunu ve bireylerin küresel riskler karşısında daha fazla sorumluluk üstlenmek zorunda kaldıklarını öne sürmektedir. Bu çalışmanın amacı, Ulrich Beck'in bireyselleşme kavramının toplumsal dönüşümler üzerindeki etkilerini incelemektir. Beck'in çalışmaları modern toplumların yapısal dönüşümleri, risk algısı ve bireysel özgürlükleri üzerine derin bir perspektif sunmaktadır. Modernite, küreselleşme ve risk kavramlarını bireyselleşme çerçevesinde ele almak, toplumsal yapının çözülmesi ve yeniden inşa süreçlerini anlamak için önemlidir. Bu nedenle bu tez, bireyselleşmenin sosyal, kültürel ve ekonomik boyutlarını kapsamlı bir şekilde değerlendirmeyi hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
The structure of modern societies is going through a transformation process in which the influence of traditional social institutions is diminishing and individual choices are coming to the fore. This change has allowed individuals to redefine their identities and consider their social roles with a new perspective. Ulrich Beck's theory of individualization provides a critical framework for understanding this change. Beck argues that individualization is linked to the disintegration of traditional social structures and that individuals are forced to assume greater responsibility in the face of global risks. The purpose of this study is to examine the effects of Ulrich Beck's concept of individualization on social transformations. Beck's works provide a deep perspective on the structural transformations of modern societies, risk perception and individual freedoms. Addressing the concepts of modernity, globalization and risk within the framework of individualization is important to understand the processes of disintegration and reconstruction of the social structure. Therefore, this thesis aims to evaluate the social, cultural and economic dimensions of individualization in a comprehensive manner.