Ulrıch Beck'in risk toplumu bağlamında Covıd-19
Covid-19 in the context of Ulrich Beck's risk society
- Tez No: 791010
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEKİR GEÇİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Risk, Risk Toplumu, küreselleşme, Pandemi, Covid-19, Risk, Risk Society, globalization, Pandemic, Covid-19
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmanın konusu“Ulrich Beck'in Risk Toplumu Bağlamında Covid-19”dur. Çalışmanın amacı ise günümüzde yaşanan Covid-19 pandemisinin Ulrich Beck'in 1986 yılında sosyal bilimlere kazandırmış olduğu risk toplumu kuramını merkeze alarak açıklamaktır. Bu bağlamda geçmişten günümüze kadar insanlığın gündeminde olup insanlığı rahatsız eden salgın, hastalıkların bulaşıcı risklerin toplumsal etkileri de ele alınacaktır. Çünkü mevcut dünya düzeni, önceki dünya düzenlerine göre daha büyük riskler barındırmaktadır. Ayrıca toplumsal değişimi dengeleyen kontrol mekanizmaları, teknolojik ve ekonomik dönüşümlerin hızlı biçimde yaşandığı küresel dünyada aşınmaktadır. Çalışmanın tartışma konusunu teşkil eden kavramlardan biri olan risk toplumu da, küresel dünyada ortaya çıkan toplumsal ve ekonomik risklerin genel bir toplumsal tabanda risk duygusunu ve riskin toplumsal kontrolünü erozyona uğratmasını konu alan bir kavramdır. Beck, bir risk toplumunun nasıl işlediğini, bir sosyal yapı olarak özelliklerini ve bu toplumsal değişimlerin nasıl etkili olduğunu teorisinde açıklamaktadır. Bununla beraber risk toplu teorisinin Covid-19 salgının sosyal, politik ve ekonomik sonuçlarıyla ilişkilendirilerek salgın hakkında fikir verebileceği gibi bu salgının sosyal, ekonomik ve politik etkileri, risk toplumu teorisiyle de eşleştirilebilir. Covid-19 salgını teoride üretilmiş bir risk olarak görülebilir hasebiyle, bu çalışma Covid-19'un kısa süre içerisinde küresel boyuta nasıl ulaştığını, bir pandeminin ötesinde yeni bir sürece de ismini veren bu salgının yalnızca sağlık alanında değil toplumsal, iktisadi, siyasal ve kültürel alanlarda ne tür etkiler göstereceğinin işaretlerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Aynı zamanda, Covid-19'la birlikte oluşan riskin ve kaygının küreselleşmesi, Covid-19'un etkilerinin tezahür etme biçiminin teorik çerçevesi ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Bu tez hazırlanırken literatür taraması yapılmış ve konuyla ilgili önceden hazırlanmış olan çalışmalar gözden geçirilerek elde edilen veriler karşılaştırmalı olarak analiz edilip ve değerlendirilmiştir. Ulaşılan bilgi ve değerlendirmelerden hareketle riskin herkes için bir tehlike olduğu ve her kesimi etkilediği görülmüştür. Aynı zamanda küresel hal alan risk hızlı bir yayılım sergilemektedir. Tıpkı Covid-19 da olduğu gibi Covid-19'un zaman açısından hastalığın kuluçka süresinin uzun olması, Covid-19'a karşı aşıların uzamış üretimi ve bulaşma kontrol süreci küresel bir sorun haline gelmiştir aynı zamanda riski de hızlı yayılım gösteren küresel bir etkiye sahiptir. Bütün bunlarla beraber Covid-19 pandemisi panik, endişe ve korku risklerinin kozmopolit bir pandemi haline gelmesine de neden olmuştur.
Özet (Çeviri)
The topic of this study is“Covid-19 in the Context of Ulrich Beck's Risk Society”. The aim of the study is to explain the current Covid-19 pandemic by focusing on the risk society theory that Ulrich Beck brought to the social sciences in 1986. In this context, the social effects of epidemic diseases and infectious risks that have been on the agenda of humanity from past to present and disturb humanity will also be discussed. Because the current world order carries greater risks than previous world orders. In addition, the control mechanisms that balance social change are being eroded in a global world where technological and economic transformations are taking place rapidly. Risk society, one of the concepts that constitute the subject of discussion in the study, is a concept that deals with the erosion of the sense of risk and social control of risk in a general social base by the social and economic risks emerging in the global world. Beck explains in his theory how a risk society functions, its characteristics as a social structure, and how these social changes are effective. However, it is suggested that the risk collective theory can give an idea about the Covid-19 outbreak by associating the social, political and economic consequences of the epidemic. The social, economic and political effects of this pandemic can be mapped to the theory of a risk society. Since the Covid-19 pandemic can be seen as a theoretically manufactured risk, this study aims to reveal how Covid-19 has reached a global dimension in a short time and what kind of effects this epidemic, which gives its name to a new process beyond a pandemic, will have not only in the field of health but also in the social, economic, political and cultural fields. At the same time, the globalization of the risk and anxiety caused by Covid-19 and the theoretical framework of the manifestation of the effects of Covid-19 have been tried to be revealed. While preparing this thesis, a literature review was conducted and the previously prepared studies on the subject were reviewed and the data obtained were analyzed and evaluated comparatively. Based on the information and evaluations obtained, it has been seen that the risk is a danger for everyone and affects every segment. At the same time, the risk that has become global is spreading rapidly. Just like Covid-19, the long incubation period of Covid-19 in terms of time, the prolonged production of vaccines against Covid-19 and the transmission control process have become a global problem, while at the same time the risk has a rapidly spreading global impact. In addition to all these, the Covid-19 pandemic has caused the risks of panic, anxiety and fear to become a cosmopolitan pandemic.