Trakya Bölgesi etnoarkeolojik unsurlarının turizme kazandırılması: Etno-Köy önerisi
Introducing ethnoarcaeological elements of the Thrace Region to tourism: An Ethno-Village proposal
- Tez No: 952033
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELÇİN DOĞAN GÜRBÜZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Traklar, Trakya Bölgesi, Etnoarkeoloji, Etno-turizm, Etno-köy, Kültürel Miras, Thracians, Thrace, Ethnoarchaeology, Ethnotourism, Ethnovillage, Cultural Heritage
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm Rehberliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rekreasyon ve Turist Rehberliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Trakya Bölgesi, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, sayısız kültürün de kesişim noktası olmuştur. Bölgeye ismini vermiş olan, MÖ 12-13. yüzyılda bölgeye yerleşmiş Traklar da bölgede yaşamış en önemli medeniyetlerden biridir. Trakların tümülüsler, dikilitaşlar, dolmenler gibi somut kültürel mirası günümüze sınırlı olarak ulaşmış olsa da bölgede tarih boyunca aktarılan mimari uygulamalar, ritüeller ve yemek alışkanlıkları gibi somut olmayan miras, bu medeniyeti anlamamız için önemli bir pencere açmaktadır. Özellikle Türkiye Trakyası, turizme kazandırılabilecek pek çok etnoarkeolojik unsura sahiptir. Bu çalışma, Trakya'daki arkeolojik buluntuları koruma, tanıtım ve sürdürülebilir turizm açısından değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, bu unsurların turistik cazibe haline getirilmesi için atılması düşünülen adımlardan olan bir Trak Etno-Köyü oluşturma projesi ele alınacaktır. Çalışmanın amacı, Trakya Bölgesi'nde bulunan Trak etnoarkeolojik ve kültürel değerlerinin turizm yoluyla ekonomik ve kültürel gelişime katkı sağlayacağını kanıtlamaktır.
Özet (Çeviri)
The Thrace Region has been home to many civilizations throughout history and has been the intersection point of numerous cultures. The Thracians, who gave the region its name, were one of the most important civilizations to have lived in the area. They settled in the region in the first millennium BC and lost their dominance through assimilation in the 8th century AD. While tangible cultural heritage such as tumuli, standing stones, and dolmens from the Thracians has only partially survived to the present day, intangible heritage such as architectural practices, rituals, and food traditions passed down through generations in the region provides an important window for understanding this civilization. Particularly, Turkish Thrace has many ethnoarchaeological elements that can be promoted for tourism. This study aims to evaluate the archaeological findings in Thrace from the perspectives of preservation, promotion, and sustainable tourism. Additionally, the study will focus on a project of creating a Thracian Ethno-Village, which is one of the proposed steps to turn these elements into tourist attractions. The purpose of this work is to prove that the ethnoarchaeological and cultural values of Thrace can contribute to economic and cultural development through tourism.