Çocuk acil servis başvurusunda hiperglisemi saptanan hastaların etiyolojik açıdan değerlendirilmesi ve diyabet taraması
Etiological assessment and diabetes screening in patients with hyperglycemia presenting to the pediatric emergency unit
  1. Tez No: 952045
  2. Yazar: MUHAMMED FURKAN YÜCER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİĞDEM BEZEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: çocuk, diyabet, HbA1c, stres hiperglisemisi, child, diabetes, HbA1c, stress hyperglycemia
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: T.C. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi Çocuk Acil servisinde saptanan hiperglisemileri etiyolojik açıdan incelemek, diyabetik acil durumları tespit etmede kullanılan parametreleri değerlendirmek, stres hiperglisemisi saptanan hastalarda diyabet ve prediyabet insidansını belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Ocak 2025 – Nisan 2025 tarihleri arasında hastanemiz Çocuk Acil servisine başvurmuş, acil serviste ölçülen kan şekeri 140 mg/dL ve üstü saptanan hastalar dahil edildi. Bilinen diyabet tanısı olan, 1 yaş altında olan ve hasta/aile onamı olmayan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Hastaların antropometrik ölçümleri yapılarak demografik özellikleri, acil servis başvurularındaki tetkik sonuçları, acil serviste aldıkları tanılar ve ölçüm öncesi verilen tedaviler kaydedildi. Bu hastalar arasında ailede diyabet öyküsü, yeni başlamış olan diyabet semptomları veya obez/fazla kilolu olan hastalarda HbA1c ölçümü yapıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 103 hastanın %52,4'ü erkek, %47,6'sı kız; ortalama yaşı 6,5 yıl idi. Hastaların %14,6'sı düşük kilolu, %56,3'ü normal kilolu, %12,6'sı fazla kilolu ve %16,5'i obez olarak sınıflandırıldı. Ortalama kan şekeri 262 mg/dL bulundu. Hastaların acil serviste aldıkları tanılar %17,5 gastroenterit, %15,5 febril konvülsiyon ve %14,6 pnömoni olarak belirlendi. HbA1c ile taranan 50 hastanın 10'u diyabet, 7'si prediyabet, 33'ü normal olarak değerlendirildi. Sonuç: Acil serviste saptanan hiperglisemilerde yeni başlayan diyabet semptomları olması ve kan şekeri seviyesinin 300 mg/dL üstü saptanması diyabetik acil durumları ayırt etmede anlamlı parametreler olarak belirlenirken; stres hiperglisemisi saptanan hastalarda obezite/fazla kilo eşlik etmesi halinde prediyabet görülme sıklığının arttığı görüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate the etiological factors underlying hyperglycemia detected in the Pediatric Emergency Department of University of Health Sciences Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu City Hospital, to evaluate the parameters used in identifying diabetic emergencies, and to determine the incidence of diabetes and prediabetes among patients diagnosed with stress hyperglycemia. Materials and Methods: Patients who presented to our hospital's Pediatric Emergency Department between January 2025 and April 2025 and were found to have a blood glucose level of ≥140 mg/dL measured in the emergency department were included in the study. Patients with a known diagnosis of diabetes, those under one year of age, and those without patient/guardian consent were excluded. Anthropometric measurements were taken, and demographic data, laboratory findings at the time of emergency admission, diagnoses made in the emergency department, and treatments administered prior to glucose measurement were recorded. HbA1c was measured in patients with a family history of diabetes, newly developed diabetes-related symptoms, or those who were overweight or obese. Results: Of the 103 patients included in the study, 52.4% were male and 47.6% were female, with a mean age of 6.5 years. Based on obesity classifications, 14.6% were underweight, 56.3% had normal weight, 12.6% were overweight, and 16.5% were obese. The mean blood glucose level was 262 mg/dL. The most common diagnoses made in the emergency department were gastroenteritis (17.5%), febrile seizures (15.5%), and pneumonia (14.6%). Among the 50 patients screened with HbA1c, 10 were classified as diabetic, 7 as prediabetic, and 33 as normoglycemic. Conclusion: Among patients presenting with hyperglycemia in the emergency department, the presence of newly developed diabetes symptoms and blood glucose levels exceeding 300 mg/dL were found to be significant parameters in distinguishing diabetic emergencies. In patients with stress hyperglycemia, the incidence of prediabetes was higher in those who were overweight or obese.