Alt ekstremite deformitelerinde akıllı sirküler eksternal fiksatör ile düzeltmelerin orta dönem sonuçları
Mi̇d-term results of correcti̇on of the lower limb deformities wi̇th use of the smart external ci̇rcular fi̇xator
- Tez No: 952116
- Danışmanlar: PROF. DR. SAMİ SÖKÜCÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Deformite, Taylor spatial frame, Smart frame, kemik uzatma, Deformity, Taylor spatial frame, Smart frame, Bone lengthening
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Metin Sabancı Baltalimanı Kemik Hastalıkları Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: M.S. Baltalimanı Kemik Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'inde akıllı sirküler eksternal fiksatör (ASF) ile tedrici düzeltme yapılan alt ekstremite deformitelerinin orta dönem sonuçlarının değerlendirilmesini amaçlandı. Materyal ve metod: 2011-2013 yılları arasında hastanemize alt ekstremite deformitesi tanısı konan 33 hastanın 43 kemik segmentine akıllı sirküler eksternal fiksatör (Taylor spatial frame, Smart frame, Spider frame) uygulandı. 7 femur segementi 33 tibia segmenti çalışmaya dahil edildi. Cerrahi öncesi ve son kontrol sırasında her hastanın standart AP, lateral ve ortoröntgenografileri çekildi ve grafiler üzerinden mekanik aks deviasyonları, bacak boy uzunluk farkları hesaplandı. Diz çevresi deformitesi bulunan hastalarda lateral distal femoral açı (LDFA), medial proksimal tibial açı (MPTA), posterior distal femoral açı (PDFA) ve posterior proksimal tibial açıları (PPTA); ayak bileği çevresi deformitesi bulunan hastalarda ise lateral distal tibial açı (LDTA), anterior distal tibial açı (ADTA) ölçülerek sistemin dizilim üzerindeki düzelmeye katkısı değerlendirildi. Tüm açısal değerler eksternal fiksatör çıkarıldıktan sonra tekrar değerlendirildi. Kemik sonuçlar Paley 'in sistemine göre değerlendirildi. Bulgular: Eksternal fiksatörün hastalarda ortalama kalış süresi 4 ay (dağılım 2-10 ay) olarak bulundu. Fiksatör çıktıktan sonra hastaların ortalama takip süresi 12,5 ay (dağılım 1-28 ay) olarak bulundu. İki hasta farklı nedenlerle çalışma dışı bırakıldı ve bir hasta dışında solid konsolidasyon sağlandı. Bir hastamızda ise kemik konsolidasyonu sağlamak için otogreft kullanılarak grefonaj yapıldı. Sonuç: Akıllı sirküler eksternal fiksatör sistemleri alt ekstremite deformite düzeltme ameliyatlarında kullanılabilecek etkin ve güvenilir bir metod olarak değerlendirildi. Günümüzde deformite düzeltme ameliyalarında ASF kullanılarak iyi kemik sonuçları ve düşük komplikasyon oranları elde edildiğinden cerrahi sırasında akla getirilmesi gereken bir yöntem olduğuna inanıyoruz.
Özet (Çeviri)
MİD-TERM RESULTS OF CORRECTİON OF THE LOWER LIMB DEFORMITIES WİTH USE OF THE SMART EXTERNAL CİRCULAR FİXATOR Objectives: The purpose of the this study is to evaluate mid-term results of smart external circular fixator in the gradual correction of lower limb deformıtıes in the M.S. Baltalimanı Bone Diseases Training and Research Hospital. Materials And Methods: We evaluated 33 patients of 43 bone segment patients who have lower limb deformities treated with Smart sirkular eksternal frame around the knee and ankle joint deformity between 2011-2013 years. Seven limbs had tibial and thirty three femoral deformities. Preoperative and in the last control, standard anteroposterior, lateral radiographs and standing orthoroentgenographic measurements were taken for each patient for the calculation of anguler value. Mechanical axis deviation (MAD), leg-length discrepancy (LLD) were measured from standing orthoroentgenographics. All the patient around the knee deformity were measured lateral femoral distal angle (LDFA) and medial proximal tibial angle (MPTA), posterior distal femoral angle (PDFA) and posterior proksimal tibial angle(PPTA) around the ankle joint deformity were measured lateral distal tibial angle(LDTA) and anterior distal tibial angle(ADTA) contribute to improvement of the system was evaluated on alignment. All measurements were repeated after external fixator removal. Bone outcome was considered accoring to Paley scoring system. Results: Mean follow-up of patients after leaving the fixator 12.5 (1-28) months. The average mean duration of external fixation in patients 4 (2-10) months. Two patients were excluded from the study for various reasons. İmprovement in the desired quantity has been reached follow up contunied in the other patients One of our patients after otojen bone grafting bone consolidation was achieved. The remaining bone consolidation in all patients was observed at the appropriate time. Conclusions: Smart circular external fixator systems with use of lower extremity deformity correction surgery was evaluated as an efficient and reliable method. Good bone results and low complication rates have become a matter of preference ASF systems nowadays.