Darendeli M0ehmed Saib Efendi Divanı'nın bağlamlı dizini ve işlevsel sözlüğü
A contextual concordance and functional glossary of Darendeli Mehmed Saib Efendi's Dīvān
- Tez No: 952145
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL HAKKI AKSOYAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Darendeli Mehmed Saib Efendi, Divan, bağlamlı dizin
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 1110
Özet
Darendeli Mehmed Saib Efendi, Tuhfe-i Nailî'de Mekteb-i Adliye hocası olarak kayıtlı olan ve 1820 yılında Darende'de doğan 1852 yıında İstanbul'da vefat eden 19. yüzyıl şairlerindendir. Şairin elde bulunun divanı incelendiğinde Arapça, Farsça ve Türkçeye hakim olduğu görülmektedir. Şair, edebiyatımızda Bakî ile başlayan ve Nedim ile devam eden rindane söyleyiş tarzında şiirler yazmıştır. Divanda Farsça ve Arapça yazılmış şiir örnekleri de mevcuttur. Darendeli Mehmed Saib Efendi Divanı halk söyleyişlerine yer vermesi, deyimlerin bulunması, sosyal hayatın yansıtılması, dönemin tarihi şahsiyetlerine divanda yer vermesi bakımından oldukça zengindir. Bu tezde Darendeli Mehmed Saib Efendi Divanı'nın anlam dünyasının daha iyi anlaşılabilmesi için bağlamsal dizini ve işlevsel sözlüğü hazırlanmıştır. İnceleme kısmında ise dil ve üslup özelliklerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Darendeli Mehmed Saib Efendi is a 19th-century poet who was registered as a teacher at the Mekteb-i Adliye in Tuhfe-i Nāʾilī. He was born in Darende in 1820 and passed away in Istanbul in 1852. A close examination of his existing dīvān reveals his command of Arabic, Persian, and Turkish. The poet composed his verses in a rindāne (hedonistic) style that began with Bâkî and continued with Nedîm in Ottoman literature. His dīvān also contains poems written in Persian and Arabic. The Dīvān of Darendeli Mehmed Saib Efendi is rich in popular expressions, idioms, and reflections of social life. Moreover, it includes references to historical figures of the period. In this thesis, a contextual concordance and a functional glossary of the dīvān have been prepared to better understand its semantic world. The study also includes an analysis of the poet's linguistic and stylistic features.